reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trooper: velká moderna

24.10.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trooper: velká moderna
Dnes si představíme počítačovou skříň CM Storm Trooper slibující velmi slušnou výbavu a podporu nejnovějšího hardwaru. Jde o typ určený především pro herní sestavy, takže od něj můžeme očekávat také slušné chlazení a velký vnitřní prostor.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice Troopera se připevňují za klasické packy, takže jsou zasouvací a vzadu je drží vždy 2 přítlačné šroubky. Ty by mohly mít větší hlavičky, aby se daly lépe uchopit, ale to je jen detail. Spíše se nyní zabývejme interiérem. První, co nás asi zaujme, jsou dva 120mm ventilátory umístěné na koncích diskových šachet otočitelných o 90 °, tedy do své původně správné polohy. Hned potom to bude velká změť různých kabelů od předních portů, tlačítek i ventilátorů uvnitř skříně.




- klikněte pro zvětšení -


Z opačné strany jsou pak lépe vidět rozmístěné prvky v trayi základní desky. Jde především o velký obdélníkový otvor pod pozicí procesorového socketu, pak tu je několik zakrytých či volných otvorů pro protažení kabelů a nakonec malá poutka, za něž můžeme kabely pomocí dodávaných pásek připevnit. To oceníme především u bohatých sestav, kde lze předpokládat využití velkého množství kabelů. Je také třeba zajistit, aby nic nepřekáželo proudění vzduchu u šachet s pevnými disky, protože už ty samotné dokáží prostor zacpat.

Co se týče pevnosti konstrukce, osobně jsem byl spokojen, protože ta i bez bočnic dobře odolává snaze o její zkroucení. To bychom ostatně měli od skříně značky Cooler Master (či CM Storm, to je jedno) očekávat.




- klikněte pro zvětšení -


Pozice zdroje je vybavena dvěma podlouhlými podstavci s měkkými podložkami, o něž se může zdroj dobře opřít. Bude tak nasávat vzduch skrz spodní otvory, ale také i ze skříně, pokud jej tedy obrátíme ventilátorem dolů. Rozmístění otvorů v zadním panelu totiž umožní jej nainstalovat i v opačné orientaci.

Dále se ukazuje ona záslepka pro zabezpečení periferií, která je přichycena stejně jako 9 ostatních pomocí přítlačných šroubků, jimiž výrobce již plošně nahradili dříve používané plastové zámky. Nakonec se můžeme podívat na napájení zadního ventilátoru, jehož primárním konektorem je 3pinový do desky a sekundárním Peripheral Power.





Chloubou této skříně je celá přední šachta vybavená dvěma samostatnými klecemi pro pevné disky. SSD s typickou velikostí 2,5" se mohou instalovat do své vlastní malé klícky umístěné v samém dnu skříně, kam se vejdou až čtyři. Více snad ani není třeba.

Zmíněné klece pro pevné disky fungují jako tunely, skrz něž budou tlačit vzduch lopatky 120mm ventilátorů. Pokud ale budeme potřebovat skříň vybavenou více než třemi externími pozicemi pro 5,25" zařízení, můžeme jednu nebo rovnou obě diskové klece otočit a upravit pro dané účely. Stačí si chvíli pohrát se šroubovákem, přičemž podrobný postup ukáže manuál pomocí dobře srozumitelných obrázků. CM Storm zde také rezignoval na plastové zámky i v případě mechanik, což tedy mně osobně vyhovuje. Pro disky jsou pak připraveny plastové šuplíky.





Podívejme se ještě na skříň zbavenou záslepek, kde se dobře ukáže, že snahy o profouknutí diskových klecí směrem od předního panelu by v tomto případě nedopadly dobře.





Příslušenství


Ve skříni se nachází jednak papírová krabička, v níž se nenachází nic jiného než 8 jednoduchých plastových šuplíků. Ty jsem v recenzi NZXT Phantom kritizoval kvůli tomu, že byly příliš tuhé a nasunout na ně (či sundat z nich) pevný disk bylo nesnadné. Zde jsou ale šuplíky z dobře ohebného plastu, takže se na ně disky nasazují velmi dobře.





Pak tu je zmíněný plastový šuplík schovaný pod spodní záslepkou v čele skříně, kde máme zbytek. CM Storm se s tím příliš nemazlil a všechno dal do stejného sáčku, tedy šroubky s jinými kovovými drobnostmi, plastové pásky pro stáhnutí kabelů, dvě kovové redukce obalené v papíru pro instalaci externího 3,5" zařízení a také prodlužovací kabel pro přídavné 12V napájení procesoru. To zde může přijít velmi vhod, protože skříň je dost vysoká.
reklama