reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace

11.10.2017, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace
Cooler Master se rozhodl, že oživí svou řadu skříní Cosmos pomocí zajímavé novinky s označením C700P. Jedná se o zbrusu novou skříň pro náročné zákazníky, která nabídne obrovský vnitřní prostor, RGB podsvícení a moderní výbavu. 

Pohled dovnitř skříně

 
Do skříně Cosmos C700P se dostaneme velice snadno. Stačí vzít bočnici za přední část, překonat aretační zámek a otevřít ji. U obou bočnic je to stejné, ty visí na zadním pantu, který umožní jejich otevření do úhlu 90 °. A pokud budeme chtít skříň položit na bok a hrabat se v ní, bude třeba bočnice rovnou sejmout, a to prostě tak, že je nadzvednutím vysuneme z pantů, kde drží za tři trny. Není zde žádná možnost, jak je lépe zajistit, a to jak šroubkem, tak zámkem. Tuto skříň by ale s sebou na cesty stejně tahal leda masochista nebo kulturista a v domácnosti snad není nutné jistit přístup do ní, i když nenechavé ruce se najdou všude. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Už v první kapitole jsem zmiňoval, že kovové části jsou zpracovány dobře, ale to samé nelze říci o těch plastových. Další fotografie má za úkol dát příklad toho, co se mi na plastových částech nezamlouvá. Ty totiž Cooler Master z mého pohledu poněkud odbyl. Jde jednak o to, že k sobě moc nelícují a pak především o to, že se nenajde snad žádný kus, který by neměl na okrajích jasně patrné a především ostré otřepy. V místě, kde poblíž pantu ke skříni doléhá bočnice, také můžeme vidět nahoře i dole oděrky, které vznikly nejspíše při přepravě, jak se bočnice pohybovala v uložení svého pantu. 
 
Jak je také vidět, všudypřítomné a přiznané šroubky umožňují řadu plastů ze skříně odstrojit a šroubovat bude nutné zvláště pokud se budeme chtít dostat pod přední panel. A pak tu máme další panely přímo v interiéru skříně, které kryjí diskové pozice a pozici zdroje. Jejich účel jsem tak úplně nepochopil, neboť na jednu stranu tu máme prosklenou bočnici sloužící tomu, aby bylo vidět dovnitř a na druhou stranu tu jsou kryty, které tomu naopak brání. Ale aspoň si majitel počítače může dovolit mít uvnitř malý kabelový svinčík, který díky těmto panelům nebude vidět. 
 
Tyto panely jsou ale především nepraktické a opět je tu schizofrenní situace. Jednak tu máme velice pěkně zpracovanou bočnici na mohutném pantu, díky němuž si můžeme skříň v okamžiku otevřít a ani se nemusíme starat, kam bočnici odložit. Pak ale narazíme na dva panely držené celkem devíti šroubky, které nám budou stát v cestě tomu, abychom se dostali jen ke zdroji a diskům. Jistě, tyto panely je možné vyjmout a dál se o ně nestarat, ale jednak se tím připravíme o jednu 2,5" pozici (čtyři otvory v krytu zdroje) a potom bude zřejmé, že jsme si zaplatili něco, co ani nevyužijeme. Právě tyto panely by dle mého názoru měly být prodávány v rámci volitelného příslušenství a namísto nich by řada lidí jistě ocenila další diskové pozice, které má skříň v základní výbavě pouze dvě. Dnes už možná také nenajdou využití, ale rozhodně jsou praktičtější. A to jsme se ještě nepodívali pod pravou bočnici. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Celkový pohled do interiéru skříně nám tak odhalí další fotografie, na níž už krycí panely nejsou. Dobře tak vidíme diskové pozice, které jsou přimontovány na kovový rámeček. Je pak jasně patrné, že si je můžeme přemístit do libovolné pozice. Stejně tak je vidět, že tento Cosmos v podstatě nemá dno, a tak je vidět rovnou spodní prachový filtr. Zdroj bude sedět vysoko nad ním v připraveném profilu, a dole tak bude dost prostoru na usazení kabelů, ale také třeba pro ventilátory, pokud pro ně budeme mít k dispozici rámeček. Ten lze vzít třeba z vrchní části skříně nebo si jej můžeme dokoupit. A jak je vidět na všudypřítomných šroubcích a závitech, tuto skříň je skutečně možné rozebrat na prvočinitele, díky čemuž si ji můžeme výrazně proměnit, ale o tom později. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Její přední část je tak otvřená a vzdušná, přičemž my z ní můžeme odstrojit mechanikovou pozici, ventilátory i s jejich rámečkem, diskové pozice i s nosným panelem, a vytvořit tak vepředu co největší dostupný prostor pro různé kreace. Cosmos by se tak měl zamlouvat především těm, kteří se v počítači rádi vrtají a přizpůsobují si jej ke svým potřebám. 
 

