reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Nepton 280L: výkon za rozumnou cenu

21.2.2014, Jan Vítek, recenze
CM Nepton 280L: výkon za rozumnou cenu
Po nedávném testu integrovaného vodního chladiče Cooler Master Nepton 140XL se dnes podíváme na model Nepton 280L, který se odlišuje dvojnásobně velikým radiátorem pro ještě účinnější chlazení pomocí dvou 140mm ventilátorů.
Kapitoly článku:

Cooler Master Nepton 280L

 
Cooler Master Nepton 280L je tím větším modelem z nové dvojice Nepton. Přichází vybavený 280mm radiátorem, na nějž se tak z jedné strany vejdou dva 140mm ventilátory a další dva můžeme případně umístit i na opačnou stranu. Nicméně ty si budeme muset dokoupit a potýkat se s opravdu širokou sestavou, která se nemusí do skříně vejít. Nepton 280L by ale i tak měl ve své základní sestavě být jedním z nejvýkonnějších integrovaných vodních chladičů, ale na to se zaměříme v další kapitole.


- klikněte pro zvětšení -

Chladič přišel zabalený v klasickém fialovo-černo-bílém obalu, uvnitř nějž jsou jednotlivé části uloženy v igelitu a uloženy v přihrádkách vaničky vylisované z recyklovaného papíru. Dostaneme vše potřebné pro instalaci a zprovoznění chladiče.



Model
Cooler Master Nepton 280L (RL-N28L-20PK-R1)
Vodní blok
75 x 69,8 x 49,1 mm
celoměděný s mikrokanálky
JetStream
Vodní pumpa
integrovaná v bloku
hlučnost pod 25 dBA
životnost 70 000 hodin
spotřeba 2,9 W
Ventilátory
2x 140 x 140 x 25 mm
otáčky 800 - 2 000 RPM (PWM)
průtok vzduchu 54 - 122,5 CFM
statický tlak 0,7 - 3,5 mm H2O
hlučnost 21 - 39 dBA
ložiska Rifle
Radiátor
311 x 139 x 30 mm
hliníkový
Hadičky
délka 37 cm
vnější průměr 16 mm
Kompatibilita - sockety
Intel LGA 2011 / 1366 / 1150 /1155 / 1156 / 775
AMD Socket FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2

Ačkoliv se Cooler Master na svém webu ohání výkonem pumpy a tlustšími hadičkami, ve specifikacích se bohužel nedozvíme žádné příslušné podrobnosti o těchto komponentách. Mohl jsem tak změřit pouze vnější průměr hadiček, které mají slušných 16 mm. Jde ale o typ "husí krk", čili 16 mm je opravdu maximum a v záhybech jde tloušťka pod 12 mm. Maximální průtok integrované pumpy pak nemáme šanci zjistit, když jej výrobce neuvádí.


Provedení vodního chlazení


Cooler Master Nepton 280L má naprosto klasické provedení a až na velikost svého radiátoru je naprosto stejný jako model Nepton 140XL. Pokud jde o integrované vodní chladiče, tak je zřejmé, že ty se od sebe příliš lišit ani nemohou. I tento chladiče je tak složen je z měděného vodního bloku umístěného ve stejném plastovém krytu s vodní pumpou, což je hlavní rozdíl mezi integrovanými modely a klasickými vodníky. Zde je ještě kryt obohacen o vrchní logo výrobce, jehož okraje bude při práci osvětlovat bílá LED.


- klikněte pro zvětšení -

Propojovací hadičky jsou tlusté a vyrobené z velmi tvrdého materiálu, ovšem díky svému provedení ve stylu husího krku jsou pozoruhodně flexibilní. Zvládnou i 4cm ohyb a jsou dostatečně dlouhé na to, aby dosáhly na potřebné místo, i když v případě velkých skříní je těžké něco takového s jistotou tvrdit.


- klikněte pro zvětšení -

Celohliníkový radiátor má klasické provedení, čili jde o radiátor složený ze zploštělých trubek, mezi nimiž jsou naskládány jako harmonika tenounké a choulostivé lamely. Ty samotné jsou navíc uprostřed rozřezané, aby se více vystavovaly proudícímu vzduchu. Radiátor je připraven na čtyři 140mm nebo 120mm ventilátory, přičemž s ohledem na cenu, hlučnost a výkon bude nejlepší použít dva 140mm, čili ty v základním balení by nám měly stačit.



Pomocí ventilu v rohu radiátoru si můžeme otevřít chladicí okruh, ale Cooler Master hned vedle umístil nápis upozorňující na to, ať se ho raději ani nedotýkáme. Samotný ventil je přelepen záruční pečetí. Styčná plocha vodního bloku je dobře opracována, takže je rovná a má velmi jemné rýhování vzniklé broušením.


Příslušenství


Vodní chladič je doplněn dobře vypadajícími 140mm ventilátory, na nichž mě ihned zaujala jejich vysoká hmotnost v kontrastu se spíše subtilním tělem. Vedle toho si můžete všimnout také pozoruhodně velkého rotoru, jehož kryt má průměr 52 mm. Úměrně tomu se bohužel zmenšil prostor pro lopatky, jejichž velikost odpovídá spíše 120mm ventilátoru. V porovnání s modelem Noctua NH-U12P jsou dokonce na chlup stejně dlouhé. V počtu sedmi mi pak přišlo jejich osazení jako zbytečně řídké na to, aby mělo vyvinout vysoký statický tlak potřebný pro profouknutí hustých žeber ventilátoru.


- klikněte pro zvětšení -

Dále tu máme v příslušenství čistě obrázkový manuál, který netřeba překládat, malou tubu s teplovodivou pastou, zadní bloky, vrchní spony, redukci pro napájení dvou ventilátorů z jednoho konektoru a nakonec řadu různých šroubků, matiček a jiných drobných dílů.




Instalace


Cooler Master ve své tiskové zprávě tvrdí, že vše, co potřebujeme k instalaci chladičů Nepton 140XL or 280L, jsou naše prsty. Ovšem ve skutečnosti se ani u jedné sady šroubků použitých pro instalaci bloku neobejdeme bez křížového šroubováku a osobně bych se zdráhal instalaci označovat za expresní. To je ale nakonec jedno, dúležité je, že vodní blok šel nainstalovat dobře a uchycení mu zajistilo rovnoměrný přítlak na procesor.



Pro instalaci na sockety AMD i Intel použijeme stejné díly, ovšem trošku jiným způsobem. Základem je připravit si vodní blok s pumpou v hlavním modulu, a to tak, že na něj zespoda přišroubujeme příslušné spony - kratší pro AMD a delší pro Intel. Jejich orientaci ukáže manuál, jenž se omezuje pouze na názorné obrázky a žádný text až na označení dílů a socketů.

Poté si vezmeme velkou hlavní sponu pro zadní stranu základní desky a nasuneme do příslušných otvorů dle zvoleného socketu čtyři šroubky, jež se pak na místě zajistí plastovými zarážkami. Sponu pak přiložíme k základní desce, skrz jejíž otvory se protáhnou šroubky. Na ně pak z druhé strany nasadíme černé plastové distanční sloupky, které poslouží pouze k tomu, abychom blok neutáhli přespříliš. Pak už je řada na aplikaci pasty na procesor, přiložení samotného bloku na socket a jeho zajištění pomocí vrchních matek.

Zbytek práce zahrnuje už jen umístění radiátoru s přišroubovanými ventilátory na zvolené místo ve skříni, přičemž je velmi vhodné, abychom si předem vyzkoušeli, zda nám pro zvolené umístění vystačí délka hadiček a zda ty pak nebudou muset být příliš ostře ohnuty.

Pro instalaci ventilátorů a samotného radiátoru Cooler Master nabízí přítlačné šroubky s velkými hlavičkami, což nám má asi instalaci usnadnit, ale ve skutečnosti v tom vidím spíše zdroj potíží. Však velké hlavičky jen zbytečně zabírají více prostoru na šířku radiátoru a je možné, že ten se pak na své místo ve skříni kvůli nim nevejde. Pak bude na uživateli, aby si sehnal jiné šroubky.
reklama