reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče CPU: pět věží v testu

23.9.2010, Jan Vítek, recenze
Chladiče CPU: pět věží v testu
Tato recenze se tématem bude dotýkat oblasti procesorových chladičů a představí se v ní podobné modely od společností Arctic, Cooler Master, Corsair, Thermaltake a Zalman. Tento souboj pak bude soudcovat referenční Noctua NH-U12P.

Testovací sestava


Máme tu na testy tedy celkem pět chladičů: Arctic Freezer Xtreme Rev. 2, Cooler Master Hyper 212 Plus, Corsair Air Series A70, Thermaltake ISGC-300 a Zalman CNPS10X Performa. V testech je pak doplní redakční Noctua NH-U12P, dle níž budou určeny i otáčky ventilátorů.


procesor Core 2 Quad Q6600 byl přetaktovaný na 3 GHz se zvýšeným napětím

Maximální měřené otáčky u třech věžovitých modelů budou 1500 RPM, neboť některé chladiče mají maximum vyšší než srovnávaná chladič Noctua, a pak to vezmeme podle možností NH-U12P, tedy 1300 RPM, 1100 RPM a 900 RPM.

Další otázkou bylo použití teplovodivé pasty. Aby měly všechny modely v tomto vyrovnané šance, byla použita kvalitní pasta Arctic Cooling MX-2, jež je předem aplikována i na chladiči Arctic Freezer Xtreme. Pro pořádek si zopakujeme složení testovací sestavy:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 přetakovaný na 3 GHz (333 x 9 při 1,275 V)
  • Operační paměť: 2x 512 MB A-Data Vitesta Extreme Edition (800 MHz @ 4-4-4-12)
  • Grafická karta: Club3D GeForce 6600 GT
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 100 W tepla, neboť i nepřetaktovaný procesor Core 2 Quad Q6600 má TDP 105 W. Sestava byla uložena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 22 °C. Půlstupňové výkyvy byly do výsledků nakonec započítány. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.


Teplotní testy


Všechny informace ohledně testu jsme si již řekli, a tak už budou následovat jen výsledky ve čtyřech grafech dle otáček: 1500, 1300, 1100 a 900 RPM.









Výsledky chladiče Arctic Freezer Xtreme z předchozí recenze se bohužel potvrdily. Tento model jednoduše nemá výkon, jímž by mohlo ohrozit dnešní moderní modely, a nejedná se tedy o tu nejlepší volbu. Ještě hůř je na tom Thermaltake ISGC-300, ovšem jeho pojetí je velmi podobné jako u ostatních, takže kde je chyba? Dle mého názoru za jeho výsledky mohou dvě věci. Jednak to je absence zadního rámečku, který by konstrukci zpevnil a postaral se o silný přítlak chladiče na procesor a pak to je ventilátor ISGC Fan 12, jenž dle subjektivního posouzení nebyl schopen vyvinout dostatečný průtok vzduchu.

Dále tu máme Cooler Master Hyper 212, který svým výkonem nenadchne a ani neurazí. Znatelně lepší je totiž dvojice Corsair Air Series A70 a především Zalman CNPS10X Performa, protože ten poskytne v podstatě stejný výkon, ovšem za výrazně nižší pořizovací částku. Na druhou stranu Corsair A70 je vybaven dvěma ventilátory a my jsme všechny ostatní chladiče testovali pouze s jedním (tedy tak, jak se prodávají). Pokud bychom tedy využili oba dva, teploty by šly o další stupeň až dva dolů, což by tedy platilo i pro ostatní chladiče, neboť řada z nich (Zalman nevyjímaje) připojení druhého ventilátoru také podporuje. Další ventilátor ale samozřejmě také znamená výrazné zvýšení hlučnosti a vibrací, takže není možné koukat pouze na teploty.

No a jak do tohoto zapadá hlučnost těchto chladičů? Pokud je budeme posuzovat na nízkých otáčkách, pak na úrovni 900 RPM jsou na tom velmi podobně, i když Zalmanu trochu vrčela ložiska a to samé lze říci o Thermaltake ISGC Fan 12 u chladiče ISGC-300. Velmi dobře se projevoval Arctic Cooling s ventilátorem uzavřeným mezi masou hliníku, což je nejspíše důvod, proč byl jeho hluk utlumen. Na vyšších otáčkách se projevovala už hlučnost tvořena vzduchem rozbíjejícím se o lopatky a žebra a zde můžeme vedle Arcticu pochválit Cooler Master Hyper 212 Plus za hluboký a méně rušivý zvuk.

Thermaltake na druhou stranu tvořil výše položený s vyšším koeficientem "otravnosti", u Zalmanu se projevil v porovnání se zbytkem hlasitější aerodynamický hluk a ostatní chladiče spadaly do šedého průměru.
reklama