Když si otevřeme pravou bočnici, narazíme na další přišroubovaný panel a při pohledu na něj už jsem se opravdu zarazil a přemýšlel, k čemu něco takového může být dobré. Vždyť pravá bočnice je kovová, tudíž neprůhledná (alespoň dokud nám Scotty neprozradí své tajemství průhledného hliníku), takže něco zakrývat nemá žádný smysl.
 
Jde tak o naprosto zbytečnou věc, která nám bude pouze bránit v přístupu do skříně i omezovat prostor pro uložení kabelů. Tento kryt se může uplatnit pouze v případě, kdy si dokoupíme za 70 eur pravou bočnici ze skla (nebo je prohodíme, ale to nedává smysl). Kolik lidí to ale udělá? A nebylo by pak i lepší, kdyby se tento panel dodával s dodatečnou bočnicí, nebo spíše samostatně v rámci příslušenství? 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nelze si také nevšimnout modulu sloužícího k regulaci otáček ventilátorů, který je propojen s tlačítkem na předním panelu. To je pouze jedno a vedle sebe má kontrolky High a Low, takže je zřejmé, že si můžeme nastavit pouze vysoké a nízké otáčky. Na modul samotný pak lze navěsit maximálně šest ventilátorů s třípinovými výstupy na pravé straně a čtyřpinové konektory jsou určeny pro podsvícení skříně, přičemž ze tří jsou osazeny dva a jeden je připraven třeba pro nějakou RGB pásku, kterou si sami dokoupíte. 
 
Otázka je, zda bylo opravdu nutné tímto plošným spojem osadit pozici pro 2,5" úložné zařízení, však Cosmos C700P není žádný střízlík, aby se v něm nenašlo pro takový modul místo i jinde. Na druhou stranu, pokud je možné jej umístit do 2,5" pozice, můžeme si jej alespoň přesunout do jiné, a to třeba i do diskové šachty, která je připravena vedle 3,5" disků i na 2,5". 
 
 
Pokud sejmeme i pravý krycí panel pod bočnicí, objeví se rámeček pro přichycení diskových pozic a hned vedle je podobný, ale podstatně užší sloupek držící na místě tray základní desky. Je tak jasně vidět, že i tyto části můžeme odšroubovat a přemístit, čili celou skříň lze odstrojit tak, aby z ní zbyla pouze zcela holá kostra, a to znamená široké možnosti pro její přestavbu. 
 
 
My se ještě v této kapotole podíváme na její holý předek, kde také narazíme na šroubky a ne na nýty. Tyto šroubky drží ventilátorový rámeček i celou horní konstrukci, do níž je vsazena osamělá 5,25" šachta. K dispozici jsou pak jako jinde celé sloupy závitů připravených pro všemožné kreace, které si vymyslíme. 
 
 

Příslušenství

 
Veškeré příslušenství je dodávané v malé černé krabičce, kde narazíme na potřebné šroubky, distanční sloupky, plastové pásky pro upevnění kabelů, pak i malý hadřík pro údržbu a nakonec také redukce složená ze dvou kovových částí, která nám umožní nainstalovat do 5,25" externí pozice také 3,5" zařízení, i když záslepka pro to není zrovna připravena.
 

reklama