reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance

5.11.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance
Cooler Master SL600M je počítačová skříň s elegantním designem, který na sebe moc neupozorňuje. Je to však především moderní model nabízející netradiční způsob instalace komponent pro chlazení tzv. komínovým efektem. 

Design skříně

 
Líbivost designu je čistě individuální věc, ovšem skříní MasterCase SL600M se nedá upřít jistá elegance daná minimalistickým vzhledem v kombinaci se zajímavými detaily. Plášť je tvořen různými materiály. Máme tu přední a vrchní panel z hliníku ve stříbrné barvě s pískovaným povrchem, černou SECC bočnici napravo, skleněnou a zatmavenou bočnici nalevo, přední porty vykukují z plastu a pak tu je také zajímavě tvarovaná mřížka, již kryje právě horní panel. To vše si můžete prohlédnout na následujících obrázcích. 
 
 
Provedení je naprosto čisté, takže všechny díly do sebe dobře zapadají, navazují a osobně jsem nenašel žádné vady jako otřepy či ostré hrany hrozící pořezáním. Ale to by měla být v případě moderních skříní samozřejmost a zvláště v případě takovéto třídy. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Levá bočnice je tedy celá skleněná, zatmavená a její okraje jsou opatřeny černým neprůhledným rámečkem, který je pouze natištěn. Skrz ni nám prosvítá logo Cooler Masteru, které je na rozdíl od pouze naznačeného loga na předním panelu úplné. Bočnice se zasunuje klasicky zezadu, na což ostatně ukazují velké přítlačné šroubky, které ji jistí. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pravá bočnice už je z prostého SECC plechu a je celá černá s matným povrchem. Není na ní vůbec nic zvláštního, takže se raději podíváme na zadní stranu skříně.  
 
 
Tady už toho je zajímavého dost. Předně tu nemáme žádnou pozici zdroje, neboť ten patří do přední části skříně, a tak je tu zapotřebí pouze konektor napojený na kabel, který ke zdroji přivede energii. Stejně tak tu nemáme žádnou zadní pozici pro ventilátor, což odpovídá způsobu chlazení, který využívá spodní ventilátory posílající vzduch nahoru a ven. 
 
Dále je vidět, že rozšiřujících slotů tu nemáme 7 + 2, jak uvádí specifikace, ale 9 + 2, a to právě i díky chybějící pozici pro zdroj. Další přítlačné šroubky nám také ukazují, že celý plát se záslepkami jde odšroubovat a otočit o 90 °. K čemu ale něco takového může být? Pak už totiž nebudeme moci nainstalovat do vertikální polohy jen jednu kartu, ale víc karet, pokud samozřejmě využijeme prodlužovací kabely pro sloty, případně tak bude možné grafickou kartu nainstalovat tak, aby byly její ventilátory dále od skla. 
 
Je tu ale jeden nevyřešený problém. Tak to nainstalované karty budou viset čistě jen na svých záslepkách. Cooler Master jejich oporu nijak neřeší, i když by měl nabízet prodlužovací kabel i s kovovou oporou, jakou nabízí třeba Amazon. Samotný kabel nás však vyjde na 30 eur, což je zcela obvyklá cena. Snad se dají najít i levnější, ovšem pro firmy jako Cooler Master, Raijintek, Nanoxia či Thermaltake je to obvyklá částka, pokud nejde rovnou o ještě větší peníze a za sebe musím bez okolků říci, že to snad někomu přeskočilo. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vršek skříně se ukazuje se sundaným hliníkovým panelem, který kryje horní průduchy. Pokud si fotografii zvětšíte, budete moci vidět, jaký vzor mají tyto průduchy a také se ukáží otvory s gumovou výplní, do níž se zasunou trny krycího panelu. Ten je tak možné v okamžiku sundat, pokud by překážel. Doporučoval bych ho ale nechat na místě v případě, kdy hrozí, že by se do skříně mohlo něco vylít, protože v takovém případě by mohl zabránit nejhoršímu. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vespod skříně máme velké hliníkové podstavce opatřené gumovými podložkami, které zajistí dostatečný odstup i od podlahy pokryté kobercem, aby se ke spodním ventilátorům dostal vzduch. Jde o jediné dva ventilátory, které byly předinstalovány, a to 200mm kusy s výchozími otáčkami 800 RPM. Před nimi je plastový prachový filtr, který asi budeme čistit často, takže se hodí, že jej lze snadno vysunout dozadu. 
 
 
Podívejme se nakonec ještě na přední I/O panel. Ten je vybaven podsvícenými USB porty, a to dvěma 2.0 a dvěma 3.0. Vedle nich je tu ještě 3.1 typu C, nad nímž je právě senzor přiblížení, který nám porty na chvíli rozsvítí a pak zase automaticky zhasne. Právě tak si představuji skutečně užitečné podsvícení. Nakonec je tu ještě obvyklá dvojice audio konektorů, přepínač otáček ventilátorů (třístupňový s PWM + možnost sychronizace otáček dle PWM signálu ze základní desky) a samotný vypínač je umístěn nahoře.  
reklama