reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.7.2012, Jan Vítek, recenze
Společnost Cooler Master má momentálně v nabídce dvě počítačové skříně pro základní desky Mini-ITX, z nichž ta s větším potenciálem je rozhodně Elite 120, neboť dokáže pojmout i rozsáhlejší a energeticky náročnější sestavy. Bude tak i předmětem této recenze.
RiMr (27) | 29.1.201310:59
A vlezl se tam tedy ten boxovaný chladič i s ventilátorem?
Budu totiž do této skříně stavět i3 který bude naprostou většinu času v klidu a pohrávám si s myšlenkou použít boxovaný chladič, sejmout z něho ale ventilátor a nechat ho ofukovat ventilátorem zdroje, který by foukal dolů ­(ventilátor bych ve zdroji otočil­). Horní mřížku bych zalepil a boční průduchy bych využil na vyfukování ven... Grafická karta v case nebude, tak bych místo pro grafárnu využil pro montáž nějakého kvalitního ventilátoru co by to tlačil ven.
Odpovědět0  0
Puff123 (2) | 25.9.201211:20
praxe
+ malá skříň
+ možnost osazení výkonných komponent
- velmi špatný až hrozný odvětrání
- v případě zdroje který nemá modulární kabeláž nastává problém kam s ní
- nepomůže i dodatečné osazení výkoných větráků ­(zvětší se hluk a teplota stejně zůstane­)
- hrozí uvaření zdroje ať už je větrák nahoře nebo dole ­(je velmi silně ohříván procesorem­)
..nakonec jsem použil google a tam jsem našel inspiraci a vše zdárně vyřešil pomocí ­"flexa+vrtačka+nýtovačka­"
Odpovědět0  0
zjs (83) | 25.9.201211:36
Moje řešení odbourává jakékoliv investice do odvětrání skříně jednou pro vždy a dosahuje nejnižších teplot: http:­/­/www.jantac.net­/nonecase­/nonecase.htm
Dokonce na součástkách najdete méně prachu, než kdyby byly ve skříni. A nesmíte mít zvířata nebo děti. A taky to chce kuráž jít proti proudu :­-­). Za odměnu je pořádně vidět, do čeho jste investovali.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 26.7.201214:07
Super, vždycky jsem chtěl číst recenze na co nejmenší skříně a toto opravdu splňuje nejmenší velikost při zachování velkých komponent. To pomocné chlazení procesoru přes zdroj je dobrý i špatný nápad. Zdroj může pomoc odčerpat teplo od procesoru ­- o větrák méně, ale samotný zdroj pro nízkou spotřebuje je třeba držet chladnější, tedy toto řešení je špatné. Prach neprach, v malých bednách musíte mít bočnice proděravěné a tady to řešení pro grafickou je to nejlepší ­- grafika si nasaje vzduch z venku sama a vytlačí ho zadním otvorem ven. Zbývá jen odčerpat teplý vzduch od procesoru, kde v malé bedně narazíte na problémy. Výrobci by se měli zaměřit na jednoduché řešení jako v případě grafiky, kdy přes heatpipes jde teplo k chladiči, který je přímo u proděravěné stěny skříně a ventilátor vyfoukne teplý vzduch ven. Bohužel dosáhnout tohoto řešení lze jen při dobré stavbě skříně a ventilátoru, který můžete nasměrovat do všech stran a to bohužel standard není. Ideálně aby se výrobci domluvili a udělali kompletní řešení ­- skříň i chladič na procesor. Existuje výborné rešení na chlazení základní desky dokonce i s procesorem s pořádných i pasivním chladičem. 20­-25cm větrák na vrcholu skříně, který bude blížeji ­(tedy chladič na procesoru musí být do šířky než výšky­) a ten pod tlakem odvětrá všechno teplo do stran viz. funkční řešení skříně skeleton. Bohužel kvalitní 20cm větrák nekoupíte, musel by být součástí skříně.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.