reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Cosmos II: hi-end pro nejnáročnější

3.1.2012, Jan Vítek, recenze
CM Cosmos II: hi-end pro nejnáročnější
Již v létě Cooler Master představil světu prototyp skříně Cosmos II, která se má zařadit na pomyslný vrchol svého druhu. Jde o skutečného velikána, za nějž hovoří už jen hmotnost 22 kg, která napovídá, že Cosmos II bude určen pro opravdu náročné uživatele.

Pohled dovnitř skříně


Dovnitř Cosmosu II se dostaneme velmi snadno díky velkým páčkám na zadní straně skříně, po jejichž stisknutí směrem dolů se bočnice uvolní a my je můžeme vyklopit. Pak narazíme na něco, co bych si dovolil nazvat těmi nejdokonalejšími panty, s nimiž jsem se ve světě počítačových skříní dosud setkal. Jsou kovové, mohutné a podobně jako panty u notebooků dobře drží nastavenou polohu, takže vám bočnice nebude při zkoumání skříně neustále narážet na hlavu a především můžeme onu bočnici velmi snadno sejmout. Stačí ji nadzvednout, k čemuž poslouží i dva horní úchyty a vysunout ji z pantů.

A ani opětovné nasazení není složité, stačí si zkontrolovat, že kovové trny dobře zapadly do svých drážek. Systém zavírání bočnic je tedy vyřešen výborně a do této skříně se dostaneme snadněji než do kterékoliv jiné. Je tedy zapotřebí mít kolem ní dostatek místa, pokud nehodláte pokaždé vysouvat bočnice z pantů.





Interiér této skříně již nevypadá moc neobvykle, i když co by měli také výrobci vymýšlet. Sice tu máme spodní komoru pro 2 trojice pevných disků s bočním chlazením, což není tak obvyklé, ale zase ne nevídané, neboť něco podobného má i daleko starší NZXT Phantom a bočním chlazením disků oplývá také CM Storm Trooper. Svého času už měly boční chlazení disků ale také některé modely firmy Chieftec. Cooler Master Cosmos II tak v sobě zahrnuje velmi moderní prvky, ale jinak v interiéru nemáme žádnou vyloženou inovaci.




- klikněte pro zvětšení -

A to je škoda, neboť osobně mě jedna napadla hned po pohledu na změť různých kabelů. Však považte - od přední části skříně musí vést kromě obvyklých kabelů k tlačítkům a diodám také celkem 6 sad kabelů k USB (2x USB 3.0 a 4x USB 2.0), dále tu jsou tři datové kabely SATA (dva do X-Dock a jeden k eSATA), audio a pak tu máme čtyřkanálový regulátor otáček ventilátorů pro celkem 9 kousků, což znamená i 9 napájecích kabelů nehledě na napájení. A to už je dohromady pěkné klubko.

Co tedy mohl výrobce učinit? Pakliže mají všechny napájecí kabely pro ventilátory své pevné místo určení, pak mohl ony kabely k oněm místům přivést, což by si vyžádalo menší úpravy ve skříni, konkrétně umístění úchytů na vhodná místa - především hrany skříně. Ostatní kabely si už uživatel může zkrotit sám, a to především díky dodávaným úponům a plastovým páskům. Celkově jde ale o to, že u podobných velmi vybavených skříní začíná být množství kabelů vedoucích od předního panelu již neúnosné a osobně už jen čekám na to, kdy nějaký výrobce konečně přijde s nějakým lepším systémem, než "fláknout celé klubko do prostoru skříně".




- klikněte pro zvětšení -

Co se týče traye pro základní desku, pak ten dokáže pojmout i velmi velký formát vybavený až 10 sloty a sám o sobě nabídne množství krytých i nekrytých otvorů pro protažení kabelů, poutek pro jejich zajištění a samozřejmě nechybí ani velký otvor pro snadný přístup k chladiči procesoru. Ten se u takovéto skříně bude velmi hodit, protože až se zapojí celá sestava a všechny kabely, vyjímat desku kvůli manipulaci s chladičem procesoru by nebyla moc veselá práce.





Zadní část skříně obsahuje 140 mm ventilátor a nahoře je pak trochu překvapivě jen 120mm kousek, i když dle mého názoru je to logické, neboť jde spíše o přípravu pro umístění radiátoru vodního chlazení. Osobně jsem nenašel moc zalíbení v přerostlých vrchních ventilátorech, neboť pak bylo nutné měnit orientaci věžovitých CPU chladičů a užitek ani pak nebyl velký. Zde bude tedy nejvhodnější použít klasické uspořádání a nasměrovat proud vzduchu na zadní 140mm ventilátor.

Deset záslepek PC karet je drženo jednotlivě pomocí přítlačných šroubků a celé toto pole v podstatě funguje jako jeden velký průduch. Pak tu máme dodatečnou svislou záslepku, do níž umístíme třeba dodatečný regulátor otáček ventilátorů nebo jiné zařízení, které nepotřebuje být zasunuto ve slotu základní desky. V příčce oddělující hlavní komoru od spodní můžeme vidět další kryté otvory pro protažení kabelů, ovšem valná většina větví od zdroje bude stejně putovat hned za tray základní desky. A nakonec je vidět pozice zdroje, která je přímo připravena pro velké modely a styčnou plochu má vyloženou měkkým materiálem, aby zdroj nedrnčel.





V přední části máme 3 mechanikové 5,25" pozice s plastovými zámky, které musí v dnešní době stačit. Však Cosmos II není serverová skříň, ale základna pro ty nejvýkonnější domácí počítače. Hned dole pak jsou dva tzv. X-Dock, čili zvenčí přístupné šuplíky pro snadné umístění pevných disků/SSD s rozhraním SATA, a to třeba i za běhu počítače. A pak už tu jsou jen pozice pro pevné disky nebo opět SSD - 5 nahoře v jednom sloupci s chlazením od předního 200mm ventilátoru a 6 dole ve dvou sloupcích s chlazením pomocí bočních 120mm ventilátorů. Pokud tedy nemáte více jak 5 disků, což se dá předpokládat pro naprostou většinu případů, nemusíte spodní pozice vůbec využít a jejich ventilátory tak ani není třeba zapojovat.

Pak budeme moci využít spodní část skříně pro instalaci radiátoru vodního chlazení pro dva 120mm ventilátory, který se přichytí za dvě zůstavší příčky. A pokud by pak snad nebylo chlazení 5 disků v horní šachtě dostatečné, můžeme je posílit pomocí jednoho 120mm ventilátoru, který na šachtu namontujeme do jedné ze dvou možných pozic na vnitřní straně.





Nakonec se ještě podívejme na detail chlopní kryjících otvory pro kabely, diskové šachty vybavené šuplíky, do nichž se disky snadno a rychle nasadí bez použití nářadí a také je vidět větší část pravého pantu s otvory pro zasunutí trnů v bočnicích.


Příslušenství


Cooler Master dodává příslušenství v úzké krabičce, kam se vejde držák pro 2 ventilátory složený ze dvou kusů, dvě sady klíčků pro dokovací stanice pro pevné disky, několik nalepovacích plastových úchytů pro kabely (ty by ale nemusely být bílé), stahovací pásky, PC speaker, sada šroubků a distančních sloupků a nakonec prodlužovací kabel pro dodatečné napájení základní desky, respektive procesoru.



 

reklama