reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM HAF 912 Plus: vyspělá skříň

1.12.2010, Jan Vítek, recenze
CM HAF 912 Plus: vyspělá skříň
Společnost Cooler Master již dávno nemá v nabídce pouze původní skříň s označením HAF, ale už rovnou 9 různých modelů, mezi něž nedávno přibyl HAF 912 Plus. Jedná se o ještě cenově přijatelnou skříň typu Middle Tower pro výkonné a herní sestavy.
Bočnice drží v kostře skříně pomocí pacek, takže se vysouvají klasicky směrem dozadu. Napoprvé to jde poněkud ztuha, což je však normální a časem by to mělo jít lépe. Není však žádoucí, aby to šlo příliš lehce, neboť pak se bočnice stávají zdrojem nepříjemných zvuků od šířících se vibrací.

Už první pohled dovnitř skříně nás nenechá na pochybách, že jde o moderní a dobře vybavený model. K tomu patří nejen černý interiér, který plní pouze estetickou funkci, ale také možnosti pro zkrocení kabelů a také otvor v trayi základní desky. Díky němu budeme moci manipulovat s chladiči, jejichž montážní mechanismy vyžadují přístup k základní desce zezadu, aniž bychom ji museli odšroubovat.


- klikněte pro zvětšení -

Na odstrojenou skříň se podíváme také z opačné strany, odkud především vyniknou otvory pro provléknutí kabelů a také malá poutka vedle nich, za něž bude možné svazky drátů upnout pomocí dodávaných plastových pásek. Co se týče konstrukce a její pevnosti, pak kostra skříně i bez nasazených bočnic je pevná a ani pod tlakem se příliš nekroutí. Zde tedy není co vytknout.

Veškeré hrany jsou také zaobleny, což dále přispívá k zvýšení pevnosti, ale i bezpečnosti. O neopracovaný plech totiž není problém se říznout, což kolikrát poznáme až tehdy, když s údivem koukáme na zakrvácený šroubovák.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled do zadní části skříně ukáže jednak zadní 120mm ventilátor a pozice vrchních. Instalovaný model má zcela správně napájení vyvedeno nejdříve na 3pinový konektor pro základní desku (či regulátor otáček) a až na něj je nasazena redukce pro Peripheral Power (známý také jako MOLEX). To samé nabízí i přední ventilátor.

Dále vidíme kryté otvory pro vodní chlazení a pod nimi děrované záslepky rozšiřujících karet v pčtu sedmi s jednou dodatečnou v kolmé poloze. Cooler Master zde už opustil módu plastových mechanismů pro jejich zajištění a vrátil se k osvědčeným šroubkům. Je to jenom dobře, protože ty se na rozdíl od plastových vylomenin samy neuvolní, jak jsem měl možnost osobně několikrát vidět. Komponenty by pak nemusely řádění uvolněné moderní grafické karty s jejím těžkým chladičem přežít ve zdraví.

A nakonec je dole pozice zdroje opatřena gumovými podložkami, aby si dobře sedl a nedrnčel o plech.



Čtyři 5,25" pozice pro optické mechaniky (nebo jedno externí 3,5" zařízení) již plastové zámky mají. Ty lze stejně ale nahradit šroubky, ovšem mechaniky by měly dobře držet i s nimi, a to pomocí páčky zasunující do otvorů mechanik trny. Vedle zámků si všimněte také svislého pruhu s několika závity. Ten bude sloužit jako zásobník pro křížové šroubky, jakým už před léty disponovaly skříně značky Chieftec.

S hlavní šachtou pro pevné disky si také můžeme pěkně pohrát. Pokud se z pravé strany dostaneme k jejím čtyřem šroubkům, je pak možné ji otočit o 90 stupňů do klasické polohy, aby se zlepšil průtok vzduchu od předního ventilátoru do zadní části skříně. Na druhou stranu se tak mohou pevné disky omezovat především s dlouhými grafickými kartami, ale to už záleží na konkrétní konfiguraci počítače. Další možností je hlavní šachtu pro čtyři 3,5" pevné disky nepoužít a na její místo našroubovat malou šachtu pro dvě 2,5" SSD, která má jinak své místo na dně skříně.



Přední panel je snadné sejmout, neboť drží pouze za šest plastových pacek, které stačí ohnout a přední panel uvolnit. Pod ním se ukáže velký 200mm ventilátor s průsvitnými lopatkami a podsvícením pomocí červených diod. Přední děrovaný panel je opatřen ještě jedním, který má jemnější očka, a lépe poslouží jako prachový filtr.


- klikněte pro zvětšení -

Přední panel tedy bude vhodné občas sundat kvůli jeho pročištění, ale jinak není důvod do této části skříně lézt. Ledaže byste chtěli přední ventilátor vyměnit za jeden nebo dva 120mm modely.


Příslušenství


V malé lepenkové krabičce máme jednak igelitový sáček s drobným příslušenstvím, tedy šroubky, distančními sloupky, PC Speakerem a také několika plastovými páskami pro sepnutí kabelů. Pak tu jsou dvě kovové redukce pro montáž externího 3,5" zařízení do 5,25" pozice, plastová redukce pro instalaci dvou 2,5" zařízení do 3,5" šachty a nakonec potřebné plastové ližiny pro instalaci pevných disků.



Manuál je pouze rozkládací, ale zato obsahuje názorné ilustrace a české popisky. Ty jsou však natolik stručné, že nám toho stejně moc neřeknou.


reklama