reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Inferno: myš plná funkcí

21.10.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Inferno: myš plná funkcí
Po své prvotině v podobě Sentinel Advance si Cooler Master pod značkou CM Storm připravila další model herní myši, který pojmenovala jako Inferno. Ta nám vedle již zaběhnutých vlastností nabídne třeba i odtokové kanálky pro pot, což už je spíše kuriozita.
Kapitoly článku:

Instalace a nastavení myši


Počítač s moderním operačním systémem Windows 7 myši Inferno bez problémů ihned po zapojení rozpozná a umožní s ní pracovat i s využitím maker a přepínáním rozlišení dpi. Ovšem i když má myš vlastní paměť, tu musíme předem nějak nastavit a k tomu nám poslouží dodávaný software na CD. My jsme si však stáhli aktuální software raději přímo ze stránek CM Storm, a to ve verzi 1.1.



Software je velmi podobný tomu, který využívá myš CM Storm Sentinel Advance. Ta ovšem nabízí více možností a i dle technických specifikací má nad Infernem navrch, tudíž nás ani nepřekvapí, že stojí o pár stovek víc. Úvodní obrazovka softwaru Inferno nás nejdříve mírně zmate svým grafickým zpracováním, avšak po chvíli se již budeme orientovat, zvláště když přijdeme na to, že po levém boku jsou dvě velká svislá tlačítka, s jejichž pomocí si vysuneme boční panel s profily a rozšířeným nastavením. Je tedy jedno, které z tlačítek stiskneme, protože se vždy vysune jeden a ten samý panel, jaký ukazují screenshoty.

Na onom panelu se nezávisle na záložkách ukazuje nabídka profilů, které můžeme vytvářet, upravovat, měnit jim název, resetovat do původního nastavení a také je exportovat, čili zálohovat. Škoda jen, že aplikace na první pohled neukáže, jaký profil se váže k barvě podsvícení tlačítka na myši, které slouží k jejich přepínání.

Pak tu je kulatý ukazatel s nápisem Loading, s jehož pomocí nám aplikace ukáže, že pracuje s pamětí myši (popřípadě ukáže rovnou speciální "čekací" obrazovku) a vespod máme v rozšířené nabídce nabídku citlivosti pohybu, rychlosti dvojkliku a odezvy tlačítek.

Dále můžeme vidět pod nápisem inferno celkem šest záložek - Main Control, Storm Tactics, Maco, Script, Library a Support/Update. Těmi se budeme zabývat v následujícím textu, takže jako první tu bude Main Control.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní nastavení skrývají rozlišení dpi v pěti stupních, přičemž hodnoty můžeme nastavit pro každou osu zvlášť a každý profil má pochopitelně vlastní nastavení. Výchozí hodnoty můžete vidět na screenshotu. Dále tu je pod obrázkem myši v plamenech USB Report Rate, čili dotazovací frekvence stabilně nastavená na 1000 Hz, což není třeba měnit. Pokud byste ale snad chtěli, k dispozici je několik stupňů až po 100 Hz (konkrétně 100, 111, 125, 142, 166, 200, 250, 333, 500 a základních 1000 Hz).

Po straně si budeme nastavovat funkce jednotlivých tlačítek, přičemž poslední dvě (Profile Switch a Storm Tactics) mají neměnnou funkčnost a v základním profilu CM Storm není možné měnit funkce žádného tlačítka. Jinak lze v ostatních třech profilech zbylým devíti tlačítkům přiřazovat klávesy či klávesové kombinace, skripty, makra, multimediální funkce, spuštění často používaných aplikací, volbu profilů i úrovně dpi, zkrátka všechno možné.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka Storm Tactics je u této myši novinkou, protože na jejím místě je u myši Sentinel Advanced pouze nastavení barevného podsvícení, jímž tato myš vyniká. Abychom si celou věc připomněli, tak tlačítko Storm Tactics Multiplier na boku poslouží ke znásobení funkčnosti myši a jejích tlačítek.

Systém funguje jednoduše. Každý řádek ukazuje jednoduchou rovnici, kdy stisk Storm Tactics + tlačítko a případně + další tlačítko vykoná libovolnou funkci. Výběr je stejný jako u jednotlivých tlačítek u Main Control a navíc přibyla možnost se odkázat na makra, která jsou už v některém profilu přidělená jistému tlačítku (např. PF#3 BTN-3 MACRO). Ve výsledku tedy tlačítko Storm Tactics opravdu funguje úplně stejně jako Shift na klávesnici, tudíž je třeba podržet kombinaci dvou až tří tlačítek na myši, což však nemusí být vždy jednoduché a pro rychlé akce se to nehodí. Na druhou stranu u nich obvykle nepotřebujeme mít pod palcem tolik funkcí, jako u MMORPG či jiných her, kde pomalejší vykonání funkcí nebude tak vadit.

