reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?

20.9.2018, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?
Žádné nesmysly ani kompromisy, pod tímto heslem Cooler Master nabízí svou novou podsvícenou klávesnici CK550 a my můžeme vytušit, že se tak snaží poukazovat na jednoduchou a kvalitní mechanickou klávesnici.
Kapitoly článku:

Instalace a nastavení klávesnice

 
Software dodávaný k této klávesnici umožní nastavit podsvícení, makra i jiné alternativní funkce kláves. Nejdříve si ale musíme stáhnout utilitu CoolerMaster Portal ze sekce Download na stránkách výrobce, která nám až pak nainstaluje vhodnou utilitu pro samotnou klávesnici a před tím zkontroluje, zda máme aktuální firmware. Proti tomu nelze celkem nic namítat, i když by bylo možná lepší, kdybychom si mohli stáhnout už finální utilitu pro danou klávesnici a žádný "předvoj". 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Grafické uživatelské rozhraní tohoto softwaru a jeho ovládání je poněkud divné. Kombinují se zde obrovská tlačítka s malými rolovacími menu a fadery, s jejichž pomocí si můžeme nastavit celkovou barvu pomocí RGB složek. Software působí nedodělaně a například v něm funguje fialové zvýraznění LED režimů, které najdeme v rolovacím menu na první obrazovce vlevo dole. Ty si volíme prostě myší tak, aby se bíle rozsvítily a kvitovat mohu na jednu stranu to, že klávesnice na danou volbu reaguje automaticky a ihned. Není tak třeba mačkat ještě potvrzující tlačítko Apply, které pak už jen poslouží, aby se dané volby zapsaly do palubní paměti. 
 
Proč je ale možné fialově označit či odznačit jednotlivé LED režimy? To nám software neprozradí, a tak jen pokusem zjistíme, že si můžeme zatrhnout ty efekty, které se mají spustit v režimu demo (Fn + F8), jenž je postupně na pár sekund aktivuje.
 
Efektů je tu ostatně dost a až na dvě výjimky jde o prosté světelné hříčky pro krátkodobou potěchu oka. V praxi ale není vůbec příjemné, když nám klávesnice pod prsty hraje všemi barvami, a to ani tehdy, když při tom reaguje na stisk kláves. Máme ale možnost si nastavit podsvícení každé jednotlivé klávesy a pak tu je také režim System Status.
 
Ten obsahuje jednak Equaliser a pak CPU loading (sic!), přičemž první funkce opravdu reaguje na přehrávanou hudbu, kdy pole kláves opravdu svítí jako diodový ekvalizér, i když "snímkovací frekvence" je velice nízká (odhadem se podsvícení změní tak 3 - 4x za sekundu), ale pro dokreslení atmosféry v případě, že počítač pouze přehrává hudbu, to stačí. 
 
CPU loading by měl nějakou formou ukazovat aktuální zátěž procesoru, ale ať jsem jej zatížil sebevíc, klávesnice nerozsvítila ani jednu diodu. My ale máme na rozdíl od mnoha jiných výrobců možnost využít SDK sadu s příslušnými knihovnami a také dvěma příklady, díky čemuž si budeme moci rozsvítit klávesnici dle libosti. To však pochopitelně vyžaduje zkušenosti s programováním.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
V další záložce máme makra, která se pomocí softwaru zaznamenávají klasicky pomocí tlačítka záznamu. Nejdříve si tak pojmenujeme makro, pak je vytvoříme na samotné klávesnici a nakonec přiřadíme jedné, nebo i více klávesám. Konečně se také dozvíme, jak je to s funkcemi pro jeho opakování, protože tady už jsou na rozdíl od manuálu popsány jednoznačně. Buď se tak makro provede jen jednou, nebo se bude neustále opakovat, a to buď po dobu stisku klávesy, nebo od jednoho stisku do dalšího. Zaznamenává se také reálná prodleva mezi stisky při tvorbě makra, kterou lze změnit na nulovou či pevně danou. 
 
V první kapitole jsme také načali téma tvorby maker jen pomocí klávesnice. Obvykle to funguje tak, že aktivujeme daný režim, pak zvolíme cílovou klávesu, zadáme makro (nebo naopak) a ukončíme režim. Zde to funguje podobně, ale osobně jsem nebyl schopen dlouho přijít na to, jak to přesně funguje a je přímo neuvěřitelné, že výrobce zrovna tento postup nezanesl do manuálu, ale ostatně můžeme být zvyklí, že ty opravdu důležité věci v manuálech obvykle nejsou. 

Když zkusíme zadat makro na klávesnici (Fn + F11), ta se nejdříve celá zbarví do modra. Vyzve nás tím, abychom zadali klávesu, jíž se makro přiřadí a ta se rozsvítí červeně. Čeká na další akci, kterou je zadání samotného makra a zde nastane ten moment, kdy vás systém může zmást. Během zadávání makra se cílová klávesa rozbliká červeně, ale na to neberme ohled. Klávesnice nám jen se zpožděním naznačí, že "naslouchá". Po záznamu makra je třeba ještě vybrat (třeba Fn + Print Screen), jakým způsobem se makro provede a nakonec je třeba ještě režim zadávání maker opustit (Fn + Esc). 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Třetí záložka zobrazuje na mapě klávesnice, kde vidíme hezky přehledně ty klávesy, které mají výchozí nastavení (zelená), pak klávesy s pozměněným nastavením, jako Home s dříve vytvořeným makrem (fialová) a nakonec si můžeme také z nějakého důvodu některé klávesy deaktivovat. Tím nám Cooler Master v podstatě dává k dispozici možnost vytvořit si "herní režim" v tom obvyklém slova smyslu, že deaktivujeme obě klávesy Windows. 
 
 
Poslední záložka se týká profilů, jež mohou být celkem čtyři a jsou spojeny s přepínači Fn + 1 až 4, co se týče paměti samotné klávesnice. My si jich ale můžeme vytvořit daleko více a ty si pak libovolně importovat a exportovat mezi pamětí počítače a klávesnice.  

reklama