reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master SK650: nízký profil, podsvícená mechanika

21.3.2019, Jan Vítek, recenze
Cooler Master SK650: nízký profil, podsvícená mechanika
Mechanická klávesnice Cooler Master SK650 není o moc větší, než musí být. Nabízí nízkoprofilová tlačítka Cherry MX, barevné podsvícení a velice subtilní tělo. Dle dodávané výbavy se počítá i s tím, že si ji uživatelé budou balit s sebou na cesty.

Zkušenosti z provozu

 
Námi testovaná verze klávesnice Cooler Master SK650 byla vybavena nízkoprofilovými tlačítky Cherry MX typu Red, což znamená, že mají lineární stisk bez hmatové odezvy. V podstatě je to jen pružinka navléknutá na dřík, i když to v tlačítku samozřejmě není vše. Největší výzvou je, aby to dokázalo i po dlouhé době spolehlivě rozpoznat úhoz, ale my se zde bavíme o tom, jak se jeví uživateli. 
 
 
Tlačítka typu Red by měla mít spíše lehčí stisk (45 g), i když zde mi to subjektivně připadalo až moc, ale za to může především ten fakt, že jsem zvyklý na Gateron Blue s ještě lehčím stiskem. Svůj díl také na tom mohl mít ten fakt, že SK650 má nízký profil, takže tlačítka se zastaví dřív, i když z hlediska specifikací v tom takový rozdíl zase není, protože jejich zdvih je 3,2 mm oproti klasickým 4 mm. Nejvíce si ale člověk běžně využívající normální desktopové klávesnice bude muset zvykat na tlačítka Chiclet a jejich velký a plochý povrch. Taková vás přímo donutí si jít ostříhat nehty, abyste jimi do nich neustále nemlátili, což není zrovna příjemné, nehledě na to, že mezi takovými klávesami se po hmatu nedá moc orientovat.  
 
Pokud hledáte klávesnici především na psaní nebo prostě máte rádi od kláves jednoznačnou hmatovou a zvukovou odezvu a potvrzení stisku, klávesnice typu Chiclet s nízkým profilem a tlačítky Red dle mého názoru není to pravé. Osobně jsem si na tuto klávesnici nemohl ani po delší době moc zvyknout, k čemuž přispěl také ten fakt, že postrádá stavitelné nožky pro zvýšení sklonu. Pokud s sebou na cestách nechcete tahat velkou, tlustou a těžkou klávesnici, může udělat dobrou službu, ale jestli ji chcete mít pouze na svém stole před svým desktopem, radím zvážit jiný model. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Nelze ale zapomenout na jednu pro někoho možná dost podstatnou výhodu. Velké klávesnice s tlačítky typu Blue dokáží být velice hlučné, zvláště když někdo píše s rychlejší kadencí než má samopal vz. 58. Pak může ocenit tiché údery klávesnic, jako je právě SK650. 
 
V předchozí kapitole jsme se věnovali nastavení klávesnice, a tak už máme jasno v tom, jak tvořit makra pomocí softwaru i klávesnice samotné. Její podsvícení přitom může posloužit především k tomu, abychom na popisky viděli i ve tmě a pak také k tomu, abychom mohli dle nastavené barvy či stylu ihned poznat profil. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
V rámci něj lze také nechat vysvícené pouze ty klávesy, které jsou v dané aplikaci či hře spojené s profilem a nastaveny pro některou z funkcí. Můžeme si tak třeba pro lepší orientaci rozsvítit klávesy ASWD a jinou barvou pak okolní klávesy pro výběr zbraní, atd. Nicméně při hraní her opravdu obvykle nekoukáme pod ruce a naprostým základem je orientovat se po hmatu, takže takové podsvícení je tu opět spíše pro efekt, než aby mělo praktický význam. 
 
