reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena

25.4.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena
Dnes se podíváme na horkou novinku, a sice poslední přírůstek do série High Air Flow firmy Cooler Master. Jeho označení je HAF XM a jeho výrobce slibuje, že jde o ideál z hlediska poměru kvality, výbavy a ceny. Pojďme jej tedy prozkoumat.
Společnost Cooler Master si pro nás připravila další obdobu skříní řady HAF (High AirFlow) s označením XM, která své rodině dělá čest. Nabídnout má vyvážený poměr mezi cenou, kvalitou a výbavou. Co se týče kvality, pak o tu se nemusíme bát. Skříň je vyrobena z 0,8mm oceli SECC a má pevnou konstrukci, která poskytuje dobré útočiště pro komponenty a nebortí se ani bez nasazených bočnic. Výbavou Cooler Master nejspíše myslí ventilátory či jejich pozice, podporu vodního chlazení, přední porty USB 3.0 nebo také levou bočnici s horním zámkem a plastový tunel u napájecího zdroje.




Ocenění TREFA získává skříň Cooler Master HAF XM
za dobrý poměr mezi cenou, výbavou a kvalitou. Logo ocenění je ke stažení zde.


A zatímco ona bočnice je užitečným doplňkem, který usnadňuje otevírání a především zavírání skříně, plastový tunel není prvkem, který bychom postrádali. V podstatě jde jen o kosmetický doplněk pro zakrytí nevzhledných kabelů koukajících z napájecího zdroje. Dále můžeme zmínit vertikální záslepku, kterou lze využít dle libosti a již obvyklé otvory pro hadičky vodního chlazení, odkládací prostor pro drobnosti nahoře, další otvory v trayi pro kabely, spodní pozici zdroje, atp.

Cooler Master HAF XM je také připraven pro výkonný hardware, jenž potřebuje mnoho místa, takže nebude problém s vysokými chladiči procesoru, dlouhými kartami, základní deskou formátu Extended ATX a ani mnoha pevnými disky či SSD. Ventilátory si přitom můžeme dát na místa, kde budou nejvíce k užitku, přičemž pro základní sestavu s jednou grafickou kartou a několika disky nám bohatě postačí základní 3 modely. Osobně bych však ocenil lepší zpracování vrchních pozic, které jsou pro 200mm ventilátory příliš omezující a také prachový filtr napájecího zdroje není moc dobře přístupný.





Zbývá posoudit cenu, která by měla být na českém trhu kolem 3300 Kč s DPH. S ohledem na takovouto cenu jde o velmi slušnou a moderní skříň vhodnou i pro ty, kteří hodlají svou sestavu dále rozšiřovat, nebo prostě chtějí mít rezervu do budoucna. Z toho důvodu jsme se rozhodli jí udělit ocenění TREFA.


Plusy


+ Pevné tělo a kvalitní zpracování
+ Moderní prvky (USB 3.0, levá bočnice, X-dock)
+ Chlazení s velkým potenciálem
 
 

Minusy


- Vrchní ventilátorové pozice
- Zpracování prachového filtru zdroje
 

Cena v době testování: cca 3.300 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Cooler Master HAF XM děkujeme ABACUSu




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooler Master company have prepared for us a new version of its popular HAF line (High AirFlow), that is the XM model. It will surely be a valued member of its family and, as the manufacturer hopes, it will hit the sweetspot of price, features and quality. Speaking about quality, there is nothing to be afraid of. The case was made of 0,8mm thick SECC steel and it is quite solid even without its side panels on. By features Cooler Master probably meant various fans and fan positions, water cooling support, front USB 3.0 ports and also left side panel with plastic latch and a tunnel next to the PSU position.

And while the latch in the left side panel is a useful feature that eases opening and especially closing the case, the plastic tunnel is rather a cosmetic complement that covers various cables that run from the power source unit or the front panel of the case. Among other features belongs vertical expansion slots for various purposes and already common holes for watercooling tubes or cables, a small compartment in the top panel, other holes in the motherboard tray for cables, bottom PSU position, etc.

Cooler Master HAF XM is also prepared for a very powerful hardware that needs lots of space, so one will be able to place even the longest graphics cards, high CPU coolers, Extended ATX motherboard and quite a few SSDs or hard drives. The user also can choose among many fan positions in order to secure the best cooling scheme, while for common computers that consist of one graphics card and not many drives are the three supplied fans just enough. But I would still appreciate better upper fan positions that would not be that much restrictive for large fans and also the PSU's dust filter should be more accessible.

Finally, we should consider the price of this case which should be about 3300 Kč with tax in Czech market. For such price it is a very decent and modern case for users who are planning to enhance their computer with new components or just want to have the opportunity to do so in the future. That is why we chose to award it with our TREFA prize.
reklama