reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň

16.1.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň
Cooler Master se rozhodl spojit své dvě známé řady počítačových skříní a vytvořit HAF Stacker 935, která láká na svou modularitu týkající se možnosti napojovat jednotlivé části na sebe. Díky tomu si budeme moci vytvořit opravdu složitý počítačový systém.

Cooler Master HAF 915


Nyní se už dostáváme k vrchní nástavbě, která sama o sobě vypadá trošku komicky, protože je až nepřirozeně dlouhá, respektive hluboká z pohledu celkových rozměrů. Nicméně to je samozřejmé, pokud má být využitelná v jednom celku s hlavní částí skříně. Její zpracování a design jsou pochopitelně stejné, pouze je třeba podotknout, že do předního panelu se zde vejde pouze 92mm ventilátor. Ten je také již od výrobce nainstalován.




- klikněte pro zvětšení -


Přední panel je tedy také vyroben z plastového rámu a perforovaného plechu, přičemž je vybaven pouze jednou 5,25" pozicí a i když je tu vyhrazený prostor, nenajdeme na něm žádná tlačítka nebo konektory. V případě, že budeme do této části chtít nainstalovat samostatné PC, bude tedy vhodné dokoupit další I/O modul, a to stejný, jaký je v hlavní skříní HAF 925. Popřípadě je možné zajistit, aby se oba počítače zapínaly současně, však stačí na jedno tlačítko napojit dva kabely a s tím si můžeme poradit za pár minut.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části pak máme pozici zdroje formátu ATX, pod nímž bude sedět základní deska, takže procesorový chladič musí být nízkoprofilový a ne vyšší než 8 cm. Oproti tomu grafická karta může být dvouslotová a klidně dlouhá jak týden, pokud tedy její prostor nezabereme diskovými šachtami.




- klikněte pro zvětšení -


Bočnice tohoto modulu jsou uzpůsobeny k tomu, abychom do nich mohli nainstalovat celkem dva radiátory pro tři 120mm nebo dva 140mm ventilátory, ovšem ty se také mohou omezovat s diskovými šachtami. Jinými slovy, není tu na šířku skříně dostatek prostoru na to, aby se mezi radiátory vešla také disková šachta. Nicméně disk a případně SSD můžeme dovnitř nainstalovat i bez diskových šachet, a to přímo na spodní panel pomocí adaptéru, který nám zbyde v ruce po demontáži jediné 5,25" pozice, kterou nám tento modul nabízí. Nicméně s trochou úprav, tedy vrtačkou v ruce, se dá jistě vytvořit i více diskových pozic, jež nebudou stát v cestě ani těm největším podporovaným radiátorům, ale to už musíme kutit.




- klikněte pro zvětšení -


Interiér této skříně je tedy vybaven jednou 5,25" šachtou a jednou 3,5" pro tři disky či SSD, která je stejná, jakou najdeme i v hlavní skříni HAF 925. Obě tyto části můžeme demontovat, čímž si otevřeme veškerý dostupný prostor. Ten si ale můžeme naopak zaplnit, a to pomocí dvou diskových šachet vypůjčených právě z HAF 925 (více v další kapitole), ovšem pak už se dovnitř nevejde nic jiného, tedy až na mechaniku.




- klikněte pro zvětšení -


Prostor v zadní části skříně je pak připraven pro instalaci základní desky Mini-ITX, kterou můžeme umístit přímo na zaslepený otvor, kde jsou pro ni připraveny montážní otvory. I pak se dovnitř vejde ještě jedna disková šachta, kterou umístíme do prostřední pozice, ovšem tím si zase zabereme část prostoru pro dlouhou grafickou kartu.





Tato malá skříň tedy nabízí řadu možností a kombinací pro rozšíření základní sestavy nebo vytvoření zcela nové a nezávislé na hlavním počítači. Ovšem před tím, než budeme jednat, je třeba si vše pečlivě naplánovat, abychom neskončili s hardwarem v ruce, který nebude kam uložit.




- klikněte pro zvětšení -


A jak lze tedy obě skříně spojit? Systém je velmi jednoduchý a připomíná zasouvání bočnic. Stačí vzít malou skříň a nasadit ji na vrchní tak, aby byla o trošku posunuta dozadu. Posouváním pak zanedlouho najdete místo, v němž její kolejnice zapadnou do nastražených otvorů a skříňka si sedne. Pak ji stačí posunout dopředu a nakonec z boku zajistit pomocí šroubků. To není bezpodmínečně nutné, zvláště pokud víte, že skříň nebudete stěhovat, ale bude lepší mít jistotu, že se vám vrchní část náhle nevysune, což by mohlo poškodit nainstalovaný hardware.




- klikněte pro zvětšení -

Spojené skříně pak vytvoří takto vysokou sestavu, již si můžete ještě nastavit zespoda pomocí dalšího modelu HAF 915. Stačí z hlavní HAF 925 odšroubovat spodní podlouhlé nohy, ze spodního HAF 915 vrchní perforovaný panel a pak už je postup stejný, jako bylo popsáno výše. I takto je tedy spojení dvou částí otázkou přinejhorším několika minut.




- klikněte pro zvětšení -


Z toho rovněž vyplývá, že z vrchní části skříně HAF 915 můžeme odšroubovat horní panel a ze spodní HAF 925 také nohy, což znamená, že můžeme tyto části prohodit a následně postavit HAF 925 na HAF 915. Možnosti vrstvení tedy u série HAF Stacker závisí čistě na libovůli uživatele.

reklama