reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft - bohatý SATA box

10.11.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft - bohatý SATA box
Dnes se podíváme na poněkud odpočinkovější téma externích boxů pro pevné disky. Konkrétně to bude model X Craft od známého výrobce Cooler Master. Oproti poslednímu testu HDD boxů se však již jedná o verzi pro Serial ATA HDD, která vyniká konektory USB 1.1/2.0 a eSATA.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř a instalace disku


Disk se otevírá velmi snadným způsobem, avšak paradoxně to vždy nejde tak lehce. Pokud si pamatujete na fotografii zadní části s porty, pak pod eSATA portem najdete podlouhlé tlačítko. To drží celý box pohromadě, takže jej stačí pouze stisknout, vysunout zadní panel s porty a pak již jen odklopit uvolněné víko.


- klikněte pro zvětšení -




Jak jsem se již zmínil, není to vždy tak snadné. Box je nejen lesklý, ale také poměrně kluzký, takže pokud se snažíte tisknout ono úzké tlačítko hluboko dovnitř a zároveň odsunout zadní panel opačným směrem, občas se nedaří. Avšak na druhou stranu to nebudete dělat dennodenně, takže nejde o žádný problém.



Uvnitř najdete klasické PCB s nezbytnou elektronikou a také datový a napájecí SATA kabel. Kromě toho si můžete také všimnout ostatních kabelů které vedou k předním světelným diodám a spínači. Pevný disk se instaluje také velmi jednoduše a ani zde nebudete potřebovat žádné jiné nářadí než vlastní ruce. Pokud máte nízký disk, pak ten je třeba zvětšit dodanými plastovými nástavci. Je to nutné jednak kvůli tomu, aby ve své pozici neviklal, ba přímo neomlacoval o stěny a tím i kvůli jeho chlazení přes hliníkové víko. Ve většině případů ale budete asi instalovat 3,5“ disk s klasickými rozměry a ten stačí pouze zapojit a nasunout na čtveřici kulatých trnů, které jsou opatřeny pružinkami.



Poté už pouze z teplovodivé vložky na vnitřní straně víka sejmeme ochrannou fólii, víko přiklopíme a zadní panel opět zasuneme tak, aby se s cvaknutím zajistil. Celkově tak tuto operaci můžete s trochou cviku zvládnout ani ne za půl minuty.


- klikněte pro zvětšení -

Následně si můžete vybrat způsob připojení. Na svém počítači (pokud to není notebook), kde budete disk využívat asi nejčastěji, je vhodné zvolit rozhraní eSATA. U ostatních počítačů toto samozřejmě není vhodné, protože byste museli nejdříve z jejich útrob potřebný kabel vyvést. Jestliže máte verzi s FireWire, pak ten je i druhou nejvhodnější volbou vzhledem k podstatně menší zátěži CPU. Na druhou stranu je jeho teoretická propustnost o 80Mbit/s nižší a není na dnešních počítačích tolik rozšířené. Nakonec tedy zbývá 480Mbit/s USB 2.0, nebo nouzové 1.1.
reklama