reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Centurion 6: oživlý bojovník

21.2.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Centurion 6: oživlý bojovník
Cooler Master nedávno přinesl na trh nový model dlouholeté řady Centurion, která je i u nás velmi známá a za svou existenci se stačila rozšířit i mezi značkové sestavy. Od Centuriona 6 můžeme očekávat, že půjde ve známých šlépějích svých předchůdců.

Pohled dovnitř skříně


Skříň je vybavena zasunovacími bočnicemi, takže je stačí vzadu povolit a vysunout. Objeví se moderně zpracovaný interiér, v němž nechybí prvky jako velký otvor pod základní deskou, jenž se postupem času dále zvětšuje, pak otvory pro protahování kabelů za tray (zde nekryté) a také poutka, aby se protažené kabely mohly pevně zajistit. K tomu také dostaneme příslušné plastové pásky.




- klikněte pro zvětšení -


Rozmístění otvorů v trayi základní desky dovoluje protahovat kabely libovolně kolem celé základní desky, tedy pochopitelně s výjimkou její strany se zadními konektory. Skříň má také běžnou velikost, takže by neměl být problém s tím, abychom dosáhli s kabelem pro dodatečné napájení desky (+12V EPS) i touto oklikou. Co se týče svazku kabelů vedoucího od předního panelu, máme tu klasickou snůšku standardizovaných konektorů - jeden pro dva porty USB 2.0, další pro dvojici USB 3.0 a audio kabel nabídne konektory dva, a to pro HD Audio i starší AC'97.




- klikněte pro zvětšení -


Na výrobu skříně byl použit nejspíše jen 0,6mm SECC, ovšem bočnice samotné se jednak díky posíleným okrajům nekroutí a samotné šasi skříně také není vyloženě slabé. Pokusům o zkroucení celkem slušně odolává, takže osobně bych řekl, že Centurion 6 našel dobrý kompromis mezi cenou/hmotností a pevností či odolností.





Zadní část skříně nabídne 120mm ventilátor s klasicky zpracovanými lopatkami i rámečkem, což tedy platí i pro přední 140mm kousek, jenž se kromě své velikosti od zadního liší pouze v tom, že je z čirého plastu a má modré LED podsvícení. Dále máme vzadu sedm záslepek přidržovaných přítlačnými šroubky a slušně zpracovanou pozici napájecího zdroje, který si sedne na měkké podložky dole a nahoře jej bude jistit vyražená packa z traye. Krom toho máme možnost na zadní panel namontovat také prvky pro zabezpečení skříně i periferií, ale o tom až dole v podkapitole o příslušenství.





Přední část skříně nám dává k dispozici jednak horní šachtu pro tři 5,25" zařízení, jež můžeme zajistit buď pomocí šroubků nebo pomocí plastových zámků. Spodní disková šachta je rozdělena na dvě, a to především proto, že z horní části můžeme demontovat levý panel (drží pomocí čtyř přítlačných šroubků), díky čemuž se otevře prostor pro až 405mm karty (jinak je tu prostor pro 295mm karty, což stačí i pro jednočipový grafický high-end).

Disky se instalují pomocí známých plastových ližin, jež na ně stačí jen nasadit a celek zasunout do šachty, kde se s cvaknutím zajistí pružnými packami. Ve spodní šachtě jsou navíc již umístěny dva plastové rámečky, díky nimž můžeme dovnitř nainstalovat také čtyři 2,5" SSD nebo jiná zařízení stejného formátu. Spodní část šachty navíc může na svém vnitřním panelu nést 120mm ventilátor, ale to považuji za zcela zbytečné, když už jsme od výrobce dostali přední 140mm model, který má na starosti právě chlazení disků ve spodní části. Naopak ta vrchní není chlazena vůbec a žádná ventilátor se vedle toho nainstalovaného už nevejde (to bychom sem museli dát rovnou dva 120mm). A je tu ještě jeden problém (viz příslušenství).




- klikněte pro zvětšení -


Přední panel lze jedním opatrným trhnutím snadno oddělit, takže je vidět, že za velkými otvory v čele skříně je jemnější mřížka sloužící coby prachový filtr. Vidět je také pozice 140mm ventilátoru, která je na rozdíl od zadní velmi dobře zpracována. Není u ní totiž žádný nadbytečný rošt, pouze před ní je samotný panel a za ní už spodní disková šachta. Ona sama ale bude pro ventilátor dostatečně omezující překážkou.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je umístěno v igelitovém pytlíku a jde jednak o plastové pásky pro zkrocení kabelů, sáček se šroubky a drobným příslušenstvím a pak čtyři ližiny. Diskové šachty ale dokáží pojmout až sedm pevných disků, pro něž tu je všehovšudy osm ližin (čtyři v sáčku a čtyři u umístěných 2,5" adaptérů). To máme dohromady výbavu pro čtyři disky, takže tu chybí ještě šest ližin. Doufejme, že toto je pouze ojedinělá chyba, která se objevila u námi testované skříně, která nebyla určena k prodeji. Osobně bych ani neřekl, že by šlo o úmysl, zvláště u firmy Cooler Master.





Pak už tu je příjemnější záležitost, a sice dodávané malé petlice, které můžeme našroubovat na skříň a její levou bočnici, abychom si mohli zámečkem zajistit vnitřní komponenty. Krom toho můžeme nad záslepky karet zevnitř přišroubovat také kousek plastu, skrz nějž protáhneme kabely od připojených periferií, takže ty nebude možné jednoduše odpojit. Avšak samozřejmě, stačí šroubovák či kleště a během okamžiku je možné obě překážky překonat, takže se na toto zabezpečení nemůžeme ani v nejmenším zcela spolehnout.






reklama