I zde ale zbylo jisté reziduum z nastavení Color Control myši Sentinel Advance. Najdeme jej dole vpravo, kde lze ke každému profilu přiřadit styl červeného podsvícení znaku v zadní lesklé části myši. A nakonec lze na této záložce změnit rychlost rolování s kolečkem, přičemž hodnota znamená počet odrolovaných řádků na jedno pootočení kolečka.


- klikněte pro zvětšení -

Následuje tvorba maker v záložce Macro probíhající stejně jako u druhé myši CM Storm s pomocí tlačítka záznamu, což je navíc běžně využívaný způsob. Po jeho stisknutí začne software ukládat instrukce vstupních zařízení, takže třeba na takové klávesnici detekuje stisk a puštění kláves a dle volby také příslušné časové prodlevy. Celkem může jedno makro zabírat 256 bajtů řetězce (cca dvojnásobné oproti Sentinel Advance), přičemž stisk jedné klávesy (tedy nutně i její opětovné puštění) při záznamu časových prodlev zabere 4 bajty. Následně lze jednotlivé instrukce včetně časových prodlev zpětně editovat a přehazovat.

U každého makra si lze vybrat také způsob provedení (Execution). Loop (Released) zajistí jeho opakování od puštění tlačítka do jeho opětovného stisku. One Shot (Released) jej provede po puštění tlačítka jednou, One Shot (Press) učiní to samé, ale ihned po stisku tlačítka, Loop (Hold) jej bude opakovat po dobu stisku tlačítka a nakonec Loop (Press) bude makro opakovat od stisku tlačítka do jeho dalšího stisku.

Pro přiřazení makra tlačítku je nutné si pak vybrat příslušný profil a tlačítko a stisknout Save. V záložce Main Control si však ještě musíme u příslušného tlačítka zvolit nastavení Macro, aby vše nakonec fungovalo. Pokud se pak budeme chtít někdy podívat, jaké makro je kterému tlačítku přiřazeno, jednoduše stiskneme Load. Tento systém může někomu připadat trošku zvláštní či nepřehledný, ale má něco do sebe.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka Script je určena pro ty nejnáročnější uživatele, kterým nestačí ani makra, ale chtějí si vytvořit rovnou skripty pro ještě lepší funkčnost. Každý skript může být až 256 bajtů dlouhý a obsahovat instrukce jako GOTO, Repeat, Pause, Stop či podmínky. Zakomponovat můžeme rovněž příkazy pro ovládání multimédií, jako úpravu hlasitosti, Play/Pause/Stop či HID příkazy. Je tedy zřejmé, že toto se dá využít nejen pro hry, ale také pro vážnou práci a díky Storm Tactics k tomuto účelu dostáváme více slotů pro uložení našich příkazů.

Ovšem bohužel tu máme stejně jako u Sentinel Advance pouze šest slotů pro skripty, čímž makra omezena nejsou.

Oproti předchozí záložce přibydou také tří další: 2-phase můžeme poslouží tehdy, když je ve skriptu příkaz Pause. První stisk tedy provede sled instrukcí po Pause a druhý stisk skript dokončí. Multi-Stage (Press) pracuje stejně, akorát dovoluje využití více pauz a nakonec Multi-Stage (Released) spustí sled instrukcí teprve po puštění tlačítka.


- klikněte pro zvětšení -

Předposlední záložka Library umí již zadané a přiřazené skripty a makra z myši stáhnout a uložit na pevný disk do knihovny. Jeden skript či makro tak na disku znamená jeden malý soubor s příponou SH či MAC. Uložené celé profily jsou pod příponou POF. Zde nesmíme přehlídnout malé zeleno/červené přepínače v pravé části záložky - podle jejich přepnutí budeme importovat a exportovat buď makra, nebo skripty, což by mohlo být lépe zvýrazněno, ovšem na druhou stranu, když si myší rozbalíme červeně označenou nabídku, ta ihned automaticky zezelená.

Celý tento systém tedy v podstatě funguje opačně než obvykle, protože jinde si jednoduše vytvoříme makro/skript, ten uložíme do knihovny pod nějaký název a následně jej přiřadíme tlačítku v nějakém profilu. Tady si u maker nejdříve nějaké vytvoříme, pak přiřadíme tlačítku a až pak je možné si jej případně uložit do knihovny jeho stáhnutím z paměti myši. Je to vlastně ale logický způsob práce s myší, která oplývá vlastní pamětí



Poslední záložka Support/Update se až na grafické zpracování nezměnila, bohužel. Stále nás i po několika měsících CM Storm ujišťuje, že jeho software je vybaven automatickou funkcí pro aktualizaci, která ale stále spočívá v tom, že tlačítko Online Support pouze otevře v prohlížeči stránky s podporou CM Storm, odkud si sami musíme stáhnout archiv s obslužným softwarem (za předpokladu, že je k dispozici novější), rozbalit a nainstalovat jej. Druhé tlačítko Update pak pouze otevře okno se zadáním cesty k novému Firmware myši (soubor .DxN).

Na druhou stranu software i myš fungují korektně, a tak se asi hodně aktualizací nedočkáme.


reklama