reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem

6.12.2011, Jan Vítek, recenze
Coolink a Noctua: NF-F12 PWM proti všem
Od spřízněných firem Coolink a Noctua dorazily celkem 4 ventilátory včetně zbrusu nového modelu Noctua NF-F12 PWM. Tomu bude dělat společnost řada Coolink SWiF2 v počtu třech modelů, takže se podívejme, kdo vyjde ze souboje jako vítěz.
Před závěrečným hodnocením se ještě podívejme na přibližné ceny testovaných ventilátorů. Nejlevnější jsou dva modely Coolink SWiF2 1200 a 1201, které nabízí statické otáčky, zatímco model SWiF2 120P kvůli měnitelným otáčkám díky podpoře PWM stojí o trochu více. Noctua NF-F12 PWM přijde už na podstatně vyšší částku, ovšem za tu nám nabízí opravdovou kvalitu a její cena dnes není ani o moc vyšší než u modelu NF-P12. S dalším rozšiřováním nového modelu Noctua do českých obchodů bych také očekával, že se obě ceny prolnou.


Model
Přibližná cena s DPH
280 Kč
280 Kč
300 Kč
450 Kč
Noctua NF-P12-1300
(předchůdce)
430 Kč


Hned na začátku hodnocení odbydeme řadu Coolink SWiF2, která v testu průtoku vzduchu předvedla průměrné výkony. V dnešním testu tedy v podstatě jde především o zbrusu nový ventilátor Noctua NF-F12 PWM, který je opravdu důstojným nástupcem staršího a velmi oblíbeného modelu NF-P12 a my můžeme očekávat, že jej nahradí u příslušných chladičů (tj. NH-U12P). Nový NF-F12 PWM využívá několik nových prvků, díky nimž dosahuje zvýšeného průtoku při tlačení vzduchu, a to v porovnání s již tak dost výkonným NF-P12. Při nasávání vzduchu je naopak mírně horší, takže jeho místo je předem dané. Montovat jej budeme na místo ventilátoru procesorových chladičů, kde velmi napomůže také soustředěný proud vzduchu.




Ocenění TREFA získává ventilátor Noctua NF-F12 PWM.
za výborný výkon a nízkou hlučnost. Logo ocenění je ke stažení zde.


Hlučnost ventilátoru NF-F12 PWM také můžeme hodnotit velmi kladně. Motorek ani ložiska nevydávají žádné pazvuky a co se týče aerodynamického hluku, zde to skutečně vypadá, že použité prvky přinesly své ovoce, neboť tento hluk je položený velmi nízko, není tak rušivý a s rostoucí vzdáleností se velmi rychle ztrácí. Noctua NF-F12 PWM si tedy dle mého názoru bezesporu zaslouží naše ocenění TREFA.



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Noctua NF-F12 PWM poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení ventilátorů Coolink SWiF2 děkujeme firmě Coolink
Za zapůjčení ventilátoru Noctua NF-F12 PWM děkujeme firmě Noctua


Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA




------------------------------ English translation of the conclusion ------------------------------

At the very beginning of the final assessment I would like to say a few words about the Coolink SWiF2 line. These fans showed just average performance in our tests regarding air throughput, so they are not so interesting. This test was especially about the brand new Noctua NF-F12 PWM that may be considered a worthy successor to the acclaimed Noctua NF-P12 fan and one can expect, that the new model will replace the NF-P12 at the relevant CPU coolers (i.e. NH-U12P). NF-F12 PWM uses modern elements and technologies which provided it with higher air throughput when pushing, that is in comparison with the already highly potent NF-P12. On the other hand, drawing air from the front side is slighly weaker, which makes the use of NF-F12 PWM quite straightforward - it is a natural-born CPU cooler fan thanks to its performance and also focused airflow.

Another good thing about Noctua NF-F12 is its noise. Its motor and bearing are very quiet and considering the overall aerodynamic noise, it really looks like the various notches, microstructures and other elements are meaningful, since the sound of NF-F12 is low-pitched, easy to bear and it also grows very weak with distance. In my opinion, Noctua NF-F12 PWM as a high-quality, powerful and low-noise fan deserves to be awarded with our TREFA prize.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama