reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti

9.11.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti
Společnost Cooler Master nabízí pod svou značkou CM Storm již řadu známých modelů myší, mezi něž se nyní zařadil také model Sentinel Z3RO-G. Jde o herní myš, jejíž účel je patřičně zdůrazněn tím, že k ní dostaneme plnou verzi hry Shattered Horizon.

Instalace a nastavení myši


Myš samotnou stačí zapojit a zanedlouho poté již bude v systému fungovat (zkoušena byla ve Windows 7 32bit i 64bit) včetně všech tlačítek, jež však budou mít své výchozí funkce. Pro využití všech vlastností myši CM Storm Sentinel Z3RO-G si budeme muset nainstalovat příslušný software Storm Tactic AP. Ten byl v době psaní recenze k dispozici ve verzi 1.5.0, a to na dodávaném disku i na webu výrobce.





Grafický design doprovodného softwaru je moderní a chvilku bude trvat, než se v něm zorientujete. Ovšem po pár chvílích již není problém se v něm vyznat, což tedy neplatí o systému maker a skriptů, jenž je trochu složitější. Ještě před spuštěním aplikace nám software nabídne optimalizaci senzoru pro FPS (tedy klasické 3D střílečky) nebo RTS (real-time strategie), popřípadě tuto optimalizaci zruší.

Co nám ale nabízí hned první stránka Main Control - především je to ve spodní části pruh s přepínáním mezi jednotlivými profily, jenž nás bude doprovázet na všech 6 záložkách. Profily lze také ukládat na disk, následně nahrát zpět do paměti myši a přidat k nim můžeme i malé ikonky - třeba podle hry, na kterou budou uzpůsobeny.




- klikněte pro zvětšení -

V první záložce je možné tlačítkům přiřazovat různé funkce, tedy hlavní (prostý stisk), pak třeba stisk libovolné klávesy, multimediální funkce (přehrát, stop, spustit přehrávač, apod.), přednastavená makra, skripty a nakonec speciální funkce pro změnu profilů a dpi nebo rovnou pojmenované funkce využitelné ve hrách (nabít zbraň, překulit se, vrhnout granát, atd). Možnosti jsou tedy velmi široké.

Dále je možné pro každý profil zvolit 4 nastavení rozlišení, a to jednak pro každou osu zvlášť a pak v rozmezí od 100 do 5600 dpi po jednotkových krocích. Zde bylo poněkud podivné, že stupnice pro jednotlivé úrovně dpi končily na hodnotě 800, což je poněkud špatně. Ještě že je tedy možné zadat hodnotu pro obě osy pomocí číslic, jinak by byla funkčnost této myši omezena. Přesto se jedná o nedbalost výrobce.

Nakonec si zvolíme citlivost ukazatele, rychlost dvojkliku a odezvy stisku tlačítka, což si můžeme vyzkoušet hned vedle na testovací oblasti. Nakonec je to na této záložce volba odezvy celé myší od 100 po 1000 ms (100 Hz, 111 Hz, 125 Hz, 142 Hz, 166 Hz, 200 Hz, 250 Hz, 333 Hz, 500 Hz, nebo 1000 Hz. Zde snad ani není důvod, proč nastavovat méně než 1000, což je výchozí hodnota.




- klikněte pro zvětšení -

Záložka Color Control se týká výhradně podsvícení myši a také loga pro vestavěný OLED displej. Pokud jde o podsvícení, pak myš nenabízí jen pět barev podle počtu profilů, ale sedm, takže přibyla bílá a žlutá a k nim možnost podsvícení vypnout. Nezávisle lze nastavovat barvu pro přední "reflektory" a horní podsvícení a pak tu jsou tři styly + úplná deaktivace podsvícení. První styl Full Color jednoduše ponechá diody rozsvícené. Pak je tu Breathing, tedy dýchání, v němž se pomalu střídavě rozsvěcují a zhasínají přední a horní světla a nakonec Rapid Fire - On Mouse Click, kdy se přední diody po dobu stisku některého z tlačítek rozsvítí bíle.




- pro neustále zobrazení vlastního loga je třeba zaškrtnout "Disable Full-Screen Logo" -

Nakonec je možné do paměti myši uploadovat a na OLED displeji nechat zobrazit logo, jež si předem vytvoříme. To již nemusí být pouze jedno jako u CM Storm Sentinel Advance, takže je možné přiřadit jednotlivým profilům vždy jedno. Myš je schopna zužitkovat formát BMP v rozlišení 32 x 32 pixelů v jednobitové barevné hloubce, což se tedy nezměnilo.




- klikněte pro zvětšení -

Storm Tactics funguje stejně jako u testované myši CM Storm Inferno. Jde o přepínač, čili obdobu klávesy Shift, s jehož pomocí můžeme přiřadit myši další funkce. O této funkci se dočteme v přiloženém manuálu v podobě dokumentu PDF. Už se v něm ani nedočteme, že tuto funkci musíme u každého profilu aktivovat tím, že v záložce Main Control přiřadíme k sedmému tlačítku Storm Tactic. U Inferna jsme k tomu měli vyhrazené tlačítko, zatímco zde tomu tak není. Důvod je jednoduchý - testovaná myš vychází ze staršího modelu, který o Storm Tactics ještě neslyšel, takže aby se nemuselo přidávat další tlačítko, bylo to třeba obejít jiným způsobem.

Nicméně zde po přiřazení funkce Storm Tactics sedmému tlačítku můžeme vybrat další jedno či dvě, po jejichž hromadném stisknutí se spustí kýžená akce - buď některá z přednastavených, nebo volitelné makro, skript, kombinace kláves, apod. A když si nevybereme žádné dodatečné tlačítko, je možné využít i samotný přepínač Storm Tactics, takže o toto tlačítko nepřijdeme, pouze jeho funkci nenastavíme v záložce Main Control, ale zde. Této záložce bych také vytknul nevýrazné popisky u sloupců Button 1 a Button 2, které zvláště při zvýraznění řádků jsou špatně čitelné.




- klikněte pro zvětšení -

Následuje tvorba maker v záložce Macro probíhající klasickým způsobem s pomocí tlačítka záznamu. Po jeho stisknutí začne software ukládat instrukce vstupních zařízení, takže třeba na takové klávesnici detekuje stisk a puštění kláves a dle volby i příslušné časové prodlevy. Celkem může jedno makro zabírat 125 bajtů řetězce, přičemž stisk jedné klávesy (tedy nutně i její opětovné puštění) při záznamu časových prodlev zabere 4 bajty. Následně lze jednotlivé instrukce včetně časových prodlev zpětně editovat a přehazovat.

U každého makra si lze vybrat i způsob provedení (Execution). Loop (Released) zajistí jeho opakování od puštění tlačítka do jeho opětovného stisku. One Shot (Released) jej provede po puštění tlačítka jednou, One Shot (Press) učiní to samé, ale ihned po stisku tlačítka, Loop (Hold) jej bude opakovat po dobu stisku tlačítka a nakonec Loop (Press) bude makro opakovat od stisku tlačítka do jeho dalšího stisku.

Pro přiřazení makra tlačítku je nutné si pak vybrat příslušný profil a tlačítko a stisknout Save. V záložce Main Control si však ještě musíme u příslušného tlačítka zvolit nastavení Macro, aby vše nakonec fungovalo. Pokud se pak budeme chtít někdy podívat, jaké makro je kterému tlačítku přiřazeno, jednoduše stiskneme Load. Tento systém je na první pohled trochu nepřehledný, ale dá se na něj rychle zvyknout.




- klikněte pro zvětšení -

Záložka Script je určena pro ty nejnáročnější uživatele, kterým nestačí ani makra, ale chtějí si vytvořit rovnou skripty pro ještě lepší funkčnost. Každý skript může být až 256 bajtů dlouhý (stejně jako u maker se jeho délka u nové verze myši nezměnila) a obsahovat instrukce jako GOTO, Repeat, Pause, Stop či podmínky. Zakomponovat můžeme také příkazy pro ovládání multimédií, jako úpravu hlasitosti, Play/Pause/Stop či HID příkazy. Je tedy zřejmé, že toto se dá využít nejen pro hry, ale také pro daleko vážnější účely, i když k tomu bychom potřebovali více tlačítek, takže příhodnější je rozhodně klávesnice se speciálními klávesami - např. řada Logitech G a podobné.

Oproti předchozí záložce přibydou také tří další: 2-phase můžeme zvolit, když je ve skriptu příkaz Pause. První stisk tedy provede sled instrukcí po Pause a druhý stisk skript dokončí. Multi-Stage (Press) pracuje stejně, akorát dovoluje využití více pauz a nakonec Multi-Stage (Released) spustí sled instrukcí teprve po puštění tlačítka.

Rozdíl mezi skripty a makry je také ten, že makra jsou uložena pod profily a jejich tlačítky, zatímco skripty mají svých pevně daných 6 pozic. Dvojnásobná kapacita paměti zde tedy evidentně poslouží výhradně pro Storm Tactics.




- klikněte pro zvětšení -

Předposlední záložka Library umí již zadané a přiřazené skripty a makra z myši stáhnout a uložit na pevný disk do knihovny. Jeden skript či makro tak na disku znamená jeden malý soubor s příponou SH či MAC. Uložené celé profily jsou pod příponou POF. Zde nesmíme přehlídnout miniaturní modré přepínače v pravé části záložky - podle jejich přepnutí budeme importovat a exportovat buď makra, nebo skripty.

Tento systém tedy funguje tak, že nejdříve vytvoříme makro či skript, ten pak přiřadíme tlačítku a až pak je možné si jej případně uložit do knihovny. To je ostatně celkem logický postup, protože ne všechna makra či skripty bude nutné ukládat rovnou na počítači.




- klikněte pro zvětšení -

Poslední záložkou je Support/Update, kde máme také tlačítko update, které nám otevře okno, abychom mohli zadat cestu k případnému novému firmware myši. Okno aplikace nás však ujišťuje o tom, že si automatická aktualizace sama zjistí novější dostupné verze softwaru a ovladačů, což se opět jaksi neděje. Pokud tedy u CM Storm nepovažují za automatickou aktualizaci to, že si uživatel musí firmware sám vyhledat, stáhnout a zadat k němu cestu. Tlačítko Online Support nám akorát otevře stránky s podporou CM Storm.
reklama