reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master X Craft - bohatý SATA box

10.11.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master X Craft - bohatý SATA box
Dnes se podíváme na poněkud odpočinkovější téma externích boxů pro pevné disky. Konkrétně to bude model X Craft od známého výrobce Cooler Master. Oproti poslednímu testu HDD boxů se však již jedná o verzi pro Serial ATA HDD, která vyniká konektory USB 1.1/2.0 a eSATA.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z praxe a závěr


Disk jsem testoval na sestavě založené na těchto komponentech:
  • Procesor: AMD Opteron 144@2,2GHz
  • Základní deska: GA-K8NSC-939 nForce3 250
  • Paměť RAM: Corsair 2x 512MB DDR400
  • Operační systém: Windows XP SP2
  • Skříň Lian-Li PC-7A Plus (120mm Nexus Real Silent @ 850RPM)
  • Enermax Liberty ELT400AWT (120mm ventilátor @ 950RPM)

Pro účely focení i testování posloužil 250GB SATA 3Gb/s pevný disk Western Digital Caviar SE16 – WD2500KS. Nejdříve se zběžně podíváme na dodávaný software - IniBackup, který již dle názvu slouží k zálohování souborů. Tuto funkci můžete jednoduše spustit stisknutím předního podsvíceného tlačítka na boxu, nebo vyvolat přes ikonku v trayi poté, co jste si příslušný software nainstalovali z dodávaného CD.

Pokud vám z nějakého důvodu přední tlačítko nefunguje, je nutné si stáhnout novou verzi (zip, 3MB) zálohovacího softwaru ze stránek Cooler Masteru.



V trayi se tedy objeví ikonka pro zálohovací software od Initia, který sám rozezná připojené boxy s disky a u každého si můžete vybrat ze dvou možností - odebrat hardware nebo spustit automatické zálohování.



V základním okně si jednoduše vyberete akci, kterou chcete provést, popřípadě editovat. Při prvním spuštění aplikace bude horní pole samozřejmě ještě prázdné, tudíž si nejdřív musíme nějaké úkoly vytvořit, popřípadě nahrát již dříve uložené. Zvolíme si tedy tlačítko Add task, čímž se dostaneme do druhého okna s nastavením úkolu.



V tomto okně si jednoduše vybereme zdrojový adresář a následně adresář určení, tedy odkuď kam chceme soubory kopírovat. Následně jsou na řadě atributy tohoto úkolu:
  • Active - určuje, zda nastavovaný úkol bude aktivní (bude se provádět se spuštěním zálohovacího procesu)
  • All Files + Subdirectory - kopírují se všechny soubory ve zvoleném adresáři i všechny podadresáře
  • All Files - všechny soubory se zkopírují, avšak bez podadresářů
  • Newer - pouze nové soubory se zkopírují
  • Archive - pouze archivní soubory se zkopírují

A úplně nakonec si vybereme směr kopírování - zda chceme klasicky zálohovat, nebo naopak obnovit zálohu, nebo prostě zkopírovat všechny soubory do cílového adresáře. Nastavení je to sice jednoduché, ale na úkor možností. Chybí mi tam především filtrování souborů podle jejich vlastností, jako přípony, velikosti, data, atp. Existuje řada jiných a daleko mocnějších freeware aplikací, oproti nimž má IniBackup jedinou výhodu - spolupracuje s X Craftem, respektive s jeho tlačítkem. A to není zase takové terno.




Teploty a výkon

K testování teplot a výkonu pevného disku jsem využil aplikací SpeedFan 4.31 a h2benchw 3.6. H2benchw posloužil jako zátěžový test, kdy se disk opakovaným testem seeku zahříval a následně proběhly aplikační testy.

Teplota byla měřena při okolním prostředí s 22,5°C, kdy byl box opatřen dodávaným stojanem, se kterým by se měl chladit nejlépe. Oproti tomu jsem disk zkoušel v útrobách hliníkové skříně Lian-Li PC-7A Plus. Ta byla chlazena pomocí dvou 120mm ventilátorů (jeden ve zdroji a druhý v pozici zadního vyfukujícího) na 850 a 950RPM.


Ikona Odkaz na databázi
CM X Craft
Lian Li PC-7A Plus
IDLE
39°C
32°C
LOAD
52°C
36°C

Nevýhoda pasivního chlazení v uzavřeném boxu je zcela zřejmá z rozdílů teplot. Ve skříni je vzduch nucen proudit přes přední průduchy kolem pevných disků a chladí tak nejen je, ale i hliníkovou konstrukci, na niž se z disků přímo přenáší teplo. Oproti tomu se disk v X Craftu musí spoléhat na přirozenou konvekci tepla a okolní proudění kolem neprofilovaného hliníkového víka. I tak je ale tento box schopen celkem uspokojivě disk WD2500KS uchladit.


Ikona Odkaz na databázi
X Craft USB2.0 (MB/s)
eSATA (MB/s)
Copy 600MB
(TotalCommander)
32,4 read
32,4 write
55 read
53 write
Swapping
8,14
13,36
Installing
14,32
18,39
Word
19,11
27,75
Photoshop
15,67
19,72
Copying
24,07
36,35
F-Prot
8,08
10,40
App. index
13,4 bodů
18,8 bodů

K aplikačním testům jsem přibral ještě jednoduchý test kopírování objemného souboru na disk Seagate Barracuda 7200.8 250GB, který měl ukázat opravdový limit v propustnosti u rozhraní USB2.0. To probíhalo v prostředí souborového manageru TotalCommander. U výsledků rozhraní eSATA je třeba mít na paměti, že rychlosti přenosů byly omezovány oním druhým pevným diskem. Za zmínku ještě stojí zatížení procesoru, které u eSATA kolísalo mezi 8-11% a USB2.0 si vzalo od 10 do 35% výkonu.

Z výsledků je patrné, že rozhraní eSATA vyhrálo nad USB2.0 v poměru 18,8 : 13,4 bodů v aplikačních testech h2benchw, což svědčí o jisté výkonové nadřazenosti, jak se ostatně dalo čekat. Pokud tedy váháte, zda se rozhraní eSATA vůbec vyplatí, zde máte jednoznačnou odpověď.


Závěrečné hodnocení

Cooler Master X Craft RX-3SB je dozajisté kvalitní výrobek trpící několika muškami. Zaprvé je to na pohled atraktivní, ale vysoce nepraktická lesklá povrchová úprava, kvůli níž abyste se pomalu báli na zařízení sáhnout holou rukou. Zadruhé je to viklající se stojánek, který by potřeboval ještě dořešit a nakonec poněkud obtížný způsob otvírání. Ten se sice tváří uživatelsky přívětivě, ale je třeba přesně vědět, kde box uchopit a jak zatáhnout. Na druhou stranu nebude disk, jak jsem již říkal, instalovat každý den, takže to téměř nevadí.



Celkově je to velmi dobře a kvalitně zpracovaný výrobek, s jehož používáním jsem neměl sebemenší problémy. Můžete si vybrat celkem ze tří modelů, z nichž všechny nabízí připojení přes rozhraní USB2.0 a navíc také hub se dvěma dalšími USB2.0 porty. U dalších dvou si kromě USB2.0 můžete vybrat mezi IEEE1394 FireWire a eSATA, což jsou snad všechny kombinace, které bychom si mohli přát (snad kromě komba FireWire + eSATA). Nesmíme však také zapomínat na fakt, že pouze tento model je určen pro disky SATA 1,5Gbps/3,0Gbps.

Na oficiálních stránkách Cooler Masteru jsou pouze tyto modely, avšak v nabídkách obchodů se objevily i verze RX-3HU-S, které neobsahují USB hub a stojí kolem 900,- Kč s DPH.

Dodávaný software, který je provázaný s předním tlačítkem s logem Cooler Masteru, považuji spíše za nouzovku, k níž i zadarmo můžete získat lepší alternativy. Avšak ani tak tato aplikace neurazí. X Craft je tedy velice slušným produktem pro externí provozování 3,5" pevných disků (i v nízkém provedení).


Orientační ceny externích HDD boxů Cooler Master X Craft (s DPH):
  • RX-3HU: 1450,- Kč
  • RX-3HA: 1550,- Kč
  • RX-3SB: 1650,- Kč


USB HUB - 2x USB2.0
Lesklý povrch je náchylný na nečistoty
Kvalitní hliníkové provedení
Na stojánku se viklá
Rychlá instalace
Ikona Odkaz na databázi
Podporuje nízké disky
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 1650,- Kč včetně DPH

Za zapůjčení HDD boxu Cooler Master X Craft RX-3SB děkujeme firmě Cooler Master


reklama