reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master: dvakrát Hyper v testu

11.10.2011, Jan Vítek, recenze
Cooler Master: dvakrát Hyper v testu
Společnost Cooler Master nedávno představila dva nové přírůstky do své rodiny procesorových chladičů Hyper. Jde o modely Hyper 212 EVO a Hyper TX3 EVO, které si nyní vyzkoušíme s inovovanou testovací sestavou.

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a celé nastavení testu. Základem je stále aktuální procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě, pouze napětí bylo pro dosažení větší spotřeby upraveno na 1,5 V (základ 1,45 V). Technologie Cool'n'Quiet byla vypnuta, stejně jako teplotní řízení otáček ventilátorů, které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, s jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence, napětí zvýšeno na 1,5 V)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla uložena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 21-22 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.

Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

Nově testované modely tedy jsou:
  • Cooler Master Hyper 212 EVO
  • Cooler Master Hyper TX3 EVO

K dříve testované čtveřici chladičů se také připojil náš referenční model Noctua:
  • Arctic Freezer 13 Pro Continuous Operation
  • Cooler Master Hyper 612S
  • Scythe Mugen 3
  • Xilence M606
  • Noctua NH-U12P

Dále bylo třeba se rozhodnout, jakým způsobem budeme vůbec testovat. Volba otáček byla celkem jasná. Chladiče používaly 120mm ventilátory a vzhledem k jejich specifikacím bylo možné nastavit klasických 1300, 1100 a 900 RPM, ovšem dnes tu máme i jeden s 92mm ventilátorem - Hyper TX3 EVO. Tomu jsme jako obvykle navýšili otáčky o 200 RPM, takže byl nastaven na 1500, 1300 a 1100 RPM. Jak bylo ale brzy jasné, nebylo to tak jednoduché.


Teplotní testy


Nyní se již zaměřme na výsledky zaznamenané po dlouhodobé zátěži, kdy se teploty uklidnily. Výsledky chladiče Cooler Master Hyper TX3 EVO najdete bohužel pouze v jednom grafu, neboť pouze na nejvyšší zvolené otáčky (tedy 1500 RPM) byl schopen náš procesor se zvýšeným napětím rozumně uchladit. Je tedy jasné, že tento chladič potřebuje nastavit daleko vyšší otáčky, ovšem to se projeví také na hlučnosti.

Byla by ale škoda si neprovést příslušná měření, i když ta už nemůžeme dát po bok ostatním výsledkům. Takže na otáčky 2000 RPM byla výsledná teplota procesoru 60 °C a na maximálních 2400 RPM pak 57,5 °C. Tím se Hyper TX3 EVO nemůže ostatním ani v nejmenším vyrovnat, ale to je jasné, když jde o malý model s pouze třemi heatpipe, který ani nemá pořádně provedenou základnu. Nyní k ostatním výsledkům.











Cooler Master Hyper TX3 EVO se tedy nepředvedl v moc dobrém světle, ale co nový Hyper 212 EVO? Jeho nová základna se semknutými heatpipe vypadala velmi dobře jistě přispěla k tomu, že tento chladič se dokáže vyrovnat i dražším modelům, a to především svému stájovému kolegovi Hyper 612S. Zde tedy vycházíme z ceny staršího modelu Hyper 212+, která činí cca 750 Kč s DPH a předpokladu, že nový Hyper 212 EVO přijde na podobnou částku.

V testu jsme ale jinak měli i výrazně výkonnější chladiče a především tedy Scythe Mugen 3, který si minule odnesl cenu TREFA. V tomto případě se dá říci, že Hyper 212 EVO nás nijak nezklamal a předvedl velmi slušný výkon, který plně odpovídá jeho ceně, pokud tedy ta se bude pohybovat na předpokládané úrovni.


Hlučnost chladičů


V minulém testu čtyř věžovitých chladičů byl Cooler Master Hyper 612S příjemně tichým chladičem, jehož ventilátor nijak nadměrně nehlučel, což platilo i pro jeho ložiska a motorek. Hyper 212 EVO využívá dle všeho stejný ventilátor a Hyper TX3 EVO pouze zmenšenou verzi. Nebylo tedy překvapením, když i v těchto případech byl chod chladičů kultivovaný, vrčení motorků minimální a dokonce bych byl i schopen uvěřit tomu, že tvar lopatek skutečně přispívá k nižší hlučnosti rozbíjeného vzduchu. Hyper 212 EVO se tak dal klidně provozovat na 1100 RPM a Hyper TX3 EVO na 1400 RPM, kdy jejich zvuk zanikl v hluku tvořeném zdrojem a jedním pevným diskem.
reklama