reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos SE: modularita především

31.10.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos SE: modularita především
Dnes přichází řada na zbrusu novou počítačovou skříň Cosmos SE, která navazuje na předchozí modely své dlouhé řady sahající až do roku 2007. Dnes se tedy podíváme na to, kam až nejnovější zástupce skříní Cosmos došel a co nám nabídne.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Cooler Master Cosmos SE je navenek velká skříň, jejíž interiér je pro základní desku s plnými rozměry ATX přeci jen trošku stísněný. To jasně ukazují již zpola zakryté otvory pro kabeláž napravo od ní, jimiž ale i tak nebylo těžké protáhnout velký 24pinový ATX svazek. Nicméně pokud by skříň měla být opravdu zaplněna, pak těmito zúženými otvory bude procházet mnoho kabelů, a to bychom s jejich protahováním už mohli mít větší problémy.




- klikněte pro zvětšení -


Za tuto situaci bezesporu může mohutná přední modulární šachta, která se v interiéru velmi roztahuje a ještě před sebou ponechává prostor pro ventilátory. Nicméně, i když se zbavíme všech šesti jejích pozic otočených o 90°, pak nám stále zůstanou dvě horní 5,25" šachty, dvě spodní 3,5" a rovněž dvě boční pozice pro SSD, což musí většině uživatelů stačit. Uvolněný prostor pak může posloužit dlouhým kartám a popřípadě i přednímu radiátoru vodního chlazení. Čili ač se to na první pohled možná nezdá, Cooler Master to má zde vymyšleno opravdu dobře, a jeho skříň by měla tak uspokojit různé nároky.




- klikněte pro zvětšení -


Hodit se samozřejmě bude i obrovský prostor mezi pravou bočnicí a trayem, kde si můžeme upevnit přebytečné kabely. S tím nebude žádný problém i díky provedení pravé bočnice, jejíž vypoulený střed tento prostor rozšiřuje, i když to není nutné. Tato pravá bočnice by se mohla dávat pouze k verzi skříně s bočním perforovaným panelem a u naší verze, kde je levý panel s plexisklem plochý, by mohla být rovněž plochá. To by ničemu nevadilo a skříň by pak vypadala celkově lépe a souměrněji.




- šuplík s HDD - zvýrazněn otevřený zámek uvolňující boční stranu pro pohodlnější instalaci disku -


Za zmínku stojí také velmi dobře zpracované šuplíky pro disky. Vyrobeny jsou z tlustého černého plastu a my je můžeme po uvolnění zarážky trošku roztáhnout, vložit do nich disk a zase je secvaknout dohromady, čímž se disk uvnitř zajistí. Ze spodní strany pak můžeme i poté připevnit SSD.


Chlazení skříně


Cooler Master byl v tomto případě velkorysý a připravil si pro nás v základním balení čtyři ventilátory. Jednak je to klasický 120mm vzadu (1200 RPM, 17 dBA), pak jeden vrchní 140mm (1200 RPM, 19 dBA) a nakonec dva přední 120mm (1200 RPM, 17 dBA). S touto výbavou se můžeme směle pustit do chlazení běžné sestavy, však pak už by bylo možné pouze přidat jeden 120/140mm ventilátor nahoru a dva 120mm na vnitřní stranu diskové šachty, což by velký rozdíl rozhodně nepřineslo, leda tak v hlučnosti. Verze s perforovaným bočním panelem má mimochodem ještě možnost umístit jeden 120/140mm ventilátor do boku.

Co se týče vodního chlazení, pak dopředu se vejde až 360mm radiátor (3x 120 mm, 2x 140 mm, 2x 120 mm) nahoru pak 280mm (2x 140 mm, 2x 120 mm) a dozadu jako obvykle 120mm kousek. Čím větší radiátor umístíme dopředu, tím více prostoru musíme pro něj uvolnit, ovšem nedá se přesně říci kolik, protože všechny nejsou zpracovány stejně. Ovšem ono minimum v podobě dvou 5,25", 3,5" i 2,5" pozic by nám mělo zůstat k dispozici v každém případě, což je stále velmi dobré.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21-22 °C. Tato skříň přišla vybavena jedním 120mm ventilátorem s otáčkami 1200 RPM a dalšími třemi 140mm modely na stejných otáčkách. Ventilátorů je tedy v základním balení více než dost, takže není třeba sestavu o žádný doplňovat.

Vrchní ventilátor nemá vzhledem k použitému chladiči velký smysl používat, protože ten není vhodně orientován a jeho pozice se bude hodit spíše pro vodní chladiče nebo takový vzduchový chladič, jenž fouká vzduch všemi směry. Zatímco naše Noctua NH-U12P posílá vzduch přímo na zadní ventilátor, který jej může odvádět hned mimo skříň. Přímo ven ze skříně posílá vzduch také grafická karta, čili zde bude záležet především na tom, jak dobře se bude dovnitř dostávat čerstvý vzduch zvenčí. A a by to měl co nesnazší, dvě ze tří částí hlavní diskové šachty byly odstraněny, neboť ty tvoří největší překážku.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, což je výsledek, s nímž můžeme být spokojeni. Však přední ventilátory jsou výkonný, mají dobrý přístup k čerstvému vzduchu, ovšem nevýhodou je pak rošt, respektive disková šachta za nimi. A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
28 °C
48 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
60 °C
81 °C


Přední ventilátory, jak je vidět z rozdílů mezi naměřenými hodnotami, mají skutečně velký smysl, a to pro všechny hlavní komponenty - desku, procesor, grafikou kartu i disky. Proto se vyplatí pečlivě zvážit, kam své disky či SSD umístíme. Pokud to bude možné, nejlépe tak, abychom poté mohli uvolnit prostor mezi předními ventilátory a prostorem základní desky.


Zadní 120mm + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
27 °C
46 °C
Chipset
38 °C
54 °C
GPU
57 °C
78 °C


reklama