reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně

24.3.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 452: tichá skříň levně
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se stále rozšiřuje. V dnešní recenzi se podíváme na model Silencio 452. Jedná se o Middle Tower s rozumnou cenou a jednoduchým designem. A co víc?
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Po delší době se bohužel našla skříň, u níž se objevily při instalaci komplikace. Ty vznikly z jednoho prostého důvodu, jde pouze o 190 mm širokou skříň, což je na moderní model velmi málo. V důsledku tu tak nebylo dost prostoru pro vedení kabelů za trayem a náš procesorový chladič na druhé straně svými konci heatpipe olizoval levou bočnici zevnitř.




- klikněte pro zvětšení -


Samotná základní deska do své pozice zapadne bez problémů a díky odnímatelné levé části hlavní diskové šachty máme možnost si udělat dost prostoru i pro ty nejdelší herní grafické karty, nicméně se tak připravíme o čtyři ze šesti diskových pozic.




- klikněte pro zvětšení -


Manuál také popisuje instalaci 240mm radiátoru do přední pozice, přičemž jako první krok máme odstranit právě onu část diskové šachty. Jenomže k tomu není vůbec žádný důvod, když se tento radiátor instaluje až před celou šachtu. Jeho umístěním tak o diskové pozice nepřijdeme a dokazuje to i jedna fotografie z webu firmy Cooler Master, kde je skříň vybavena šesti pevnými disky i vodním chladičem.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na odstrojenou skříň zepředu, odkud je jasně patrné, jak málo zbývá k tomu, aby naše procesorová Noctua NH-U12P přesahovala okraj skříně.


Chlazení skříně


Cooler Master Silencio 452 není plná ventilátorů ani ventilátorových pozic. Zapomeňme na děravé bočnice nebo i vrchní panel, protože jediné pozice jsou vepředu a vzadu, a to ještě ne zcela ideální. Vzadu máme jeden 120mm ventilátor na otáčkách 800 RPM, který je vsazen do pozice určené i pro 92mm a 80mm ventilátory, což je průvodní znak levných skříní, jehož by se tedy i tyto mohly konečně zbavit.

Vepředu pak máme druhý, naprosto stejný ventilátor, pod nímž je ještě jedna pozice. Sami ale vidíte, jak "dobrý" bude mít přístup k čerstvému vzduchu a jaká konstrukce stojí za ním. To je něco, co 800otáčkový ventilátor těžko překoná bez velmi výrazné ztráty výkonu, respektive průtoku vzduchu.

Další možností je instalace až 240mm radiátoru do přední pozice, který však v ní bude velmi stísněný a velmi těžko využije bočních průduchů v čele skříně. Tím víc se bude muset spolehnout i na vzduch proudící dovnitř přes přední panel, kterého pochopitelně nebude moc, protože tu máme dvířka vyplněná molitanem. Chladicí systém této skříně tedy rozhodne nepůsobí efektivně.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, která je ke komponentám ještě milosrdná.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme jednak s použitím pouze zadního ventilátoru a pak se zaměříme na využití předního ventilátoru pro chlazení grafické karty, jak se společně s ním osvědčí či neosvědčí další 120mm ventilátor při odstranění části diskové šachty.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky. Pevný disk byl umístěn přímo před přední ventilátor, který jej však dokázal zchladit pouze o 4 °C. Výsledek by tedy mohl být citelně lepší, což pouze ukazuje na to, že s nabíráním čerstvého vzduchu přes přední panel je to zde opravdu složité. Pak byl disk přemístěn do spodní šachty, aby nepřekážel v dalších testech.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
39 °C
55 °C
Chipset
40 °C
45 °C
GPU
61 °C
84 °C


Dle očekávání byly teploty komponent výrazně vyšší než obvykle a výsledky víceméně odpovídaly tomu, co bylo naměřeno v testu skříně Silencio 550. Na druhou stranu je provoz skříně příjemně tichý, ovšem pro instalaci opravdu výkonné sestavy nejde o vhodný model.


Zadní + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
38 °C
54 °C
Chipset
40 °C
44 °C
GPU
60 °C
83 °C



reklama