reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm QuickFire TK: malá, podsvícená a mechanická

26.11.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm QuickFire TK: malá, podsvícená a mechanická
Cooler Master se opravdu ve velkém pustil do výroby mechanických klávesnic a uvádí na trh další model v podobě QuickFire TK. Ten je velmi podobný již testované klávesnici QuickFire Rapid, ale nabídne jiné rozložení kláves a k tomu i červené podsvícení.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Klávesnice vybavenou tlačítky Cherry MX Red jsme už v redakci měli. Nejdříve přišly na řadu modely Corsair Vengeance K60 a K90, jež bohužel mixují mechanická tlačítka s hybridními membránovými, a později přišla na řadu velmi slušně vybavená Aivia Osmium od firmy Gigabyte. Pokud mohu posoudit, pak CM Storm QuickFire TK se od nich s ohledem na pocit při psaní vůbec neliší a není se čemu divit. Cherry MX Red nám stejně jako u jiných modelů nabídnou lineární průběh stisku. Je třeba přitom vyvinout sílu rovnající se zatížení 45 gramy, přičemž hloubka stisku je 4 mm, ovšem tlačítko zareaguje již v polovině.

Co můžeme u tohoto individuálního modelu posuzovat, je rozložení kláves a dostupné funkce. A jak už bylo rozebráno v první kapitole, právě to bude rozhodovat o koupi této klávesnice. Uživatel se bude muset spokojit s tím, že nebude moci využít najednou číselné klávesy na numpadu a šipky, popřípadě klávesy Insert, Delete, Home a ostatní. Bude si muset mezi nimi přepínat pomocí Num Locku, takže ve výhodě jsou rozhodně ti, kteří jsou zvyklí na klasické notebooky a obvykle píšou čísla bez využití numpadu.





Dle mého názoru je ale takovéto provedení zbytečnou přítěží a spojení obou částí klávesnice do jedné vůbec nepřispěje k lepší ergonomii. Například při práci často využívané šipky jsou zde součástí jednoho pole kláves, takže je poslepu nenajdete tak snadno jako na normální klávesnici. A jaká je přitom výhoda? V podstatě jen jedna - klávesnice je na šířku o cca 6 - 7 cm menší než plnohodnotný model. Další potenciální výhodou je nižší cena, ale rozdíl nebude vzhledem k celkové pořizovací částce zase tak velký, což vidíme na příkladu zkrácené CM Storm QuickFire Rapid (cca 2100 Kč) a QuickFire Pro (cca 2400 Kč). Testovaná novinka by přitom neměla být výrazně dražší než Rapid (rozdíl je dle doporučených cen jen 3,40 euro).

Co se týče podsvícení, pak hlavní možností je ho vypnout a zapnout, to je samozřejmost. Pak tu je ale ještě pět úrovní intenzity podsvícení a také tři režimy. V prvním jsou podsvíceny pouze klávesy WASD plus případné přepínače včetně Fn Lock a vypínače kláves Windows. Dále si můžeme zapnout takzvaný efekt dýchání, tedy neustálou cyklickou změnu jasu, což nabízí především herní počítačové myši a pak je tu jednoduché stálé podsvícení všech kláves. Zmínit musím ještě jednu věc, která se týká podsvícení šipek na numerickém bloku. Ty svítí pouze při vypnutém Num Padu, což se týká všech tří režimů.




- klikněte pro zvětšení -


Když se podíváme pod čepičky, objeví se dobře známá tlačítka Cherry MX, která mají hned nad spínačem červenou LED. Výjimkou jsou pouze směrové šipky, u nichž Cooler Master chtěl, aby byly prosvíceny spodní popisky. Jak je totiž dobře známo, u podsvícených kláves Cherry MX je dobře vidět jen polovina popisků, kam výrobci tedy obvykle dávají to hlavní a my se tomu nevyhneme ani zde.


Závěr


Klávesnice CM Storm QuickFire TK přichází na trh jako alternativa k modelu QuickFire Rapid. V našich končinách přitom nabídne nejspíše jen tlačítka Cherry MX Red, neboť i Rapid se u nás prodává jen v základní verzi s tlačítky Cherry MX Black. Dále se můžeme těšit na dobře zvládnuté červené podsvícení, přídavné funkce na klávesách F pro ovládání zvuku, multimédií, podsvícení, vypnutí kláves Windows a také přepínání mezi 6KRO a NKRO.




- klikněte pro zvětšení -


Stejně jako model Rapid je i TK zkrácená klávesnice, z níž ale nezmizela numerická část, ale střední část, jejíž funkce se přesunuly právě na numerické klávesy. Výsledkem je to, že najednou nemůžete využít směrové šipky a klávesy pro psaní čísel. A pokud nejste zvyklí na psaní čísel na hlavní části klávesnice, kde jsou ještě k tomu u českého rozložení kláves výchozí písmena s diakritikou, budete si muset buď zvyknout, nebo neustále přepínat. Získáme sice menší rozměry klávesnice a potenciálně o trochu nižší cenu, ale záleží už jen na vás, zda vám rozložení bude vyhovovat.


Plusy


+ Kompaktní tělo s výklopnými nožkami
+ Mechanická tlačítka Cherry MX Red
+ Podsvícení a speciální funkce
+ N-key rollover
 
 

Minusy


- Střední část integrovaná do numerického bloku
- Ergonomie
 
 
Výrobcem doporučená cena: 79 EUR bez DPH (cca 2 400 Kč s DPH)
 
 
Za zapůjčení CM Storm QuickFire TK děkujeme ABACUSu.


 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm QuickFire TK comes to the makret as an alternative to the already reviewed QuickFire Rapid model. On our market we will probably see just the one version with Cherry MX Red switches, because also Rapid is available just with its, let's say basic, Cherry MX Black switches. The new TK keyboard also offers well handled red LED backlight and also some special functions on the F keys of multimedia, sound and backlight control, disabling Windows keys and also switching between 6KRO and NKRO.

QuickFire TK is as well as the Rapid model shortened, but it did not lose its numeric keypad, but the middle part with arrow keys and so on. They were moved to the keypad which now shares many different functions. So you cannot use arrow keys and numeric keys at once. It is necessary to either use Num Pad a lot, or write numbers on the main part of the keyboard, which is not particularly enjoyable (especially on Czech keyboard) unless you are used to it.

First advantage is a slightly narrower body and second is potentially lower price due to using less keys and switches. It is only up to you, whether you are going to accept such attributes.
Jak hodnotíte klávesnici QuickFire TK?
V anketě šlo hlasovat od 26.11.2012 do 20.11.2013. Počet hlasujících: 4
Výborná25 %
Průměrná0 %
Špatná75 %
reklama