reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding

10.10.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding
Mezi zbrusu nové periferie firmy Cooler Master patří mechanická klávesnice MECH a myš Reaper, které jsou obě určeny především pro hráče. Ti navíc zde budou mít možnost upravit si vzhled svých periferií dle vlastní chuti. Jak, na to se podíváme v této recenzi.

Zkušenosti z provozu - CM Storm Reaper


Myš CM Storm Reaper jsem již v druhé kapitole chválil za její tlačítka i kolečko, přičemž zde musím zopakovat, že tyto její prvky jsou skutečně velmi dobré a funkční. Tlačítka mají velmi dobrou odezvu a výtečně je provedeno také kolečko, s nímž se snadno otáčí a není u něj ani přehnaně tuhý stisk, jak tomu často bývá. Všechny ovladací prvky jsou navíc snadno dostupné, což platí i pro boční tlačítka pro palec. Tvar myši mi ihned sedl, ale to především díky tomu, že používám velikostně a designově podobný model, takže toto je vysoce individuální záležitost. Zvyknout si ale bude třeba na ostřejší pravý okraj, jenž nás nutí mít na horní ploše položeny tři prsty a ne jen dva.

Dále tu máme k posouzení senzor a teflony, přičemž tyto dvě komponenty jsou velmi důležité pro přesnou práci s ukazatelem. Zde se opět setkáváme se senzorem Avago ADNS-9800, jenž se již několikrát osvědčil a i zde pracuje velmi dobře, není možné jej "utrhnout" a zvládne i hladké či mírně lesklé povrchy. Nejlépe ale pochopitelně pracuje na pořádné podložce, což tedy platí především pro teflony. Ty jsou v tomto případě velmi velké a také tlusté, takže se budou dobře pohybovat i na měkčích podložkách (látkové) a jejich životnost by měla být dlouhá. Měla by, neboť náhradní sadu v balení nenajdeme.




V CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence až 920 Hz (v závislosti na rychlosti pohybu)


CM Storm MECH


Klávesnice CM Storm MECH v našem případě nabídla tlačítka Cherry MX Blue vhodná především pro psaní. Ta mají vhodnou hmatovou odezvu, neboť při polovičním stisku trošku povolí a s cvaknutím ochotně zajedou až dolů. Jsou také známa svou hlučností, k čemuž nepřispěje ani samotná klávesnice, která při rychlejším psaní trošku zvoní. Pokud tedy hledáte především tichou klávesnici, hledejte jinde. Vyloženě tichá nebudou ani tlačítka Brown a v tomto ohledu na tom bude asi nejlépe verze této klávesnice s tlačítky Red.

Na provedení samotné klávesnice se mi nelíbilo dle mého názoru spíše zbytečné madlo na levé straně, ovšem horší je to s mezerou mezi kovem a plastovou podložkou, kvůli níž se zápěstí o ostrou hliníkovou hranu nepříjemně dře. Když ale zapomeneme na toto, pak je klávesnice MECH dobrým kusem hardware, přičemž nabízí i širokou výbavu. V té má také jednoduchou zvukovku založenou na čipu od CMedia, jež obstará mikrofon a především sluchátka. Pokud ale budete chtít využít velká studiová sluchátka, připravte se na slabší zvuk, neboť tu zkrátka není dostatečný výkon na jejich vybuzení. A stejně tak USB porty. I při připojení klávesnice na rozhraní USB 3.0 neměl její USB hub dostatek energie na roztočení externího mobilního disku.

Pokud tedy ke klávesnici připojit sluchátka, bude to chtít spíše menší a USB periferie pak nesmí mít moc vysoký odběr, takže bez problémů jsou třeba USB flash disky. Však klávesnice musí z jednoho USB portu napájet sebe, svou zvukovku, USB hub a také své podsvícení, které čítá přesně tolik bílých LED jako kláves plus tři další pro kontrolky Num Lock atd.




- klikněte pro zvětšení -


Toto podsvícení je realizováno klasicky, čili samotná tlačítka Cherry MX mají ve své horní části LED, která prosvítá skrz popisky na čepičkách kláves, ale i skrz klávesy samotné. A jako obvykle je druhá, čili spodní polovina kláves, kde jsou popisky alternativních funkcí, o mnoho temnější, jak ostatně můžete vidět z fotografií. Pro základní orientaci to ale bohatě postačí. Jas podsvícení pak můžeme regulovat v pěti stupních, nebo diody zcela vypnout, další možností je zapnout podsvícení jen u programovatelných kláves M a ASWD a nakonec lze zapnut efekt dýchání, čili postupné rozsvěcování a pohasínání diod.





A nakonec ke schopnosti zaznamenávat více najednou stisknutých kláves. Tu má tento model podchycenou, protože jich zvládne tolik, že to nelze prakticky využít. Zde je tedy vše v pořádku.


CM Storm Pulse-R


Headset Pulse-R můžeme považovat za klasický herní model, jakých jsou na trhu tucty. Speciální je na něm stejně jako u ostatních dvou periferií jednak bílé podsvícení, které je zde jen decentní a patrné jen z některých úhlů pohledu, a pak samozřejmě i možnost odšroubování hliníkových částí a jejich úpravy.

Už po prvním nasazení headsetu jsem cítil, že to nebude to pravé. I po pečlivém štelování a zkoušení různých poloh byl přítlak silný a náušníky začaly na hlavu nepříjemně tlačit. I to je výsledek jejich vyšší hmotnosti nad 350 gramů, na níž se nezanedbatelnou měrou podílí také hliníkové panely. Nicméně je jasné, že je třeba počkat, až se nová sluchátka na hlavě usadí a vy si na ně zvyknete. K tomu silný přítlak u těžkého headsetu sice nepřispěje, ale díky velkým náušníkům nese celou zátěž lebka a ne ušní boltce, takže časem se nepohodlní postupně vytratí.

Osobně jsem také očekával, že Pulse-R budou jako jiné herní modely především přebasované, ale pravdou je, že to není tak výrazné. Basy sice jsou mohutné, to ano, ale ne přehnané, aby zastínily středy a sluchátka i v hlubových tónech především hrají, než aby jen duněla. Aby hudba a zvuk celkově ale zněl přirozeně, bude nutné basy trošku potlačit. Pak lépe vyniknou i výšky a středy, které by však rozhodně mohly být mnohem detailnější a výraznější, tudíž pro poslech hudby Pulse-R opravdu není vhodný. Nicméně k tomu ani není určený a ve hrách, kde jsou důležitější spíše právě basy, bude velmi dobrý, stejně jako jeho mikrofon, jenž zachytává lidský hlas jasně a zřetelně.


Závěrečné hodnocení


Periferie CM Storm MECH a Reaper patří do nové Aluminium Gaming Series, jejíž specialitkou je možnost úpravy hliníkových součástí, jež lze za tímto účelem snadno odmontovat. To už ale pak závisí pouze a jen na majiteli, ovšem výrobce si pak především u myši a sluchátek mohl odpustit umístění vlastního loga, které případné úpravy pouze znesnadní. Všechny tři periferie ale patří díky svému provedení i výbavě jednoznačně mezi ty lepší.

CM Storm MECH je mechanická klávesnice s tlačítky Cherry MX Blue (Brown, nebo Red), bílým podsvícením, programovatelnými tlačítky s vlastní pamětí, rozhraním USB 3.0 včetně USB hubu a také vlastní jednoduchou zvukovkou pro sluchátka a mikrofon. Její výbava je tak výborná, ovšem ani rozhraní USB 3.0 už nebude stačit na pořádné rozezvučení velkých sluchátek a rozběhnutí externího pevného disku, takže by se hodilo posílené napájení. Otázkou je užitečnost bočního madla a především je otravná mezera a ostrý okraj hliníkového panelu, o nějž se dře zápěstí. V ostatních ohledech jde ale o velmi kvalitní periferii.




- klikněte pro zvětšení -


Myš CM Storm Reaper je už dle mého názoru po všech stránkách povedený produkt. Má kvalitní a vhodně posazená tlačítka s výbornou odezvou, což platí i pro kolečko. Senzor Avago ADNS-9800 je pak již známou volbou u těch kvalitnějších myší a zde pracuje tak jak má, přičemž hladký skluz pak dodají veliké a tlusté teflony. Software klávesnice a myši sice není sjednocený, ovšem alespoň pracuje spolehlivě. Zde bych pak rád udělil ocenění myši CM Storm Reaper, která se dle mého názoru velmi povedla a zaslouží si TREFU.




Ocenění TREFA získává myš CM Storm Reaper
za kvalitní zpracování a výbornou výbavu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nakonec tu máme headset CM Storm Pulse-R, jemuž bych vytknul vyšší hmotnost a silnější přítlak, kvůli čemuž si na něj budete muset déle zvykat a ani pak se o vyloženém pohodlí nedá mluvit. Zvuk je pak jako obvykle podřízen basům, které hrají velmi dobře.





Pro hraní her se tedy bude velmi hodit, ovšem pro poslech hudby už to jako obvykle není. Jako herní headset nám tedy Pulse-R poslouží dobře.


Plusy


+ Kvalitní materiály a pevné tělo
+ Kvalitní tlačítka a spínače
+ Výtečná výbava + podsvícení
+ Kvalitní senzor a teflony (Reaper)
+ Silné a dobře hrající basy (Pulse-R)
 
 

Minusy


- Napájení nestačí na velká sluchátka/HDD (MECH)
- Mezera mezi hliníkem a plastem dře zápěstí (MECH)
- Spíše těžký a ne moc pohodlný headset (Pulse-R)
 
 
Za zapůjčení klávesnice MECH a myši Reaper děkujeme ABACUSu.



 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm MECH a Reaper peripherals belong to the Aluminium Gaming Series, which tells us that their specialty are different aluminium parts that can be disassembled and modified accoring to user's own free will. Both peripherals also belong in the better and more expensive category.

CM Storm MECH is a mechanical keyboard with Cherry MX Blue (Brown or Red) buttons, white backlight, programmable M buttons, onboard memory, USB 3.0 interface including hub and also its own simple external sound card for headphones and microphone. Its equipment is therefore outstanding, but not even USB 3.0 in this case has enough power to feed large headphones or run an external hard drive, so it would be nice to have a stronger power supply. Side handle will be useful only in certain circumstances and the gap between aluminium and plastic panel is annoying, because it hurts one's wrists.

CM Storm Reaper mouse is in my opinion in all respects very good product. It has high quality and well placed buttons with an excellent response, which applies also to the wheel. The Avago ADNS-9800 is nowadays a popular choice for hi-end computer mice and there are also large and thick teflon feet providing an easy slide. Software applications of these peripherals are not unified, but at least they work without a hitch. Here I would also like to award CM Storm Reaper with our TREFA prize.

CM Storm Pulse-R is the last product to be assessed. This headset is quite heavy and creates a bit too strong pressure on user's head which is something that you will need to get used to, but even then we cannot speak downright about comfort. The sound is as usually bass-oriented, which is great for gameplay, but not for music listening. Anyway, the bass is clear and heavy, while other tones are acceptable, so as a gaming headset the Pulse-R will do just right.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Máte zájem o možnost úpravy hliníkových částí těchto perifierií?
V anketě šlo hlasovat od 10.10.2013 do 30.9.2014. Počet hlasujících: 5
Ano20 %
Ne80 %
Je mi to jedno0 %
reklama