Co se týče anti-ghostingu, pak o tom výrobce sice nemluví, ale z praxe je zřejmé, že pokud to není rovnou NKRO, pak klávesnice dokáže zaznamenat najednou alespoň 10 stisknutých kláves a to nám musí stačit. 
 

Podsvícení klávesnice zde vyniká především tím, že září nejen popisky kláves, ale také z boku jasně viditelné základny tlačítek. Právě proto jsem ale více ocenil spíše tlumené světlo, protože na maximum dokáže klávesnice opravdu silně zářit, až je to nepříjemné. 
 
Vedle toho tu máme také slušnou zásobu efektů, jejichž rozpohybovaný přehled můžete nalézt zde. Jinak jde ale prostě o to, co jsme měli možnost vidět mnohokrát a více slov si zaslouží spíše provedení tlačítek. Ta mají průsvitnou základnu, díky čemuž se světlo z LED umístěné nad křížkovým dříkem šíří i do spodních popisků kláves, i když slaběji než do horních. Ale to má na druhou stranu svůj význam, neboť nahoře jsou hlavní funkce kláves. 
 
 

Závěrečné hodnocení

 
Cooler Master SK650 se řadí do nepočetné skupiny nízkoprofilových herních klávesnic s RGB podsvícením a mechanickými tlačítky. Její zpracování kombinující plast a broušený hliník nabízí pevné tělo, které je i přes to tenké. Použita byla tlačítka Cherry MX Red s lineárním stiskem, který je tichý a tlumený. 
 
- klikněte pro zvětšení -   
 
Nevýhody této klávesnice mohou plynout z toho, že je nízkoprofilová a využívá klávesy typu Chiclet, takže na dlouhé psaní po hmatu dle mého názoru moc vhodná není, ale to je pouze můj názor opřený o oblibu klasických klávesnic s plným zdvihem a tlačítky s hmatovou odezvou. Nicméně stavitelné nohy pro zvýšení sklonu tu opravdu být mohly, ale zase je tu plus v podobě odpojitelného kabelu, což se bude na cestách hodit. 
 
Podsvícení je zcela v pořádku, je silné, popisky jsou dobře vidět a nastavit si je můžeme dle libosti. Software se ale od minula v podstatě nikam neposunul. Namísto vyřešení problémů se dvěma systémovými profily se je Cooler Master rozhodl odstranit a jinak nepřidal žádné nové funkce pro to, aby podsvícení mělo větší smysl. Alespoň že tu zůstalo SDK 
 
English translation of the conclusion
Cooler Master SK650 is one of few low-profile gaming keyboards with an RGB lighting and mechanical keys. It is made of plastic and brushed aluminium top providing firm, yet thin body that will be easy to carry around. The keyboard uses modern silent Cherry MX Red linear keys with soft touch.
 
Some may find that the disadvantages of this keyboard are the facts, that it has low-profile and uses Chiclet keytops and in my opinion it is not as suitable for long typing sessions such as classic desktop keyboards with normal profile and tactile Blue-type keys. However, that is only my opinion, but still, it would not hurt to add keyboard feet to add some angle. On the other hand, the detachable USB cable will surely come in handy on the road. 
 
RGB lighting is OK. The light is strong, legends are vivid and there are many options for adjustment. But I hoped that Cooler Master will also work on the software side of the product, but sadly that has not changed much. There are no new functions and those that were not working properly are simply missing now. At least there is the SDK.  
 

Plusy

 
+ Mechanická tlačítka Cherry MX Red s průsvitným tělem
+ RGB podsvícení
+ Tichý provoz tlačítek
+ Odpojitelný USB kabel a cestovní vak
+ SDK sada pro využití podsvícení

 

Minusy

 
- Nejsou tu stavitelné nohy pro zvýšení sklonu klávesnice
- Doprovodný software by mohl být lepší
- Příliš jednoduchý a neinformativní manuál
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení klávesnice Cooler Master SK650 děkujeme Diskus.cz
 
 
Cena v době testování: cca 3700 Kč s DPH 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama