reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?

20.9.2018, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CK550: bez nesmyslů a kompromisů?
Žádné nesmysly ani kompromisy, pod tímto heslem Cooler Master nabízí svou novou podsvícenou klávesnici CK550 a my můžeme vytušit, že se tak snaží poukazovat na jednoduchou a kvalitní mechanickou klávesnici.

Otázka funkcí podsvícení

 
Cooler Master zde udělal vstřícný krok tím, že nabídl SDK pro využití podsvícení klávesnice, takže lidé zběhlí v programování si mohou využít její podsvícení dle libosti. My stále dokola řešíme, že podsvícené klávesnice dnes mrhají svým potenciálem a jejich výrobci se snaží oslňovat pomocí různých efektů, které jsou sice na chvíli pěkné, ale vysoce nepraktické a při reálném využití spíše otravné. Však kdo potřebuje, aby jej klávesnice rušila duhovými vlnami a jinými dynamickými efekty, které na sebe zbytečně strhávají pozornost. 
 
Klávesnice CK550 se snaží nabídnout i praktické využití podsvícení, a to pomocí dvou prvků. Jeden má zobrazit ekvalizér, reagující na zvuk a jeho intenzitu v různých frekvencích. To funguje, ale s velice nízkou obnovovací frekvencí, takže jako efekt při přehrávání hudby je to dost slabé. Druhý prvek má ukazovat aktuální zatížení procesoru, což by pravděpodobně měl být nějaký sloupec kláves, nejspíše F1 až F12, ale to se nedozvíme, protože v našem případě se nerozsvítily žádné ani při zatížení procesoru na maximum. 
 
Občas se výrobci periferií snaží funkčnost klávesnic vylepšit, však vzpomeňme na Logitech G15 s displejem. Jde o podobný případ jako v případě moderních klávesnic s RGB podsvícením každé klávesy zvlášť. Je tu hardware s potenciálem, ale bez softwarové podpory se může hodit leda tak pro občasné pokoukání. Aby se to změnilo, museli by výrobci přijít s podporou jednotného systému (nebo rovnou s jednotným API), který by ideálně získal podporu v samotných operačních systémech a především Windows a pak také ideálně mezi vývojáři her a softwaru. Jinak to prostě nepůjde a do té doby se budeme pořád plácat v nevyužitém potenciálu produktů od výrobců, kteří se nemohou/nechtějí/nemají zájem se dohodnout na vytvoření unifikovaného, postupně vylepšovaného a univerzálně podporovaného systému.  
 
 

Zkušenosti z provozu

 
Naše verze klávesnice Cooler Master CK550 byla vybavena tlačítky typu Blue, což znamená, že jsou "cvakací". Pokud hledáte klávesnici především na psaní nebo prostě máte rádi od kláves jednoznačnou hmatovou a zvukovou odezvu a potvrzení stisku, tlačítka Blue obecně jsou to pravé. Osobně jsem si na tuto klávesnici velice rychle zvykl a při psaní ocenil projev jejích tlačítek. Zpočátku bylo ostatně nejtěžší zvyknout si na vyšší hlučnost a cinkavé cvakání kláves. 
 
 duhový efekt - klikněte pro zvětšení - 
 
Pokud na druhou stranu oceníte spíše ticho a nějaké cvakání bude spíše na obtíž, těmto tlačítkům se obloukem vyhněte a vyberte si spíše typ Red, nebo Black, pokud oceníte tužší stisk. Tato klávesnice ale Black nenabízí a namísto nich tu jsou Brown jako kompromis mezi Blue a Red.
 
V předchozí kapitole jsme se věnovali nastavení klávesnice, a tak už máme jasno v tom, jak tvořit makra pomocí softwaru i klávesnice samotné. Její podsvícení přitom může posloužit především k tomu, abychom na popisky viděli i ve tmě a pak také k tomu, abychom mohli dle nastavené barvy či stylu ihned poznat profil. 
 
plné podsvícení zelenou barvou - klikněte pro zvětšení -
 
V rámci něj lze také nechat vysvícené pouze ty klávesy, které jsou v dané aplikaci či hře spojené s profilem a nastaveny pro některou z funkcí. Můžeme si tak třeba pro lepší orientaci rozsvítit klávesy ASWD a jinou barvou pak okolní klávesy pro výběr zbraní, atd. Nicméně při hraní her opravdu obvykle nekoukáme pod ruce a naprostým základem je orientovat se po hmatu, takže takové podsvícení je tu opět spíše pro efekt, než aby mělo praktický význam. 
 
