reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master ATCS 840: hliníkový obr

17.2.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master ATCS 840: hliníkový obr
Při minulé recenzi jsme si zaštěkali s Cooler Master HAF 932 a teď je na řadě další skříň tohoto výrobce. Jde o model ATCS 840, jenž má za úkol se zalíbit zákazníkům hledajícím dobrou funkčnost, prostor a střízlivý design. Velký důraz byl kladen i na chlazení.
Cooler Master ATCS 840 je bezesporu počítačová skříň pro náročné. To dokazuje použitým materiálem, rozměry a nabízenými prvky chlazení, což jsou také hlavní výhody. Výrobce zde uplatnil hliník o minimální tloušťce 1 mm, která je v případě vnitřního skeletu a předního panelu leckde daleko větší. To skříni dává velmi dobrou pevnost, takže ta se nijak nebortí a také tray poskytuje základní desce výbornou podporu. Zde bych ale uvítal, kdyby výrobce nabídl pevnější bočnice a také zadní panel, kde 1mm materiál nestačí. Zde by velmi stačilo provedení z jejich známého modelu Cosmos.



Rozměry této skříně jsou skutečně velkorysé a nabízejí dostatek prostoru i pro ty nejrozsáhlejší sestavy. Pozitivní hodnocení si zaslouží i možnosti správy kabeláže, spodní pozice napájecího zdroje a způsob napájení ventilátorů. Máme zde ale i nějaké prohřešky. Ty se týkají zdánlivě drobnějších záležitostí, které ale dokáží naštvat a svědčí o výrobcově nestoprocentní pečlivosti. Osobně jsem se setkal s vypadlou vložkou se závitem u zadní záslepky a také příliš malým prostorem pro zasunutí záslepky grafické karty na stejném místě.

Chlazení využívá rovnou tři 230mm ventilátory, avšak na dostatečné chlazení běžné sestavy bohatě stačí zadní 120mm ventilátor, pro disky případně přední 230mm ventilátor a výkonné grafické karty s přímým vyfukováním vzduchu (nebo-li systém DHES podle Arctic Cooling - první firmy, která jej využila u svých chladičů grafických karet) využijí zadní tunel pro 120mm ventilátor. Ten dokáže chlazení karet velice ulevit, a to zvláště pokud jich bude v systému více.

A pak je tu onen vysunovací tray. Tento systém jako takový je velmi dobře ztvárněn, avšak o to nejde. Otázkou je jeho samotná přítomnost u této skříně, která je dostatečně prostorná pro pohodlnou instalaci základní desky a jiných komponent klasickým způsobem. Navíc pokud si vyhrajeme s kabeláží, pak se z vytažení traye stane spíše než ulehčení noční můra.



Celkově je Cooler Master ATCS 840 solidní skříň s několika výhodami, za něž si však také zaplatíme. Také má několik much, avšak která skříň je nemá? Přesto je z provedení ale cítit, že ke špičce v oboru výroby hliníkových skříní má Cooler Master ještě nějaký ten krůček.


Kvalitní provedení a pevná vnitřní konstrukce
Tenké a prohýbající se bočnice
Chlazení s velkým potenciálem
Vyšší cena
Využitelný zadní tunel
Vysouvací tray beze smyslu
Více než dostatečný prostor
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master ATCS 840 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Cooler Master ATCS 840 děkujeme společnosti Cooler Master




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Cooler Master ATCS 840 is no doubt a case for demanding users. It offers a quality material, large dimensions and powerful cooling, and these are its main advantages. The manufacturer decided to use aluminium which is at least 1 mm thick, but in case of inner frame and front panel it is considerably thicker. In result the case is generally very firm and also its motherboard tray provides good support. However, I would also like to see stronger side panels as well as back panel, where 1mm aluminium sheet does not suffice. In this case, Cooler Master Cosmos is much better.

Dimensions of ATCS 840 are really generous, so it offers enough space even for very vast PCs with lots of HDDs and graphics cards. Cable management is also well designed as well as the lower position of power supply unit and all the fans use two power connectors. On the other hand, there are also some flaws which are minor, but annoying. Personally, I experienced loose adapter with screw thread at the cards' slots and also too small space for some cards' brackets.

Cooling system of this case utilises three 230mm fans, but for normal PCs it is enough to use just the rear 120mm fan, for hard disk drives eventually also the front 230mm fan and powerful graphics cards with direct exhaust system (or, as Arctic Cooling calls it - Direct Heat Exhaust System - DHES) will certainly enjoy the back tunnel with 120mm fan. This tunnel is able to reduce graphics cards' temperature substantially, especially when using two or more of them.

Finally, there is removable motherboard tray which is firm and well made, but that is not the point. The point is, that in my opinion it is completely useless, because the case is very spacious and users can easily install and manage their hardware components in traditional manner. Moreover, after the users manage their cables using all the possibilities there are, removing the tray would not make things easier, quite the contrary.

Cooler Master ATCS 840 is altogether a solid computer case with many advantages, but it also is not cheap and one can find a few flaws. On the other hand - which case is flawless? Still, considering aluminium cases and their design, I found that Cooler Master is still a few steps away from the very top.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama