reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?

20.9.2018, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?
Žádné nesmysly ani kompromisy, pod tímto heslem Cooler Master nabízí svou novou podsvícenou klávesnici CK550 a my můžeme vytušit, že se tak snaží poukazovat na jednoduchou a kvalitní mechanickou klávesnici.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?
  2. Instalace a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Cooler Master CK550 vypadá na první pohled zcela běžně, nebýt ovšem jejího vrchního krytu z broušeného hliníku. Má normální rozložení kláves, kde nemůžeme vidět žádné speciální, to pouze řada z těch obvyklých dostala alternativní funkce. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Stejně tak tu nenajdeme žádné specialitky jako samostatné ovladače hlasitosti, podsvícení, USB hub, natož pak displej, stojan na mobil a podobné věci. Co se týče hesla "žádné nesmysly", toho se Cooler Master drží, i když na druhou stranu je tu RGB podsvícení a dalo by se říci, že někteří by mohli považovat za nesmysl spíše to než třeba vyhrazený ovladač hlasitosti, či USB hub a audio porty.
 
 
Cooler Master se nás snaží nalákat na tlačítka Gateron a v našem případě jde o verzi CK-550-GKGL1, takže s tlačítky verze Blue. Jde o obdobu Cherry MX Blue, čili tlačítka s hmatovou i zvukovou odezvou, jež se obvykle označují za klikací. Pokud tuto klávesnici naleznete v kamenném obchodě, nemusíte ji ani rozbalovat, abyste si je vyzkoušeli, protože skrz otvor lze přímo nahmátnout šipky.
 
Model
Cooler Master CK550 (CK-550-GKGL1)
Materiál, tlačítka
hliník, plast, tlačítka Gateron
CK-550-GKGM1-** (Brown Switch)
CK-550-GKGL1-** (Blue Switch)
CK-550-GKGR1-** (Red Switch)
Rozměry
460 x 135 x 41 mm
Hmotnost
850 gramů
Rozhraní pro připojení
1,8metrový kabel
1000Hz dotazovací frekvence
Rozhraní na palubě
USB 2.0
Makro klávesy
ne (pouze jako alternativní funkce)
Multimediální/jiné klávesy a ovladače
tlačítka pro podsvícení
záznam maker
multimediální tlačítka
Speciální vlastnosti
32bit ARM Cortex M3 s 512 kB paměti pro profily
RGB podsvícení
Kompatibilita
Windows 7 / 8 / 8.1 / 10
 
Cooler Master nabízí kromě testované verze ještě dvě s tlačítky Red a Brown, které opět kopírují vlastnosti nabízené tlačítky Cherry MX. Red tak mají zcela lineární stisk bez charakteristického cvaknutí a Brown jsou něco mezi Red a Blue. 
 
CK550 jinak nemá ve specifikacích nic moc zvláštního. Vybavena je vlastní pamětí pro uložení profilů a zmínka o makrech dává tušit, že do 512 kB půjde uložit právě je a přiřadit je obvyklým klávesám, jinak tu nejsou žádné speciální vyhrazené pouze pro makra. Takové klávesnice byly obvyklé před lety, když jejich éru nastartoval Logitech a jiné firmy, ale dnes už dávno neletí.
 
Dnes je naopak skoro nutnost nabídnout podsvícení a pokud možno barevné, ale výrobci tak nějak zapomínají na to, aby se alespoň pokusili takové funkci dát praktický význam, a přitom se může využít mnoha různými způsoby než jen pro zobrazení efektu barevných vln, ať už se po klávesnici šíří jakkoliv. To by ale většinou vyžadovalo propojení klávesnice s dalším softwarem, díky čemuž by mohla ukazovat třeba upozornění na došlé zprávy, teplotu procesoru či jeho zátěž nebo zbývající zdraví herní postavy. Uvidíme, jak tomu bude v případě CK550. 
 
Specifikace také udávají dotazovací frekvenci 1000 Hz, což je důležité pro zajištění co nejrychlejší odezvy. Nedozvíme se ale nic o tom, zda jde o 6KRO, NKRO či jaké KRO, což je spojeno s funkcí anti-ghosting a schopností rozpoznat stisk několika kláves najednou. Na to se tak zaměříme také, ale až později. 
 
 

Zpracování klávesnice

 
Hmotnost 850 gramů neřadí Cooler Master CK550 mezi nejtěžší modely s mechanickými klávesami, které bývají těžké často kvůli tomu, že v sobě mají tlustý kus kovu, v němž jsou zasazeny samotné klávesy. Ty však zde sedí ne v těle klávesnice, ale na něm, respektive na kusu broušeného hliníkového plechu. Kvůli tomu je samo tělo klávesnice spíše tenčí, ale i přesto je dostatečně pevné a odolává snahám o jeho zkroucení. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Hliníkový panel je po stranách ohnutý směrem dolů a Cooler Master jej zasadil do plastové vany či spíše profilu. Zpracování je tak velice jednoduché, ale i díky tomu vypadá klávesnice elegantně a tuto eleganci může potvrdit vhodně vybraná barva i jas podsvícení. Zkrátka tu není nic vyloženě navíc a ostatně pokud chceme, nic nás nenutí podsvícení využívat, i když bez toho jsou popisky kláves jako obvykle trochu mdlé a rozhodně by nemělo smysl platit za klávesnici s RGB podsvícením, pokud bychom o něj neměli zájem. 
 
 
Jak už tomu u klávesnic bez speciálních tlačítek a kláves bývá, speciální funkce se přesouvají především pod funkční F klávesy. Nejinak je tomu i tady a platí to i pro číslice 1 až 4 nad hlavním polem kláves. Pro ty stejně jako pro ostatní slouží přepínač mezi pravou klávesou Windows a Control a jde o funkce P1 až P4 přepínající mezi čtyřmi přednastavenými profily. 
 
Dále tu máme první čtveřici kláves F, která slouží právě pro nastavení podsvícení. Pomocí F1 si můžeme rychle zvolit mezi barvami a režimy podsvícení, to alespoň dle manuálu, ale ve skutečnosti jsou to prostě různé barvy vysvícené naplno. Pomocí zbývajících F2 až F4 pak lze přímo na klávesnici míchat barvy, a to s využitím 10 úrovní cyklicky nastavitelných intenzit pro červenou, modrou a zelenou. 
 
 
Další čtyři klávesy F také slouží pro nastavení podsvícení. Pomocí F5 můžeme přepínat mezi různými efekty, jaké jsme mohli vidět už dříve, čili tu jsou na výběr barevné vlny, efekt vánočního stromečku, výběr různobarevně podsvícených kláves, pulzování, celkové procházení jednotlivých barev a zkrátka režimy, které se hodí spíše do výkladní skříně pro uchvácení zákazníkova pohledu. I když k tomu slouží samostatný režim aktivovaný klávesou F8, která rovnou zapne "demo režim", v němž klávesnice cyklicky projíždí veškeré barevné efekty (přehled najdete zde v sekci RGB BACKLIGHTING), které zná, a to už je pro praktické použití nesmysl nehledě na to, že v tomto režimu občas přestanou reagovat klávesy, což zrovna u klávesnice není moc vhodné. 
 
F6 a F7 mají dle manuálu funkce Lighting Foreground / Background Effect, což nám moc neřekne. Na stránkách výrobce si sice můžeme stáhnout také manuál, ale jde o tu samou stručnou brožuru, co dostaneme ke klávesnici. Pokusem a omylem jsem tedy zjistil, že jde o přepínače pro nastavení světelných efektů. Můžeme si např. vybrat takový, který klávesnici rozsvítí dejme tomu zeleně a stisknuté klávesy na chvíli rozsvítí červeně. Pokud stiskneme Fn + F6 (a držíme Fn), můžeme si pak pomocí kláves F2 až F4 upravit zelenou na libovolnou jinou barvu. Pomocí Fn + F7 si pak zase můžeme vybrat barvu stisknutých kláves. 
 
 
Poslední skupina funkčních kláves slouží jednak k deaktivaci kláves Windows (Fn + F9), což je obvykle označováno za herní režim. Jeho aktivaci klávesnice zobrazí tak, že po stisknutí přepínače Fn se F9 rozbliká červeně. 
 
Pokud si zdlouhavě nastavíte kýžený styl podsvícení a na klávesnici přepnete profil (Fn + 1 až 4), přijdete o něj. Tomu ale dokáže zabránit kombinace kláves Fn + F10, přičemž styl podsvícení se automaticky uloží do zvoleného profilu. Klávesnice se už na nic neptá, takže pokud se spletete ve stisknuté kombinaci, máte smůlu, ale jinak nastavené podsvícení není žádná tragédie. To smazání nastavených maker z paměti by bylo horší. 
 
Makra můžeme tvořit přímo na klávesnici pomocí kombinací Fn + F11 a F12 pro jejich záznam či smazání. Pak tu máme ještě klávesy Print Screen, Scroll Lock a Pause, které určí, zda dané makro bude provedeno jen jednou, v nekonečné smyčce, nebo opakovaně. Zde bych už se být člověkem odpovědným v Cooler Masteru za manuály opravdu zamyslel nad tím, zda to s jeho stručností trochu nepřehání. Platí nekonečná smyčka po dobu stisknuté makro klávesy, nebo do stisknutí jiné? A jak se "Infinite Macro Loop" liší od "Repeat Macro", respektive jak se liší zacyklené makro od opakovaného makra? Stejně tak se už nedozvíme, jakým způsobem se vůbec makra pomocí klávesnice samotné tvoří a na to vše musíme přijít pokusy a omyly. Jistě chápeme, že tištěný manuál dnes může být úsporný a je to i žádoucí, ale aspoň na webu se výrobce mohl rozepsat. My se o tom rozepíšeme v další kapitole. 
 
Nakonec tu máme zbylé speciální funkce. Na šipkách máme možnost zrychlovat/zpomalovat efekty či měnit jejich směr a pak tu je už jen šestice kláves (Insert, Delete, atd.) pro obvyklé multimediální funkce a změnu hlasitosti. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Spodní část klávesnice má obvyklé prvky, a sice protiskluzové podložky a pak nožky pro nastavení většího sklonu a pak se ještě podíváme na CK550 z boku, aby vynikl její profil a způsob usazení tlačítek s klávesami. 
 
 
Na praktické použití a zkušenosti se podíváme v druhé kapitole. 
reklama