reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master MM711: lehká herní myš jako řešeto

9.4.2020, Jan Vítek, recenze
Cooler Master MM711: lehká herní myš jako řešeto
Dnes se podíváme na herní počítačovou myš Cooler Master MM711, která už na první pohled zaujme svým netradičním zpracováním. Má totiž velkou část svého pláště nahoře i dole děravou jak řešeto.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Tvar a celkové provedení myši Cooler Master MM711 je na ní asi to nejzajímavější. Její velikost je spíše menší, a tak by mohla zcela vyplnit leda dětskou ručku, což znamená, že je určena pro držení konečky prstů, což výrobci obvykle označují jako claw grip. Tvar myši je také souměrný a nebýt bočních tlačítek, poskytovala by naprosto stejné možnosti pravákům i levákům, přičemž u takto malé myši moc nezáleží na ergonomii celkového tvaru. 
 
Jak se ale drží myš, která je celá děravá? Kupodivu vcelku příjemně a dá se říci, že otvory svým způsobem masírují bříška prstů a přejíždění po nich lze považovat za podobnou relaxační kratochvíli, jako když si někdo hraje s tužkou nebo jiným drobným předmětem. To ovšem nevymaže fakt, že takovýto povrch bude velice nepraktický a že vnitřní hrany otvorů se mohou časem zašpinit a špína samozřejmě bude i uvnitř myši. Opět je ale třeba poznamenat, že výrobce dle svých slov na vnitřek myši nasprejoval ochrannou vrstvu proti vlhkosti, i když sprchovat bychom ji rozhodně neměli už jen kvůli tlačítkům. 
 
Právě tlačítka tu máme jako další téma a v tomto případě nemám myši MM711 co vytknout. V případě hlavní dvojice tu máme klasiku, čili ověřené spínače Omron, k nimž prostě není co dodat, než že fungují jako obvykle. Kolečko je také velice dobře zpracované, má výraznou aretaci svého krokování, a přitom je tiché a navíc se i lehce mačká, respektive má přiměřenou tuhost stisku. 
 
 
Vrchní tlačítko pro přepínání rozlišení senzoru je malé, ale vystouplé nad okolní povrch, takže ho lze snadno nahmatat. A vzhledem k jeho výchozí funkci je dobře, že je malé a nehrozí jeho nechtěný stisk. Zbývají už jen dvě boční tlačítka, která jsou také menší, ale s hmatově výraznou hranou a jsou pro nemotorný palec velice dobře dostupná. 

Senzor s možností ladění na různé povrchy, funkcí pro zrušení zarovnávání pohybu (angle snapping) a úhlu pohybu (angle tunability) se dobře chytá i na lesklejším podkladu a nabízí až nesmyslně vysoké rozlišení 16.000 dpi. Pokud myši připravíme jen trochu slušné podmínky, pak její senzor sleduje povrch zcela bez problémů s při nejprudších pohybech.
 
Pak tu jsou teflony, které mají jednak velkou plochu a pak jsou opravdu velice hladké, takže pro MM711 bohatě postačí jen dřevěná deska stolu, i když kvalitní podložka bude pochopitelně lepší. Pochvalu si zaslouží také to, že dostaneme náhradní sadu, ale na druhou stranu mohl Cooler Master umístit šroubky držící myš pohromadě jinam, než jako obvykle právě pod teflony. Lze totiž předpokládat, že kvůli děravému tělu budeme potřebovat její vnitřek čistit častěji než v případě uzavřené myši a jednou odlepený teflon už nikdy nedrží tak dobře jako dříve. 
 
 
Podsvícení je to, co model MM711 odlišuje od modelu MM710, který je díky tomu i trochu lehčí. Zde máme podsvíceno zvlášť kolečko a pak logo výrobce a oblast pod ním. Stačí tak na to dvě RGB LED a pro ty tu máme připraveny 3 režimy (statický, pulzování jedné barvy, projíždění všech barev). Z praktického hlediska může podsvícení posloužit pro rozlišení nastaveného profilu a také rozlišení senzoru. Jinak je to jako obvykle pouze na efekt. 


A nakonec tu máme dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz, pokud si je nastavíme.
 


Závěrečné hodnocení

 
Myš Cooler Master MM711 má netradiční odlehčené tělo pomocí mnoha šestihranných otvorů, díky čemuž se může chlubit hmotností jen kolem 60 gramů. "Plástev" na povrchu myši je také překvapivě příjemná až relaxační na dotyk a myš se díky ní i lépe drží. Na druhou stranu bude znamenat komplikace při jejím čištění a nečistoty také snadno vniknou dovnitř. 
 
 
Pokud jde o tlačítka, kolečko, senzor a teflony, těmto prvkům nemohu nic vytknout a zvláště mohu vyzdvihnout zpracování kolečka a teflonů, které by však zrovna zde nemusely zakrývat šroubky právě kvůli tomu, aby bylo možné MM711 snadněji rozdělat pro její čištění. 
 
Doprovodný software nabízí bohaté funkce s ohledem na nastavení tlačítek, ladění senzoru i profily, přičemž i na něm je vidět, že na podsvícení výrobce důraz nekladl, což pochopitelně není na škodu. Pro rozlišení nastaveného profilu a dpi senzoru nám bohatě postačí, snad jen kdyby efekt s cyklem barev nebyl tak přehnaně rychlý. 
 
English translation of the conclusion
Cooler Master MM711 is a brand new mouse with an unconventional honeycomb shell which was made for lightness of just about 60 grams. The shell is also quite unexpectedly pleasant or even relaxing to touch and the hexagonal holes even create better grip. On the other hand, the very same thing will create the need to clean the mouse more often, including the inner parts. 
 
Considering the buttons, encoder, sensor and feet, I cannot say a bad word about these. Especially the encoder and PTFE feet are very welĺ done. Though it would be better if the feet were not hiding the screws needed to dismantle the mouse for the sake of getting inside to clean it thoroughly. 
 
MasterPlus software is a must in order to get the most out of this piece of hardware, that is: setting the button functions, tuning the sensor and using various profiles. Apparently, lighting was not meant to be the prime feature of MM711, which is not a pity. Two RGB LEDs do their job just right to indicate sensor resolution and chosen profile. Still, the colour cycle function could be slower, since the colours are changing too fast even on the slowest of settings.  

 

Plusy


+ Netradiční odlehčené zpracování
+ Provedení tlačítek, kolečka, kvalitní senzor a teflony
+ Náhradní sada teflonů
+ Široké možnosti softwaru
 
 

Minusy


- Otvory jsou vstup pro nečistoty
- Šroubky pod teflony znesnadní časté otvírání pro čištění
 
 
Za zapůjčení myši CM MM711 děkujeme Diskus.cz

 
Orientační cena v době testování: cca 1 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama