reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Inferno: myš plná funkcí

21.10.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Inferno: myš plná funkcí
Po své prvotině v podobě Sentinel Advance si Cooler Master pod značkou CM Storm připravila další model herní myši, který pojmenovala jako Inferno. Ta nám vedle již zaběhnutých vlastností nabídne třeba i odtokové kanálky pro pot, což už je spíše kuriozita.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš CM Storm Inferno má celkem souměrný tvar, takže padne i do levé ruky, ovšem kvůli tlačítkům na jejím levém boku to není až tak jednoduché. Leváci se tedy poohlédnou raději po jiném modelu. Co se týče velikosti, nejde o úplně velkého hlodavce, takže uživatelé s kratšími prsty snadno dosáhnou na všechna tlačítka, což platí i pro palec a tlačítka zpět/vpřed. Přesto ale myš dokáže vyplnit celou dlaň, takže si s ní nebudeme moci jen tak pohrávat mezi prsty, což je důležité pro pohodlnou práci v třeba grafických editorech. Na druhou stranu jde ale o herní myš, která padne do ruky jak ulitá a díky bočním pogumovaným plochám vám nebude prokluzovat mezi prsty.



Tlačítka mají velmi dobré provedení a kladou při stisku adekvátní odpor. Příliš se mi ale nelíbilo kolečko, které je na jednu stranu velké a dobře se s ním otáčí, ale jeho krokování je téměř neznatelné a stisk tuhý, takže opravdu není výjimkou, že s ním při jeho stisku omylem pootočíte. Senzor pracuje velmi dobře i na lesklém povrchu, i když je samozřejmě vhodné mu poskytnout pro práci ty nejlepší podmínky. Pak jej téměř nejde "utrhnout", tedy docílit toho, aby ztratil stopu.

Velké teflony na spodku myši poskytují hladký skluz bez zadrhávání, ovšem kolem senzoru je také kruhový teflon proti prachu a ten byl u naší myši o něco výš než ostatní, takže myš se na tvrdé desce stolu trošku kolébala. Na jen trošku měkké podložce se však tento problém ztratí. Škoda jen, že zde v balení nedostaneme náhradní sadu teflonů jako u Sentinel Advance.

Co se týče srovnávání horizontálních a vertikálních pohybů, pak na to myš zaměřená není, tudíž trajektorie ukazatele na monitoru opravdu odpovídá pohybu myši a nakreslení zcela rovné čáry je při srovnání s kancelářskou myší velmi těžké.



Co se týče testů odezvy, Inferno se chová podobně jako Sentinel Advance. Utilita Mouse Rate Checker ukazuje velmi velké rozdíly v jednotlivých případech, což je dáno tím, že frekvence odezvy při pomalejších pohybech klesá. CM Storm dodává vlastní utilitu (CM STORM Test utility) zobrazující pouze průměrnou odezvu, a ta v zásadě odpovídá naměřeným cca 800 Hz, kterou ukázal i Mouse Rate Checker. A když myš necháme v klidu, pak odezva klesne i ke 100 Hz a stoupá s rychlostí pohybu myši.


Závěr


Do rukou se nám dostala myš Inferno od společnosti CM Storm, která tvoří levnější alternativu k modelu Sentinel Advance. Nenajdeme na ní tolik různých LED diod nebo displej a také rozlišení senzoru je nižší, ovšem nižší je také cena kolem 1150 Kč i s daní a paměť byla zdvojnásobena na 128 kB.



Zpracování této myši je kvalitní, i když osobně bych vypustil křehce vypadající lesklý plast. Ergonomie je na velmi vysoké úrovni, což platí i pro tlačítka, ovšem kolečko se vyznačuje téměř neznatelným krokováním a tuhým stiskem. Teflony pak odvádějí dobrou práci, jen nebýt malého kroužku u senzoru, který způsobuje lehké kolébání myši na tvrdém povrchu.

Funkčnost myši Inferno je díky devíti programovatelným tlačítkům, interní paměti a softwaru na velmi vysoké úrovni. Nastavovat si můžeme nejen klávesové zkratky či jednoduché funkce, ale také makra a skripty. Oproti Sentinel Advance je zde však také tlačítko Storm Tactics, díky němuž lze nastavit ke každému profilu 8 dalších funkcí (celkem tedy 32), které pak aktivujeme pomocí onoho tlačítka.

Design myši ji předurčuje především pro pravoruké uživatele, kterým by měla velmi dobře padnout do celé dlaně. Senzor je velmi kvalitní, takže pracuje přesně, není snadné jej utrhnout a neztratí se ani na lesklém povrchu. Celkově jde tedy o kvalitní myš se dvěma nepříjemnými mouchami.

Kvalitní zpracování
Na rovném a tvrdém povrchu se kolébá
Přesný senzor
Krokování a stisk kolečka
9 programovatelných tlačítek
Ikona Odkaz na databázi
Funkčnost a nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena v době testování: cca 1 150 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master Storm Inferno poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši CM Storm Inferno děkujeme firmě ABACUS COMPUTER



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Today we laid our hands on CM Storm Inferno gaming mouse, which is a cheaper option to Sentinel Advance. The difference is that there are not so many coloured LEDs or integrated graphics display and also the laser sensor's resolution is smaller. On the other hand Inferno comes for a smaller price and it doubles its onboard memory (128 kB).

Next, it offers a very well-built and firm body, even though personally, I would leave the glossy plastics out, since it does not apper much sturdy. Inferno's ergonomics is very good, which applies also to its buttons except for the wheel that has almost indiscernible steps and it is also rather hard to press. Mouse teflon feet are nice and big, hence the mouse has smooth movement, but small teflon circle around the sensor causes slight instability on hard surfaces (such as wooden desk).

Inferno mouse is a very functional and practical product thanks to its 9 programmable buttons, internal memory and a high-grade software. One may set not only keyboard shortcuts or simple functions, but also macros and scripts. Moreover, there is a new Storm Tactics feature that allows us to set 8 additional functions in each profile (that is 32 altogether) using Storm Tactics Multiplier Key.

This mouse was created rather for right-handed users and it should fit in one's hand very well. Its sensor works even on glossy surfaces and it does not lose its track easily. CM Storm Inferno is therefore a quality gaming mouse with two quite unpleasant flaws.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama