reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sirus: pravý surround

29.11.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sirus: pravý surround
Dnes si vyzkoušíme sluchátka CM Storm Sirus, jejichž chloubou je pravý 5.1kanálový zvuk, díky němuž se bude hodit především pro hry, ale také pro sledování filmů a dle výrobce by si je měli pochvalovat i audiofilové. No uvidíme, nebo spíš uslyšíme...
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu - hudba


V prvé řadě je třeba posoudit rozdíl mezi zvukovým podáním pomocí tzv. tactical mixing console, čili externí zvukové karty pro USB a zvukovým podáním s využitím dodávané redukce na čtyři 3,5mm jacky. V takovém případě ale samozřejmě záleží na zvukové kartě, přičemž my jsme využili externí Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1. Ta dokázala jeden pár reproduktorů ve sluchátkách využít lépe než dodávaná konzole a zvuk byl objektivně daleko silnější a subjektivně pak o něco živější a čistší, co se týče reprodukce nástrojů i lidského hlasu.

Přednes pak nic neztrácel ani v basové lince a vyrovnal se v ní i sluchátkám Sennheiser HD-497, která jsou na druhou stranu už přeci jen postarší. Ve vyšších frekvencích si však Sennheisery dokázaly zachovat reputaci díky jasnějšímu přednesu, přičemž CM Storm Sirus byly spíše nejasné, což se s nimi bohužel neslo skrz celý test. Pokud by to někoho zajímalo, poslouchány byly FLAC verze následující hudby: Smetana - Vltava, Black Francis - Bluefinger, Amon Tobin - Isam.

Pokud tedy chcete poslouchat pomocí CM Storm Sirus hudbu a máte slušnou zvukovou kartu, doporučoval bych využít právě ji s pomocí dodávaného adaptéru. Onu "taktickou" mixážní konzoli můžete oželet, i když kvůli tomu přijdete o možnost snadného ovládání hlasitosti jednotlivých kanálů v dosahu ruky. Její nevýhodou bylo také to, že ve sluchátkách se po připojení k ní stále ozýval slabý tón, který se naštěstí nezvyšoval s nastavením hlasitosti.

Sirus jsou ale především sluchátka určená pro hraní her a sledování filmů s vícekanálovým zvukem, takže se nyní zaměříme právě na prostorový zvuk.


Zkušenosti z provozu - prostorový zvuk


Prostorový zvuk zde tvoří celkem 8 reproduktorů, jež jsou po čtyřech usazeny blízko sebe v každém sluchátku. A to je také největší problém. Pokud si v nastavení reproduktorů provedete konfiguraci a necháte si zahrát každý reproduktor zvlášť, uslyšíte mezi nimi sice rozdíl, ovšem nedá se vyloženě říci, že by "přední" pár skutečně zněl jako umístěný vepředu a to samé platí i pro zadní pár. Zde ale porovnávám s tím, jak se šíří opravdový prostorový zvuk ze zdroje, který je skutečně umístěný třeba dva metry za vaší hlavou. K tomu se bohužel sluchátka CM Storm Sirus příliš nepřiblížila.

Nicméně při troše tréninku lze s pomocí těchto sluchátek rozeznat, že něco skutečně zní, nebo se blíží z nějakého směru, i když ono sluchové určení není tak přesné, jak by mohlo být s využitím řádného a dobře rozestavěného reproduktorového setu a také to není takový zážitek. Ovšem zde si musíme uvědomit, že sluchátka a reprosoustavu nemůžeme srovnávat, respektive musíme upozornit, že tato sluchátka mohou mít velkou výhodu v ceně (což je tedy relativní). Ale především jde o to, že si je pouze nasadíme na hlavu a nemusíme zabírat okolní prostor reproduktory, což by někde třeba ani nešlo.

Další výhodou Sirus je obslužný software, který dokáže nastavit zvuk dle přání uživatele a vykouzlit mu díky dvěma basovým reproduktorům velmi dunivé hloubky, což se bude hodit při navození atmosféry bitevního pole. A přitom nebude muset brát ohledy na sousedy, které takový zvuk pochopitelně nebude vůbec rušit. On by neměl moc rušit ani ostatní lidi v místnosti, protože konstrukce sluchátek celkem slušně tlumí zvuk pronikající jak ven, tak dovnitř.

Mikrofon pak zcela nepřekvapivě poskytl čisté snímání hlasu, v jehož pozadí zanikaly rušivé okolní zvuky. Dnes už výrobci s tímto vesměs nemají problémy.


Závěr


Sluchátka CM Storm Sirus se snaží uživatele zaujmout především příslibem prostorového zvuku, k jehož dosažení nebudeme potřebovat ani toho schopnou zvukovou kartu, protože dostaneme USB "tactical mixing console". Sluchátka využívají dohromady 8 reproduktorů spřažených do jednoho 5.1kanálového systému, takže nejde o žádný virtuální surround.





Samotná sluchátka jsou velmi masivní a vypadají, že něco vydrží, ovšem nosit delší dobu na hlavě 0,4 kg nepočítaje hmotnost kabelu není nic příjemného, ať jsou měkké náušníky sebevíc pohodlné. Na druhou stranu je tu ale výhoda v tom, že získáme "instantní" prostorový zvuk bez rozestavěných reproduktorů, kterým ani nebudeme rušit okolí.

Kvalita prostorové reprodukce však dle mého názoru není tak dobrá jako při využití klasického vícekanálového reproduktorového systému, kde bude přeci jen jasnější, z jakého směru zvuk přichází. A pokud máme posoudit i vhodnost sluchátek pro reprodukci hudby, pak lze říci, že nejde o to nejlepší z hlediska čistoty a živosti přednesu, ale rozhodně se na CM Storm Sirus hudba dá poslouchat.

Pokud máte ve výbavě kvalitní zvukovou kartu, rozhodně bych doporučoval ji vyzkoušet, protože by zvuk z ní klidně mohl být kvalitnější než z dodávané konzole. Sice tak přijdete o možnost snadného ovládání hlasitosti, ale to je v porovnání s lepším zvukem oželitelné. Konzole ale rozhodně má svůj smysl, zvláště když budete chtít sluchátka využívat s notebooky, které obvykle nemají více 3,5mm audio výstupů.


Mohutné a odolně vypadající tělo
Vysoká hmotnost
Osm reproduktorů a prostorový zvuk
Prostorovost by mohla být výraznější
Konzole pro ovládání hlasitosti - díky ní vhodné i pro notebooky
Zvuk z konzole není tak kvalitní
Cena v době testování: cca 3 100 Kč s DPH
 

Za zapůjčení CM Storm Sirus děkujeme firmě ABACUS




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm Sirius headset's main advantage is surround sound for which one does not need any suitable sound card, since we get also the USB "tactical mixing console". This console acts as one and together with eight drivers in the headphone set it creates true 5.1-channel sound, so we are talking about no virtual surround.

The headset itself is really massive and it looks like it can take some "harsh treatment". On the other hand, it is not comfortable to wear 0.4kg headset (not counting the cable), even though the ear cushions are quite easy and soft. But there is an advantage - an "instant" surround sound with no speakers around table and also privacy for us and silence for the others around.

The quality of surround sound reproduction in my opinion is not good enough to compete with traditional multichannel speaker systems. These should provide better experience and surround recognition. And considering music reproduction, Sirus are definitely not the best around (I would prefer clearer and more lifelike sound), but one can say that for a common user they should perform well.

There is also one thing. If you have a high-quality sound card of your own, I highly recommend using it instead of the supplied console, since it may provide considerably better sound, even though you lose the console as a device for easy volume adjustment. On the other hand the console will come in very handy in case you decide to use Sirus with a notebook, since it will likely offer no more than one 3.5mm audio output.
reklama