reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master: dvakrát Hyper v testu

11.10.2011, Jan Vítek, recenze
Cooler Master: dvakrát Hyper v testu
Společnost Cooler Master nedávno představila dva nové přírůstky do své rodiny procesorových chladičů Hyper. Jde o modely Hyper 212 EVO a Hyper TX3 EVO, které si nyní vyzkoušíme s inovovanou testovací sestavou.

Cooler Master Hyper TX3 EVO


Druhou novinkou je chladič Cooler Master Hyper TX3 EVO, který je oproti předchozímu modelu již nepochybně daleko lehčí váha a také se zde ani nedočkáme žádné významnější změny. Dá se tedy říci, že Hyper TX3 a Hyper TX3 EVO jsou ty samé chladiče až na ventilátor, jenž je v tomto případě pomalejší, lesklejší a také se montuje ne pomocí drátových spon, ale s využitím plastových rámečků.





Dále se dočkáme také mírně předělané základny, ale to pouze s ohledem na rozmístění závitů pro přimontování spon, takže také nejde o významnou změnu. Nicméně v této recenzi se aspoň Hyper TX3 EVO ukáže na jiné testovací platformě než dříve.


Model
Cooler Master Hyper TX3 EVO
(RR-TX3E-22PK-R1)
Rozměry
92 x 79 x 136 mm
Hmotnost
306 g bez ventilátoru (73 g)
Materiál
hliníková základna, hliníková žebra, 3x duální heatpipe
Ventilátor
92 mm
800 - 2200 RPM (PWM) +/- 10 %
17 - 30 dBA
15,7 - 43,1 CFM
0,35 - 2,63 mm H2O
kluzná ložiska (Long Life Sleeve Bearing)
Kompatibilita
Intel Socket LGA 1366 / 1156 / 1155 / 775
AMD FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2
Ikona Odkaz na databázi

Specifikace nám ukáží, že nová verze Hyper TX3 má maximální otáčky snížené z 2800 RPM, kdy už 92mm ventilátor vydává velmi silný hluk, na 2200 RPM. Ve skutečnosti je to tedy 2400 RPM, což je ale stále v 10% toleranci. Dále Cooler Master přidal do seznamu podporovaných socketů novinky od AMD i Intelu, ale my samozřejmě víme, že na těch bychom jej mohli i tak provozovat, neboť se na způsobu montáže v případě LGA 1155 či FM1 a AM3+ nic nezměnilo.





Tento chladič je v podstatě takovou zmenšenou verzí modelu Hyper 212, takže má velmi podobné zpracování. Má tedy také 0,4mm hliníková žebra s rozestupy cca 1,2 mm, ovšem také o jednu heatpipe méně a také celková aktivní plocha pro odvod tepla je pochopitelně menší. Můžeme tedy jednoznačně očekávat výrazně slabší výkon.





Použitý 92mm ventilátor je také pouze zmenšenou verzí 120mm verze představené v předchozí kapitole, což znamená, že má také průsvitné lopatky s rozšířenými konci. Slibuje tak nižší hlučnost a vyšší průtok vzduchu. Umístěn je pak pomocí dvou plastových rámečků, které se svými packami zaklesnou za okraj chladiče. Rámečky jsou také vybaveny měkkými podložkami, jež mají přispět k utlumení vibrací ventilátoru, ovšem tomu bych osobně příliš nevěřil.





V tomto případě se také nedočkáme nové základny CDC - Continuous Direct Contact, tedy takové, kde zploštělé heatpipe tvoří jednolitou plochu. Naopak nám Hyper TX3 EVO nabídne klasické zpracování, kde jsou mezi heatpipe široké pruhy hliníku a zrovna v tom nejkritičtějším místě je ho více než mědi. Zde by se pak už vyplatilo spolehnout se na klasickou měděnou základnu, než na takovéto polovičaté řešení.





Opracování styčné plochy je pak podobné jako u modelu Hyper 212 EVO a i zde je tedy plocha rovná a výrazně broušená s malými drážkami na spojích heatpipe a základny.


Příslušenství


V malé bílé krabičce najdeme obrázkový manuál, z nějž lze vše pochopit i bez znalosti jazyka. Následuje rozkládací spona s páčkou pro instalaci na sockety AMD (musíme tedy využít plastový rámeček dodávaný k základní desce) a pak tu máme čtyři spony pro sockety Intel se šroubky a malou tubu s teplovodivou pastou. Nakonec nám Cooler Master přidá také další plastový rámeček (skládá se ze dvou kusů), abychom mohli nainstalovat další ventilátor.





Instalace


V našem případě je instalace na socket AMD velmi snadná. Ponecháme kolem něj umístěný originální rámeček, připravíme teplovodivou pastu na procesor a pak už můžeme přiložit chladič. Ten můžeme orientovat libovolně po 90°, takže v tomto ohledu žádný problém. Posledním krokem je protažení spony, na jejíž konec nasuneme druhou část se zámkem, oba konce zaklesneme za packy rámečku a otočíme zámkem. Chladič pak drží dostatečně pevně, i když montážní systém z předchozího modelu by mu poskytl silnější přítlak.





V případě instalace na sockety Intel se také využívá systému z originálních BOX chladičů, který je pouze poupravený pro účely Hyper TX3 EVO. Na základnu chladiče si nejdříve příšroubujeme za ty správné otvory (dle socketu) všechny čtyři spony, připravíme pastu na procesor a pak už jen přiložíme chladič a zacvakneme plastové zámky na koncích spon do otvorů v desce.
reklama