reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně

24.3.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se stále rozšiřuje. V dnešní recenzi se podíváme na model Silencio 452. Jedná se o Middle Tower s rozumnou cenou a jednoduchým designem. A co víc?

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se do skříně zasouvají klasicky zezadu a drží je dvojice přítlačných šroubků. Z vnitřní strany je na ně nalepen pěnový materiál, ovšem pod ním už není jako u Silencia 550 těžká fólie, která by je donutila si sednout a tlumila by případné vibrace. Ze zkušeností je navíc patrné, že lehká pěna na bočnicích nebo i jinde ve skříni moc parády neudělá, pokud tedy nemá za úkol blokovat otvory a průduchy, jako třeba u ventilátorových pozic skříní Fractal Design, což zde tedy nemá.




- klikněte pro zvětšení -


Tray základní desky je vybaven standadně, čili má velký otvor pod procesorovým socketem, kryté otvory pro protažení kabelů a také malé úchytky pro jejich upoutání pomocí dodávaných plastových pásků. Ihned po sejmutí pravé bočnice byly však patrné dva problémy. Jednak tu není žádný otvor v horní části traye, kudy bychom protáhli kabel pro napájení procesoru (+12V EPS). A co hůř, mezi trayem a pravou bočnicí máme přinejlepším jen centimetr místa. Od toho pak musíme odečíst cca milimetr zabraný pěnovou výstelkou a také tlusté, 4 mm vysoké okraje gumových chlopní kryjících otvory. Takto nám zbyde jen půl centimetru, což stačí tak maximálně na tenké kabely jednotlivých větví, ale rozhodně ne tlustý ATX svazek, který se za tray nevejde, ani když sundáme ony gumové kryty. A aby se tu nějaké kabely křížily, na to můžeme rovnou zapomenout.




- klikněte pro zvětšení -


Cooler Master tedy v tomto případě cablemanagement moc nezvládl a výsledkem bude ztížená instalace komponent a starosti s vedením kabelů. Důvod je přitom prostý, a sice nedostačující šířka skříně, která má pouze 190 mm. Nemůžeme chtít, aby se do tohoto rozměru vešly velké věžovité chladiče a ještě zůstalo dost prostoru pro kabeláž vedenou za deskou.





V zadní části skříně nenarazíme na nic zvláštního. Instalovaný 120mm ventilátor byl vidět už z vnějšího pohledu, stejně jako vylamovací záslepky slotů, jež by tedy skříň s takovou cenou nabízet neměla a pak je tu spodní pozice zdroje vybavená měkkými podložkami. Oba instalované ventilátory mají k dispozici třípinový napájecí konektor, ale i redukci pro napojení přímo na Peripheral Power vedoucí ze zdroje.





V přední části máme vrchní mechanikovou šachtu pro dvě zařízení. Upoutat je můžeme stejně jako pevné disky, a to pomocí malého plastového zámku, který nasuneme do otvorů pro šroubky a zajistíme jej pootočením jeho střední části. Disková šachta je pak rozdělena na dvě části - vrchní pro čtyři disky a spodní pro dva. Jediné, co z ní můžeme odmontovat, je levý panel z velké části, díky čemuž získáme prostor pro dlouhé karty. Spodní šachta je napevno přinýtovaná, takže nám v každém případě zůstanou dvě diskové pozice plus dvě pozice pro SSD. Jedna je totiž, jak bylo uvedeno v předchozí kapitole, přímo vedle zdroje ve dnu skříně a další SSD pak může sedět na vrchu této malé diskové šachty.



Příslušenství


V příslušenství se nachází všechny potřebné plastové zámky, čili jeden pro 5,25" zařízení a čtyři pro 3,5" (zbylé jsou již na svých pozicích ve skříni). Dále tu máme nezbytné šroubky a distanční sloupky, plastové stahovací pásky, dva podlouhlé rámečky pro instalaci radiátoru do přední pozice a nakonec také PC Speaker.






reklama