reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily

15.1.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily
Další ze skříní řady HAF pojala společnost Cooler Master poněkud netradičně. Její model HAF XB můžeme považovat za skříň typu kostka, která však dokáže pojmout i výkonnou sestavu založenou na základní desce ATX plné velikosti. A jak je na tom dále?
Kapitoly článku:
Cooler Master má v nabídce další skříň řady HAF, a to "kostkovou" variaci na Middle Tower HAF XM. Testovaná HAF XB je schopna obsáhnout výkonný počítač založený na klasickém zdroji formátu ATX, což platí i pro základní desku. Jediným výrazným omezením je počet pozic pro 3,5" zařízení, které jsou zde pouze dvě. Zase tu ale máme 4 vyhrazené pozice pro 2,5" zařízení a pro pevné disky může příslušnou šachtu díky dostupným adaptérům či HDD boxům suplovat i mechaniková šachta (další 2 pozice).




- klikněte pro zvětšení -


Zpracování celé skříně je na dobré úrovni, jak jsme u Cooler Masteru zvyklí. Všechny důležité části k sobě dobře sedí a jako celek je HAF XB i bez nasazených bočnic velmi pevná. Stěžovat si nelze ani na uspořádání vnitřku skříně. Díky tomu a možnosti odstrojit vrchní panel i obě bočnice je instalace komponent snadnější, než by se mohlo zdát. Není vůbec třeba sundávat tray základní desky, pokud tedy nebudete při instalaci postupovat navzdory zdravému rozumu, a k umístěné základní desce je daleko lepší přístup než u jakéhokoliv Middle Toweru. Právě proto se výrobce odvažuje tvrdit, že HAF XB může posloužit i jako pracovní skříň pro testování.

Nevýhodou v případě pevných disků je kromě počtu pozic i jejich chlazení. Disky zde sedí v plastových šuplících a nemají přímé chlazení, takže se mohou při zátěži zahřívat. Dokovací stanice X-dock tak sice poskytne možnost jejich okamžitého zapojení či odpojení, ale pohodu jim nezajistí. Zato ostatní komponenty se mohou těšit z velmi slušného chlazení, o něž se zasadí především přední dvojice ventilátorů. Nicméně ta by si zasloužila vlastní regulátor otáček, neboť jejich výchozí jsou 1800 RPM a to už je moc.





Pokud chcete snížit počet průduchů, můžete si vybrat verzi KWN1 s oknem v horním krytu, který tak nebude v horní části obsahovat ventilační otvory.


Plusy


+ Kvalitní zpracování a velmi pevná struktura
+ Dobrý přístup k základní desce
+ Výkonné chlazení
+ X-dock pro Hot-Swap
 
 

Minusy


- Jen dvě pozice pro 3,5" HDD + jejich chlazení
- Hlučnější přední ventilátory s 1800 RPM
 

Cena v době testování: cca 2.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Cooler Master HAF XB děkujeme ABACUSu.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooler Master enriched their portfolio with another HAF case, namely HAF XB, a cubic variation of the older HAF XM Middle Tower. The HAF XB is able to host a powerful computer based on a classic ATX PSU and motherboard. The only significant disadvantage in this respect is the number of 3.5" bays. There are just two of them, but on the other hand there are 4 dedicated 2.5" bays and two more hard drives may be placed also in the 5.25" bay using an appropriate adaptor or HDD box.

The whole case is very well built and it is definitely up to Cooler Master's standards. All the parts fit together nicely and the chassis very strong is even without the side and top panels. Also the interior is logically and carefully laid out. Thanks to this and removable panels it is easy to install all the components. The motherboard tray is removable, but there is almost no reason to do it, provided that you are able to think forward when installing a new computer in your HAF XB. Moreover, an installed motherboard is significantly more accessible than in any Middle Tower. That is why the manufacturer dares to call HAF XB a versatile and double purpose case that may act also as a test bench.

There is disadvantage concerning hard drives (besides the number of bays) becouse of their virtually non-existent cooling system. Drives sit in the X-dock plastic frames and there is no near fan or fan position of their cooling, so they may get hot during load. The X-dock gives us the opportunity to plug/unplug them in an instant, but it does not make the drives "comfortable". On the other hand, other main components in the upper chamber enjoy well ventilated space - thanks to the two front 120mm fans. However, these fans are quite fast and noisy, so an integrated fan speed controller would be nice.

If you want to reduce number of ventilation holes, you can choose version KWN1 with window in top cover instead of perforated one.
Jak hodnotíte skříň Cooler Master HAF XB?
V anketě šlo hlasovat od 15.1.2013 do 10.1.2014. Počet hlasujících: 13
Výborná54 %
Průměrná31 %
Špatná15 %
reklama