reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF X: extra třída

13.7.2010, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF X: extra třída
Pokud hledáte moderní počítačovou skříň, která nabízí velkorysý prostor, mocné chlazení, moderní prvky a tunu dalšího příslušenství k tomu, rozhodně by vaší pozornosti neměla uniknout nová Cooler Master HAF X. Na tu se nyní společně podíváme.

Instalace


O instalaci komponent se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Cooler Master ve specifikacích uvádí, že maximální délka grafických karet je 342 mm a maximální výška procesorového chladiče 190 mm. S naší výbavou jsme v tomto ohledu neměli sebemenší problém, však se můžete podívat sami. Základní deska formátu ATX byla společně s ostatními komponentami uvnitř doslova utopena a užívala si maximálního komfortu s více než dostatečnou prostorovou rezervou ze všech směrů.


- klikněte pro zvětšení -

Díky možnostem pro správu kabeláže si také můžeme s byť jen minimální snahou uvnitř skříně dobře uklidit, přičemž kryt před zdrojem dokáže schovat přebytečné kabely, pokud je náš zdroj neumožňuje odpojit. Instalace pevných disků je bezproblémová, ovšem v tom případě, že budete chtít využít i zvenčí přístupné šuplíky, je lepší být při zapojování opatrný. Konektory SATA jsou přeci jen choulostivé a stačilo by šuplík umístit jen trošku šikmo, zatlačit a máte po konektoru.

HAF X tedy nabídne více než dost vnitřního prostoru pro bezproblémovou instalaci, velmi dobré možnosti pro správu kabeláže a co se týče chlazení, na to se podíváme v další části této kapitoly. Je ale jasné, že s takovou výbavou musíme být rovněž spokojeni.


- klikněte pro zvětšení -


Teplotní testy


Nejdříve se podívejme na to, co můžeme vůbec k chlazení komponent v této skříni využít. Kromě možnosti přimontování radiátoru vodního chlazení pro tři 120mm ventilátory to jsou následující:
  • přední: 230 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA, červené LED
  • boční: 200 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA (+ 1 volitelný)
  • vrchní: 200 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA
  • zadní: 140 x 25 mm, 1200 RPM, 17 dBA
  • VGA tunel: 120 x 25 mm nebo 120 x 38 mm x1 (volitelný)
  • Držák graf. karet: 80 x 15 mm fan x1 (volitelný)

Jedná se v podstatě o ty samé možnosti chlazení jako u starší verze skříně HAF 932, pouze boční a vrchní ventilátory jsou zde o něco menší a přibyl tunel pro grafické karty a také držák pro ně, do nichž se dají nacpat 120mm a 80mm ventilátory. To se ale hodí pouze pro případ, že máte v systému více grafických karet, které jsou blízko u sebe a je nutné mezi ně dostat co nejvíce čerstvého vzduchu.

Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 26 °C, což je velmi důležitá hodnota pro srovnání, protože obyčejně jsou skříně testovány spíše při 21 °C, což ale horko těchto dnů nedovoluje. A vlastně bude i dobré se přesvědčit, jakých teplot komponent dosáhneme v letním počasí.

Provedeny budou stejné testy jako minule, takže jsem se rozhodl měřit celkem čtyřikrát, kdy se uplatnily především ventilátory v bočnici a v horním panelu. Jednak to byl test se všemi ventilátory zapnutými, pak s bočním vypnutým, následně s horním vypnutým a nakonec s oběma vypnutými. Vyzkoušel jsem samozřejmě stejně jako minule také přínos předního ventilátoru, ale ten dokázal ovlivnit pouze teplotu pevného disku, jež klesla o 5 °C.


Všechny ventilátory zapnuté
CPU
36,5 °C
51 °C
Chipset
35 °C
38 °C
GPU
58 °C
78 °C

Se všemi ventilátory zapnutými jsme se dočkali nejlepších teplot, což je důsledek toho, že horní ventilátor se zadním rychle odvádějí teplý vzduch mimo skříň a dovnitř jej pumpuje boční ventilátor, který se zaměřuje především na grafickou kartu, jíž jeho proud vzduchu přímo lahodí.

Boční ventilátor vypnutý
CPU
38 °C
52 °C
Chipset
36 °C
42 °C
GPU
59 °C
81,5 °C

Pokud vypneme boční ventilátor, uškodí to především grafické kartě, jejíž teploty vystřelí vzhůru, ale ani pasivní chladič čipové sady z toho není nadšený. Procesoru je to víceméně jedno, protože ten není na přísunu vzduchu z boku nijak výrazně závislý. Když bychom ale procesor neosadili věžovitým typem chladiče, nýbrž klasickým s ventilátorem mířícím kolmo na základní desku, situace by mohla být jiná.

Horní ventilátor vypnutý
CPU
37 °C
51 °C
Chipset
35 °C
39 °C
GPU
58 °C
80 °C

Co se týče posledního testu, tak jak můžeme vidět, oproti prvnímu testu se teploty procesoru zvedly o 1 °C, což skutečně není mnoho a jen to dokazuje, že s chladičem Noctua NH-U12P nejsme na konfiguraci chlazení této skříně příliš závislí. Zato grafická karta a pasivní chladič čipové sady dokáží využít boční ventilátor velmi dobře.

Boční a horní ventilátor vypnutý
CPU
37 °C
52 °C
Chipset
36 °C
41 °C
GPU
59 °C
82 °C

Hlučnost skříně se pochopitelně zvyšuje s počtem zapojených ventilátorů, ale díky jejim nízkým otáčkám jde spíše o hluboké hučení, které celkem dobře pohlcují těžké bočnice. Přesto se ale vyplatí si pořídit i regulátor ventilátorů, na nějž všechny čtyři instalované kusy snadno připojíme a budeme si moci upravit jejich otáčky dle potřeby.


reklama