reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM HAF 912 Plus: vyspělá skříň

1.12.2010, Jan Vítek, recenze
CM HAF 912 Plus: vyspělá skříň
Společnost Cooler Master již dávno nemá v nabídce pouze původní skříň s označením HAF, ale už rovnou 9 různých modelů, mezi něž nedávno přibyl HAF 912 Plus. Jedná se o ještě cenově přijatelnou skříň typu Middle Tower pro výkonné a herní sestavy.

Instalace komponent


O instalaci komponent se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Celá akce proběhla celkem bez problémů, tedy až na to, že závity nejsou protažené a při šroubování distančních sloupků je třeba dát pozor, abychom je nasadili rovně. To ale není velký problém. Výhodou této skříně je jednak dostatečný prostor kolem základní desky, díky čemuž nebudete mít problémy s instalací větších chladičů. Navíc, pokud vám stačí dvě pozice pro 3,5" disky a další dvě pro 2,5" SSD, budete mít víc než dost prostoru i pro ty nejdelší grafické karty. Přímo mezi ně navíc bude foukat přední ventilátor, čehož se dá docílit odmontováním hlavní diskové šachty.


- klikněte pro zvětšení -

Napájecí zdroj má svou nerušenou pozici pod základní deskou, kde se může těšit z vlastního okruhu pro chlazení. Je ale třeba, abyste pak skříň nepoložili na tlustý koberec, jenž by ucpal spodní nasávací otvory. Pro vedení kabelů jsou tu příslušné otvory v trayi včetně poutek pro přivázání, ovšem to není až tak nutné. Kabely totiž můžete jen přiklopit pravou bočnicí, která je uzavře v úzkém prostoru, ale pokud máte rádi ve své skříni opravdový řád, máte možnost.


- klikněte pro zvětšení -

Pevné disky můžete nainstalovat v otočených šachtách oběma způsoby, tedy konektory směřujícími doprava i doleva. Výhodnější je ale samozřejmě první způsob, protože pak je vzdálenost mezi konektory disků a základní desky podstatně kratší. Na druhou stranu budete muset pro manipulaci s nimi odšroubovat i pravou bočnici.


Chlazení skříně


Systém chlazení je v Cooler Master HAF 912 Plus vyspělý a podporuje také instalaci vodních chladičů. To především díky třem otvorům pro hadičky a kabely v zadní stěně a také možnosti instalace radiátoru na horní část. Ta ale může sloužit i pro jeden 200mm či dva 120mm ventilátory, které se přidají k zadnímu 120mm modelu. Skříň však přichází pouze s předním 200mm a zadním 120mm ventilátorem, takže ostatní si musíme případně dokoupit sami. Ze zkušeností s ostatními velmi podobnými modely však vyplývá, že to není nezbytně třeba.

Navíc v našem případě využíváme věžovitý chladič Noctua NH-U12P, který posílá vzduch jedním směrem, a to pochopitelně přímo na zadní ventilátor. Přidání dalšího (či dalších) ventilátorů nad něj do horní pozice pak v lepším případě nepřinese nic a v horším případě kvůli narušení toku vzduchu situaci ještě zhorší. My se tedy v testech zaměříme raději na to, jaký přínos má přední ventilátor, protože díky možnosti odstranění hlavní diskové šachty se prostor mezi ním a grafickou kartou může uvolnit.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 - 22 °C, která je ke komponentám velmi milosrdná.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme jednak s použitím pouze zadního ventilátoru a pak se zaměříme na využití předního ventilátoru pro chlazení grafické karty a jak se osvědčí či neosvědčí ve srovnání s bočním ventilátorem.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 6 °C. Výsledek by mohl být možná ještě o chlup lepší, kdybychom jej vystavili přímému proudu vzduchu v otočené hlavní diskové šachtě.

Zadní ventilátor
CPU
33 °C
49 °C
Chipset
38 °C
43 °C
GPU
59 °C
82 °C

Pouze zadní ventilátor zajistí standardní výsledky, které se neliší od jiných skříní s podobnými dispozicemi. Co se ale stane, když k němu přidáme pomaloběžný, ale velký přední ventilátor, od nějž vede volný koridor až do zadní části skříně?

Zadní + přední ventilátor
CPU
32,5 °C
48 °C
Chipset
37 °C
42 °C
GPU
58 °C
80 °C

Výsledky jsou pak jednoznačně lepší, a to především u grafické karty, která je proudu vzduchu vystavena nejvíc. Pokud ale místo něj použijeme boční ventilátor (Noctua NF-P12), jehož poloha je přímo naproti grafické kartě, změní se teploty následovně:

Zadní + boční ventilátor
CPU
33 °C
49 °C
Chipset
38 °C
42 °C
GPU
58 °C
79 °C

Grafické kartě se boční ventilátor evidentně zamlouvá, ale procesor se dostává na původní hodnotu. Boční ventilátor však dokáže ve velkém panelu velmi rezonovat, takže hlučnost je pak znatelně vyšší, než když se spolehneme na přední ventilátor. Z toho vyplývá, že pro běžnou sestavu je chladicí výbava skříně naprosto postačující a navíc i celkem tichá. Škoda jen, že výrobci nám stále ještě nedávají možnost utěsnit horní ventilátorové pozice, které stále představují riziko pro nechráněné komponenty.


reklama