reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Notepal Infinite

1.11.2007, Michal Učeň, recenze
Cooler Master Notepal Infinite
Je to už pár měsíců, co jsme prezentovali výsledky testu chladicích podložek pod notebooky. Dnes se podíváme na další od Cooler Masteru, jež má na první pohled ambice pokořit konkurenci jak z hlediska provedení, tak i chladicího účinku. Pojďme se tedy mrknout na výsledku testu včetně přídavných měření, které se týkají chlazení pevného disku a grafické karty.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master Notepal Infinite
  2. Zpracování a design
  3. Metodika testování a rekapitulace dřívějšího testu
  4. Výsledky testování
  5. Praxe a závěr

Metodika testování


Metodika testování je prakticky totožná s předcházejícím testem (popis). Pro připomenutí si jen znovu uvedeme dva hlavní koeficienty a procentuální bodování za jednotlivé vlastnosti. První zjišťovanou hodnotou je takzvaný koeficient chlazení, který má za úkol zjistit chladící výkon podložky od zapnutí počítače a postupném zvyšování jeho zátěže. Tato metoda však má svoje chybičky a tak jsem ještě provedl další zátěžový test, ke kterému se dostaneme níže.



Druhým měřeným parametrem je koeficient schopnosti zchladit notebook. Tento koeficient udává rozdíl teplot zahřátého notebooku bez podložky a poté po hodinovém provozu s podložkou. Má mírně menší hodnotu v celkovém hodnocení, protože většinou se notebook zapíná přímo na podložce (což je úkolem koeficientu chlazení).



V hodnocení se samozřejmě kromě zmíněných koeficientů odrážejí i jiné aspekty. Důležité jsou zejména předpoklady podložky na přenášení (mobilita) a hlučnost týkající se hlavně podložek s aktivním chlazením. Menší bodový podíl má pak úroveň zpracování a doplňující funkce a příslušenství (přídavné USB porty, obal na přenášení, apod.).
Procentuální podíl vlastností podložky na celkovém hodnocení je tedy následující:

  • Koeficient chlazení - 35%
  • Koeficient schopnosti zchladit notebook - 25%
  • Mobilita - 20%
  • Hlučnost - 10%
  • Úroveň zpracování - 5%
  • Doplňující funkce a příslušenství - 5%

Jak je tedy vidět, nejdůležitějším parametrem je účinnost chlazení, které má v součtu obou koeficientů 60% podíl na celkovém hodnocení. Protože se jedná o podložky k notebookům, velký důraz je kladen na pohodlí při přenášení. Ostatní vlastnosti mají menší hodnocení, protože podložka by měla plnit hlavně svůj primární účel. Z tohoto důvodu není vzhled až tak důležitý, ostatně podložka bývá téměř celá skryta pod notebookem.


Nové prvky v měření


Protože test nebyl až tak dokonalý, rozhodl jsem se tentokrát přidat další testování, které proběhlo na jiném notebooku. Předchozí model neumožňoval měření teploty pevného disku, stejně tak z důvodu slabší konfigurace neměl dedikovanou grafickou kartu a nebylo možné zatížit komponenty testem 3D Mark. Nyní máme možnost zjistit účinek i na výkonnějším notebooku s následující konfigurací:

Model
IBM Lenovo T61 14" widescreen
Procesor
Intel Core 2 Duo T7300 2.0 GHz 800 MHz 4MBL2
Grafická karta
Nvidia Quadro 140M
Paměť
2 GB PC2-5300 DDR2 SDRAM 667MHz SODIMM
Pevný disk
100 GB, 7200 rpm
Další komponenty
Intel Turbo Memory 1GB
DVD vypalovačka 8x Dual Layer
Wi-Fi a/b/g



Možnosti senzorů u tohoto modelu byly podstatně lepší, ovšem tentokrát zase chyběla možnost změřit teplotu základní desky. V konečném důsledku jsem tedy měřil následující parametry - teplotu procesoru, grafické karty a pevného disku. Test pak probíhal tak, že jsem teploty změřil nejdříve bez podložky a poté s podložkou. Jejich rozdílem pak byla zjištěna odchylka od normálního průběhu. Zátěž grafické karty byla simulována spuštěným testem 3D Mark 2006 a pevného disku současně spuštěným testem Ad Aware.


Rekapitulace výsledků dřívějšího testu


Pro porovnání si ještě zběžně zrekapitulujeme výsledky předchozího testu. Vítězem se jednoznačně stala podložka Zalman NC-1000 Notebook Cooler s hodnocením 80,4% a stal se tak držitelem ocenění BEST OF TEST. Slušné výsledky pak vykazovaly podložky Lian Li 15-inch Notebook Cooler Pad a Thermaltake R150N01 iXoft, z nichž druhá jmenovaná získala ocenění TREFA za zajímavé řečení chlazení pomocí změny skupenství vnitřní výplně. Ostatní podložky už byly průměrné a o chladícím účinku by se dalo pouze spekulovat.



V porovnání ceny a výkonu jasně vedla podložka Thermaltake R150N01 iXoft, špatně na tom nebyl ani vítěz testu Zalman NC-1000, zejména díky vysokému hodnocení. Nejhůře ze všech dopadla podložka Gigabyte G-Pad, která nevykazuje prakticky žádný chladící účinek a někdy byly výsledky naopak horší než u provozu bez podložky.

reklama