reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Aquagate – stříbrný vodník

6.9.2004, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Aquagate – stříbrný vodník
Před nedávnem jsme si představili technologii vodního chlazení, ovšem jen z teoretické stránky. Dnes však už půjde o praxi a hlavním hrdinou bude novinka od firmy Cooler Master, která se tedy rovněž zařadila mezi výrobce sériového vodního chlazení. Na tomto poli je ještě dostatek místa, tak se pojďme podívat, kam se tento model zařadí.
Pohled zblízka

První věc, kterou si vezmu na mušku, je samotné srdce tohoto vodního chlazení, tedy LCU. Hlavní jednotka v sobě integruje v podstatě vše kromě samotného vodního bloku: čerpadlo, radiátor, větrák, expanzní nádobu a informační LCD panel.


Obr.4 – LCU jednotka s modře podsvíceným displejem

LCU je vyrobeno z hliníku a jeho design je velmi dobře a kvalitně provedený. Přednímu panelu dominuje zhruba 30x30mm velký, modře podsvícený displej, který ukazuje 3 informace: teplotu CPU z přiloženého čidla, teplotu vody v expanzní nádrži (oboje buď v °C, nebo v °F) a rychlost ventilátoru ve třech stupních (1, 2, 3, respektive 2800, 3800 a 4600 RPM). Pod displejem se skrývají čtyři ovládací tlačítka. Prvním se cykluje mezi volbami, další dvě slouží pro zvyšování/snižování hodnot a poslední přepíná stupně Celsia a Fahrenheita.

Jemně perforovaná mřížka skrývá ventilátor 80x25mm, který při běžném pohledu ani nezaregistrujete. Zde ovšem účelnost trochu ustupuje líbivému designu a nasávaný vzduch tak průchodem skrz jemné otvory vytváří nepříjemný hluk, který zbytečně přispívá k hluku tvořenému samotným ventilátorem. Na druhou stranu však není problém samotnou mřížku jednoduše odšroubovat.


Obr.5 – Přední panel

Zadní panel obsahuje zakrytovaný otvor pro vyfukovaný vzduch, dva plastové vývody pro vodu, 15 kolíkový konektor pro spojení s PC kartou a konektor pro 230V napájení čerpadla.


Obr.6 – Zadní panel

Pokud odšroubujeme hliníkový kryt, odkryje se nám samotné srdce vodního chlazení.


Obr.7 – Vnitřek LCU
klikněte pro zvětšení

Prohlédneme si jednotlivé části. Jedná se o ventilátor (1), radiátor (2), expanzní nádobu (3), čerpadlo (4), vstupní vývod (5), výstupní vývod (6) a teplotní čidlo pro měření teploty vody. Voda v okruhu proudí tak, že je vytlačována čerpadlem skrz výstupní vývod, proudí přes měděný blok hadicemi do vstupního vývodu, dále pokračuje přes hliníkový radiátor ochlazovaný ventilátorem do expanzní nádoby a nakonec je čerpadlem opětovně tlačena do okruhu.

Ti z vás, kdo už mají nějaké zkušenosti s vodním chlazením si už jistě povzdychli nad parametry radiátoru, který je skutečně poněkud poddimenzovaný.

CPU blok

Velmi důležitá součást každého vodního chlazení. Zde je vyveden v kombinaci mědi s plexi, do kterého jsou zasazeny dvě kovové fitinky, do nichž se hadičky uchycují vpravdě luxusně. Blok je možné jednoduše rozšroubovat a vyčistit od případných nečistot.


Obr.8 – Měděný blok
klikněte pro zvětšení

Spodní strana je chráněna proti poškrábání průhlednou samolepkou a opravdu má k tomu důvod. Blok je totiž zespodu vyleštěn do zrcadlového lesku, což mu umožňuje, aby co největší plochou dosedal na jádro CPU, popřípadě heatspreaderu. Na vyplnění nerovností nám Coolermaster nadělil velkou tubu světle šedé silikonové pasty, která vypadá poměrně kvalitně a nezadá si s pastami od fy Arctic Cooling.


Obr.9 – Vyhlazený spodek bloku

Jestliže vás zajímají parametry bloku, jsou 70x50x16 (bez fitinek). Samotné měděné jádro má tloušťku dna přesně 4mm. Celkem třináct žeber je vysokých rovněž 4 mm, široké jsou 1mm a mezery mezi nimi jsou rovněž široké 1mm. Jinak si ještě můžete všimnout, že dno má zdrsněný povrch, což zvyšuje plochu pro přenos tepla.


Obr.10 – Měděné jádro vodního bloku
klikněte pro zvětšení
reklama