reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem

6.12.2011, Jan Vítek, recenze
Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem
Od spřízněných firem Coolink a Noctua dorazily celkem 4 ventilátory včetně zbrusu nového modelu Noctua NF-F12 PWM. Tomu bude dělat společnost řada Coolink SWiF2 v počtu třech modelů, takže se podívejme, kdo vyjde ze souboje jako vítěz.

Noctua NF-F12 PWM


Nová 120mm Noctua je dle přiloženého materiálu výsledek dvouletého vývoje a jedná se o nejpokročilejší model z hlediska tlaku vzduchu, který je schopen vyvinout. To je reprezentováno vysokou hodnotou 2,61 mm vodního sloupce, ale jde také o to, že NF-F12 má poskytnout soustředěný proud vzduchu. Ten má zajistit především Focused Flow Frame, čili pevně přichycené lamely nastražené hned za lopatkami. Tyto lamely mají různé sklony od 31° do 37 °, což má zajistit, aby se hluk rozprostřel do širšího frekvenčního spektra, aby nebyl vnímán jako tak hlasitý.





Dalším vylepšením je stupňovitá náběžná hrana rámečku (Stepped Inlet Design), která má za úkol usnadnit přeměnu laminárního proudění vzduchu na turbulentní, a snížit tak hlučnost vznikající při nabírání vzduchu lopatkami a to samotné také usnadnit.





Tomu všemu byly přizpůsobeny také lopatky v rotoru Heptaperf Impeller, jež spolupracují s miniaturními prohlubněmi ve vnějším rámečku, které jsou označovány jako Inner Surface Microstructures a jejich úkolem je snížení nechtěných turbulencí, jež tvoří konce lopatek. Výsledkem má být opět nižší hluk a vyšší výkon.





Co se týče motorku a jeho ložisek, na ty ve firmě Noctua také nezapomněli. Motorek je vybaven integrovaným obvodem pro PWM (označení NE-FD1), jehož úkolem je upravit náběh impulzů plného (12 V) napětí, které tak nemá čistě obdélníkový průběh. Namísto toho je náběh impulzu postupný, což nejlépe osvětlí výše uvedený obrázek. Krom toho byla využita i mírně upravená ložiska SSO2 (Self-Stabilizing Oil-pressure Bearing). Ta stejně jako původní SSO využívají magnet pro stabilizaci osy rotoru v olejové lázni, ovšem v SSO2 byl tento magnet posunut blíže k ose, kterou tak má stabilizovat ještě lépe.





Nakonec se Noctua chlubí silikonovými rohy sloužícími ke tlumení vibrací a pak také nízkou spotřebou 0,6 W (např. Noctua NF-P12 má při nižších otáčkách 1,08 W). Všechny novinky ventilátoru Noctia NF-F12 PWM vypadají velmi dobře, ovšem problém jako obvykle je, že musíme věřit údajům výrobce, protože si jen těžko nezpochybnitelně ověříme, zda nás náhodou netahá za nos. Uvidíme tedy, co nám ukáže anemometr, ovšem nyní ke specifikacím.


Produkt
Noctua NF-F12 PWM
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
172 g
Otáčky
Hlučnost
Průtok vzduchu
Statický tlak
300 - 1500 RPM (PWM)
22,4 dBA max.
93,4 m3/h max.
2,61 mm vodního sloupce max.
Ložiska
SSO2
Záruka a MTBF
6 let a 150 000 hodin

Ventilátor Noctua NF-F12 PWM má tedy unikátní vzhled, ovšem klasické firemní barvy - světle hnědý rámeček a tmavě hnědý rotor i silikonové rohy. Zde pak vůbec nepřekvapí použití kvalitních plastů tvořících pevné a poměrně těžké tělo. Na tom můžeme vidět stopy různých vylepšení, jako jsou třeba prohlubně uvnitř rámečku, stupňovité náběžné hrany, ovšem nejviditelnější jsou lamely pro usměrnění toku vzduchu. Těch je celkem 11.





Lopatek je zde méně než u SWiF2, konkrétně 7 (od toho název Heptaperf Impeller), ovšem o to jsou zde mohutnější. Rotor je zde velmi podobný tomu, který je použitý u modelu NF-P12, ovšem jeho lopatky nemají zářezy, které výrobce nazývá Vortex-Control Notches. Ty se přesunuly na zmíněné lamely, kde mají posloužit k rozprostření hluku do širšího frekvenčního spektra.





Pro napájení poslouží čtyřžilový kabel skrytý pod těsné flexo, jehož délka je pouze cca 20 cm. Nastavit si jej ale můžeme pomocí kabelů v příslušenství, kde najdeme také asi 25cm prodlužovací kabel (NA-EC1), podobnou rozdvojku jako u Coolink SWiF2 120P (Y-Cable NA-YC1) a nakonec Low-Noise Adaptor (NA-RC6), který jednorázově sníží otáčky z 1500 RPM na 1200 RPM. Nakonec nesmí chybět sada šroubků a silikonových trnů.





reklama