Co se týče anti-ghostingu, pak o tom výrobce sice nemluví, ale z praxe je zřejmé, že pokud to není rovnou NKRO, pak klávesnice dokáže zaznamenat najednou alespoň deset stisknutých kláves. Více běžný humanoid opravdu potřebovat nebude. 
 
 
Podsvícení klávesnice zde vyniká především jasem použitých LED, který může být na maximu velice silný, až je také velice nepříjemný pro oči. Vedle toho tu máme také slušnou zásobu efektů, jejichž rozpohybovaný přehled můžete nalézt zde. Jinak jde ale prostě o to, co jsme měli možnost vidět mnohokrát a navíc ve starším provedení s LED nad křížkovým dříkem tlačítek, jak ukazuje fotografie nahoře. Není tedy podsvíceno celé tlačítko, ač je samo o sobě z průhledného plastu, takže dle toho je podsvícena především vrchní polovina kláves s hlavními popisky a ty vedlejší ve spodní polovině moc dobře vidět nejsou.
 
 

Závěrečné hodnocení

 
Cooler Master CK550 je jednoduše zpracovaná herní klávesnice, která se točí především kolem mechanických tlačítek Gateron, jež se v tomto případě dělí na verze Blue (testovaná), Red a Brown s obvyklými vlastnostmi, které z těchto označení vyplývají. A vedle toho tu máme RGB podsvícení každé klávesy zvlášť. 
 
- klikněte pro zvětšení -   
 
CK550 je vytvořena z plastu se svrchním plátem z broušeného hliníku, její tělo je odolné a bude se snadno čistit. Tlačítka totiž nejsou utopena v těle klávesnice, ale sedí přímo na něm, takže veškeré nečistoty mohou propadnout mezi tlačítky volně ven a většinou bude stačit klávesnici jen profouknout. 
 
Jednoduchý design zde znamená i jednoduchou výbavu. Nemáme tu nic navíc, čili ani jedno tlačítko, USB hub, zvukové konektory, zkrátka nic. Speciální funkce jsou zajištěny pomocí přepínače a je jich opravdu dost, takže můžeme do integrované paměti přímo na klávesnici zadávat makra, pak ovládat multimédia a zvuk, deaktivovat klávesy Windows a především pak si hrát s podsvícením. 
 
Výrobce by mohl uživatelům lépe vysvětlit, jak funguje především zadávání maker pomocí samotné klávesnice a také zapracovat na softwaru, aby fungoval bezchybně. Na druhou stranu si zaslouží poděkování za poskytnutou SDK sadu, díky níž si budeme moci sami využít podsvícení klávesnice dle libosti, ale musíme vědět, jak na to.
 
English translation of the conclusion
Cooler Master CK550 is a simple gaming keyboard which is all about mechanical keys Gateron. Our model used the Blue version and besides that there are also two other with Gateron Brown and Red with the usual qualities. All the keys have their own single RGB LED. 
 
CK550 is made of plastic with a brushed aluminium sheet on top, the body is quite solid and cleaning it will be an easy task. All the keys sit directly on the aluminium sheet, not deep in the body as usual, so most dirt can simply fall out through them. Occasional blowing through the keys will be just fine to keep it clean, as long as the keyboard won't get sticky. 
 
Simple design in this case means also simple equipment. There are no special keys, no USB hub, no sound connectors, simply nothing in addition to the completely programmable and backlit mechanical keys with integrated memory to store the settings. All the specialties are here as secondary functions used to create macros on the keyboard itself, control multimedia and sound, deactive the Windows keys and especially control the lighting system. 
 
Manual is one of the things fit for improvement, since it does not explain at all how to create macros on the keyboard. Also the software application is not flawless (CPU load status does not work). On the other hand, the supplied SDK kit is a most welcomed bonus for those who know how to use it. 
 

Plusy

 
+ Tlačítka Gateron Blue mají velice dobrou odezvu především pro psaní
+ RGB podsvícení
+ SDK sada pro využití podsvícení

 

Minusy

 
- Příliš jednoduchý a neinformativní manuál
- Doprovodný software není stoprocentní
 
 
Za zapůjčení klávesnice Cooler Master CK550 děkujeme Diskus.cz
 
 
Cena v době testování: cca 2200 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama