reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Compro VideoMate IP70W: přítel na hlídání

29.8.2011, Jan Vítek, recenze
Compro VideoMate IP70W: přítel na hlídání
Tématem dnešní recenze bude IP kamera Compro VideoMate IP70W, kterou volně navážeme na předchozí recenzi TP-Link TL-SC4171G. Jde sice o model bez motorizovaného objektivu, ale zato s vyšším maximálním rozlišení a podstatně nižší cenou.
Nejdříve se ale zmíníme o spotřebě, která byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, jenž byl zapojen mezi zásuvkou a adaptérem kamery. Ta pak v aktivním stavu, kdy streamovala obraz přes Wi-Fi, potřebovala pro svůj běh 3,5 W což při nepřetržitém provozu snad nikoho nezruinuje.

Nyní si provedeme několik testů obrazové kvality při různých podmínkách a také se podíváme, jak si stojí zoom. Prvně to budou testovací obrazce, jež nám aspoň rámcově prozradí schopnosti této kamery.

Hned na začátku musím bohužel podotknout, že s rozhraním Wi-Fi byly problémy. VideoMate IP70W nebyla schopna ani s routerem v jedné místnosti udržet stabilní spojení a pokud jsem z jejího cvakání a blikání dobře vyvodil, dvakrát se i sama restartovala. Z toho vyplývá, že všechny testy jsem raději provedl s kamerou připojenou pomocí kabelu. S jinými zařízeními jsem dosud takové problémy nezaznamenal.


Testovací obrazce


Naše obvyklé testovací obrazce vytištěné na papíry formátu A5 ukáží schopnosti kamery rozeznávat barvy a jejich přechody, ostrost obrazu na krátkou vzdálenost a také jeho případnou soudkovitost.

Kamera byla nastavena na nejvyšší kvalitu přenosu s kódováním H.264 a obrázky byly típány v nejvyšším rozlišení, ale ne pomocí její vlastní funkce, kterou nabízí v prohlížeči Internet Explorer, neboť ta nezávisle na nastaveném rozlišení pořídila obrázek pouze v 320 x 240. Na řadu přišla tedy klávesa PrintScreen.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -


Tyto úvodní testy dopadly dle očekávání. Vidíme zde soudkovitý obraz, který je poněkud rozmazaný, protože kamera nedokáže na krátkou vzdálenost (cca 30 cm) dobře zaostřit. Ovšem to také není náplní její práce a ostatně tyto testy se více hodí pro webové kamery a zde jsou jen čistě orientační. Barvy ukazuje Compro IP70W pěkně, tedy až na klasicky vybledlou zelenou, takže pojďme dále.


Denní světlo


V plném denním světle byl venkovní obraz pěkně detailní, ovšem v některých částech až příliš rozmazaný. Zde jsem sledoval i rozdíl mezi H.264 a MPEG-4 a mohu říci, že v praxi není postřehnutelný a až po bližším prozkoumání obrazu lze zjistit, že H.264 má lepší podání stejnobarevných ploch, které nejsou tak moc "rozkostičkované" vlivem komprese. Z obrazu lze také vidět, že objektiv nám dopřeje výrazný efekt chromatické aberace. VideoMate IP70W je však kamera pro využití uvnitř budov, i když to neznamená, že by se také nemohla koukat skrz okno ven.



- klikněte pro zvětšení -


Snímek nástěnné mapy ukázal přednosti této IP kamery, protože je velmi pěkný, barevně věrný a v rámci možností ostrý, i když linie jsou poněkud zubaté. Každopádně na IP kameru s cenou pod 3000 Kč (bez Wi-Fi kolem 2600) je to slušný výsledek.



- klikněte pro zvětšení -


A nyní záběr do místnosti, jejímž ústředním motivem je naštvaná kočička, kde se také ukazují věrné barvy, dobře nastavená expozice a dostatečná ostrost ve všech místech obrazu. Pro "indoorové" snímání nám tedy IP70W naprosto postačí.



- klikněte pro zvětšení -


A abychom nezapomněli, zde je i nějaké video (mkv, 6 MB) ze stejné místnosti, abyste mohli vidět obraz v akci.


Vysoká a nízká kvalita


Nyní se krátce zaměříme na kvalitu videa v H.264 s bitrate 3 Mbps, 1,5 Mbps a 1 Mbps. Potěšitelné je, že rozdíly v podání jsou jen velmi malé a týkají se především opět jednolitých ploch (stěna), přičemž detaily se příliš neztrácejí. A i v pohybu jsou pak objekty v nastavení 3 i 1 Mbps dobře rozpoznatelné, takže pokud chcete svou IP kameru sledovat vzdáleně přes Internet a nemáte rychlý upload, s nastavením bitrate 1 Mbps nepřijdete téměř o nic. Navíc je zde možnost využít druhý simultánně vysílaný stream v nižším rozlišení, který bude potřebovat rovněž nižší datovou propustnost.



3Mbps - klikněte pro zvětšení -



1,5 Mbps - klikněte pro zvětšení -



1 Mbps - klikněte pro zvětšení -



Umělé osvětlení


Pokud kamera zaznamená pomocí svého senzoru nízkou úroveň okolního osvětlení, nebo jí to nařídí časovač, za slyšitelného cvaknutí se přepne do nočního režimu a probudí svých šest IR LED. Ty mají sílu dostatečně osvětlit až cca 7 metrů vzdálené objekty, což bude stačit na domácí použití, ovšem je tu jeden problém.



- klikněte pro zvětšení -


Už na prvním obrázku s mapou je vidět, že světlo není rozprostřeno rovnoměrně a levá část obrazu se ztrácí v mlze. To by v tomto případě ani tak nevadilo, přeci jen v reálním použití nebude kamera asi zaměřena na tak blízký objekt.



- klikněte pro zvětšení -


Jenomže i na větší vzdálenost se velká část obrazu ztrácí ve tmě, takže je jasné, že diody nejsou nasměrovány ideálně. Jinak ale dokáží poskytnout slušný obraz s jasně rozpoznatelnými objekty, který má i dostatečnou obnovovací frekvenci. O tom se můžete přesvědčit v druhém a posledním videu (mkv, 5 MB)
reklama