reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM Stacker 830: hliníkový titán

17.10.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM Stacker 830: hliníkový titán
Poslední dobou se nestává, že by se mezi počítačovými skříněmi objevil nějaký konstrukčně opravdu zajímavý kousek. Cooler Master CM Stacker 830 v sobě spojuje mohutné hliníkové tělo a široké možnosti chlazení. Jak je na tom se svými kvalitami doopravdy?
Kapitoly článku:
Ještě předtím než se podíváme na příslušenství dodávané k CM Stackeru 830. Je velmi bohaté, ale také se převážně skládá z dílů pro přestavbu na BTX formát. Pro ten tu máme především černý plastový tunel, jenž byl zabalen do samostatné lepenkové krabice a zastrčen do šachty pro mechaniky.



Dalším důležitým prvkem je SRM plát, jenž se instaluje na tray pro základní desku přímo pod procesor. Na fotografii je doplněn dvěma sadami redukcí pro připevnění 3,5“ zařízení do 5,25“ šachty a BTX I/O štítem.



S redukcemi využijete i zvlášť dodávané přední záslepky a také další rychloupínací mechanismy. Ty je možno velice jednoduše instalovat či odstraňovat dle potřeby.


- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master k balení přidává velkoryse napěchovaný sáček se šroubky a distančními sloupky. Škoda jen, že zde nejsou žádné stahovací pásky a samolepící prvky pro management kabelů. Dva plastové čtverečky jsou určeny k instalaci tzv. Cross Flow Fan, kterýžto si musíte dokoupit zvlášť. Tento zvláštní 30cm dlouhý turbínovitý ventilátor se instaluje na držák pro čtyři 120mm ventilátory a jeho směr foukání se dá natočením nastavit. Je však trošku nesmyslné, aby se tyto dva jednoúčelové držáky dodávaly se skříní, když samy o sobě nemají využití.



Bočnice se tedy otevírá klasickým odsunutím směrem dozadu, samozřejmě po jejím předchozím uvolnění přehozením zadní plastové páčky. Drží poměrně pevně, což je dáno především tím, že broušený hliník má velké tření. Musím si ale také postěžovat, že se i špatně nasunuje. Je třeba se přesně trefit do vyhrazeného místa pro packy a zasunout, a to se vždy tak úplně nedaří.


- klikněte pro zvětšení -

Po jejím odklopení narazíte na onen již několikrát zmiňovaný držák pro čtyři 120mm ventilátory. Ten je na pravé straně přidržován dvěma packami, takže na ty stačí jemně zatlačit a držák pootočit. Ventilátory se klasicky zaklapují do připravených plastových pozic, před nimiž jsou navíc prachové filtry.


- klikněte pro zvětšení -

Držák visí na levé straně s pomocí dvou plastových pantů. Ty jsou opatřeny pružinkami a zámky, takže je nutné nejdřív na jednom z nich pootočením páčky pružinky odemknout a poté je z otvorů vyvléknout – nic složitého. Pak nám již nic nevadí v pohodlné instalaci komponent dovnitř skříně.


- klikněte pro zvětšení -



Pohled na horní přepážky a pozici ventilátoru

Cooler Master pro bezproblémovou a rychlou instalaci na tray připevnil papír s označenými otvory, takže si jen podle verze základní desky vybereme ty správné závity a do nich našroubujeme distanční sloupky. V manuálu najdeme zastrčený i druhý papír pro desky typu BTX. Vnitřní konstrukce byla posílena dvěmi přepážkami – svislé ohraničující šachty pro disky a mechaniky a horizontální, která zase odděluje prostor napájecího zdroje od základní desky. Nahoře jsou navíc dvě další přepážky, díky nímž si můžeme alespoň trochu zjednat pořádek v kabelech a nedovolit, aby ty přebytečné visely dolů.


- klikněte pro zvětšení -




Pokud se podíváme do přední části, ihned nás uhodí do oka plechový box pro pevné disky, jehož součástí je i přední ventilátor. Podrobněji si jej ukážeme na následující stránce. Zatím se ale podíváme na způsob upínání mechanik s pomocí plastových zámků. Ty se jednoduše nacvaknou do své pozice a přesunutím jezdce se z nich vysunou kovové trny a ty zapadnou do otvorů se závity. Avšak pokud máte raději staré dobré šroubky, vůbec nic vám nebrání v jejich použití; v balení jich najdete více než dost.


- klikněte pro zvětšení -

Tray pro základní desku jsme si již ukázali jak vysunout, takže si můžeme rovnou prohlédnout i něj. Vysune se samozřejmě i s částí zadního panelu s nímž je spojen nejen v hraně, ale i vyztužen v rozích. Navíc pro to, aby se dal pohodlně vysunout (ne jako bočnice) byl tray na styčných plochách opatřen plastovými chrániči.



Můžete si také všimnout velkého množství závitů pro distanční sloupky. Je potěšitelné, že výrobce závity neudělal pouze do měkkého hliníku, ale plech opatřil vloženými šestihrannými vložkami z daleko tvrdšího kovu. Stejně jako všechny ostatní ventilátory (až na přední) je i zadní vložen do plastového rámečku, z něhož lze jednoduše vyjmout odklopení horní a dolní packy. K dokonalosti mu již jen chybí místo vyraženého roštu přišroubovaná kulatá mřížka. Ale vlastně ještě něco. Nedochází mí, proč lze tento ventilátor napájet pouze z Peripheral Power konektoru, když snad každá základní deska má pro tento účel vyhrazen zvláštní třípinový konektor. Naopak přední ventilátor zmíněným konektorem vybaven je, ale přívodní kabel je tak krátký, že tak tak dosahuje k okraji ATX desky, takže stejně musíte chtě nechtě využít redukci na Peripheral Power. Toto by chtělo ještě domyslet.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední záležitostí je upevnění rozšiřujících karet. Nenajdeme zde žádné ‘úžasné’ rychloupínací mechanismy, ale poctivé šroubky s velkými hlavičkami. To je velmi příhodné, protože přes okraj skříně se se šroubovákem operuje z úhlu a prsty to je tak o dost pohodlnější.


reklama