reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace

11.10.2017, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos C700P: stvořený pro modifikace
Cooler Master se rozhodl, že oživí svou řadu skříní Cosmos pomocí zajímavé novinky s označením C700P. Jedná se o zbrusu novou skříň pro náročné zákazníky, která nabídne obrovský vnitřní prostor, RGB podsvícení a moderní výbavu. 

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, které dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax LEPA 1000W
Cooler Master Cosmos C700P je skříň, která nám nenabízí pouze klasickou konfiguraci se základní deskou u pravé bočnice a zdrojem pod ní. Jak ukazuje prezentace firmy, můžeme si vytvořit skříň, která bude mít desku naopak u levé bočnice a zdroj nad ní a žádný problém by neměl být ani s prostým přehozením zdroje nad desku, která zůstane na své původní straně. Jenomže se ukázalo, že to problém je, neboť na takovou eventualitu není zadní strana připravena. Problém je ten, že tray nelze v nezměněné orientaci přesunout až úplně dolů, a tak bude nutné jej otočit.  
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Další možností je otočení traye desky o 90 ° tak, aby I/O porty desky mířily vzhůru, což má zajistit oněn komínový efekt známý ze skříní SilverStone Raven. Myšlenka je totiž taková, že se využije vlastnost teplého vzduchu, jenž má přirozenou tendenci stoupat vzhůru. Problém je však obvykle ten, že kabely míří ze skříně vzhůru, což by v obnažené podobě nevypadalo pěkně. V tomto případě zůstanou kryté vrchním panelem a ven budou mířit přes krytý otvor ve speciálním zadním panelu, který si ale musíme dokoupit. 
 
Manuál nám v nákresech ukazuje, jak si můžeme těmito způsoby skříň proměnit, ale v podstatě není nutné se na něj obracet. Všechny šroubky jsou dobře viditelné a pokud snad nějaký přehlédnete, ihned to poznáte při následovném pokusu danou část sundat. Stačí pak třeba tray otočit záslepkami vzhůru a podívat se, kde a za co půjde zase přišroubovat. Nicméně to nefunguje tak, že by šlo o bezvýhradnou modularitu a my si mohli tray, pozici zdroje či disků umístit opravdu tam, kam se nám zlíbí. Neznám ale žádnou jinou skříň, která nám v základní podobě nabídne takové možnosti úprav jako Cosmos C700P. 
 
 - klikněte pro zvětšení -

My si chceme ale na modelové sestavě ukázat především to, jaký prostor uvnitř této skříně je. Fotografie ukazují že i deska plné velikosti ATX je v ní přímo utopená a má kolem sebe více než dost místa. Nehrozí tak, že by se karty mohly navzájem omezovat se zdrojem nebo s případnými vrchními ventilátory. I s nainstalovanými disky je tu pak dost prostoru i pro dlouhé a výkonné karty a pokud snad ne, není nic snazšího než tyto pozice přesunout o kousek výše či níže.  
 
- klikněte pro zvětšení -

Velký interiér ale také s sebou nese riziko, že ne všechny kabely od zdroje musí dosáhnout na místo svého určení, ale v případě našeho zdroje se nic takového nestalo, a to ani v případě dodatečného +12V napájení desky (EPS). 


Chlazení skříně


Chladicí systém této skříně je zcela dostatečný pro běžné sestavy i ve své výchozí podobě a nabízí pak velkorysý prostor pro realizaci mnohem výkonnějších řešení, a to pochopitelně včetně vodního. Máme možnost instalovat ventilátory na všechny strany krom bočnic, přičemž v základní podobě tu jsou tři 140mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM - dva vepředu a jeden vzadu. 
 
K předním můžeme přidat další stejně velký, nahoru umístit také až tři 140mm ventilátory a do spodní pozice se pak kvůli zdroji vejdou maximálně dva 140mm kousky, ale k tomu si budeme muset zakoupit příslušný rámeček. Tomu všemu také odpovídají možnosti pro radiátory vodního chlazení, v jejichž případě snad ani nemusíme řešit jejich tloušťku. Právě i zde se budou hodit široké možnosti pro úpravy této skříně, které nám společně s obrovským vnitřním prostorem umožní nainstalovat dovnitř i velice výkonné a rozlehlé systémy vodního chlazení. 


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň má celkově tři 120mm pozice (vpředu a vzadu). Proto jsme museli využít naše ventilátory, a to modely Noctua NF-P12, které se na použití na pozici skříňových ventilátorů dobře hodí. 

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než před ně umístit přední ventilátory, respektive je nechat ve skříni tam, kde jsou už od výroby. Tyto ventilátor v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 5 °C, což lze očekávat, když tento disk je umístěn v podstatě volně v prostoru přímo v cestě vzduchu proudícího od předních ventilátorů. 

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách: 

Zadní 140mm ventilátor
CPU
28 °C
50 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
51 °C
82 °C

Zadní ventilátor dokáže naši sestavu efektivně uchladit, ale když se k tomu přičtou i dva přední plus odstraněný přední panel, teploty komponent klesnou na výrazně nižší hodnoty, a to přitom ani zdaleka nevyužíváme veškeré možnosti chlazení. 
 
Zadní + 2x přední 140mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
39 °C
55 °C
GPU
49 °C
79 °C
 
Ovšem pro sestavu vybavenou jedním procesorem a grafickou kartou, která není extrémně přetaktovaná, nám bohatě postačí právě ony základní možnosti chlazení dané třemi 140mm ventilátory. 
 

reklama