reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i3-4150: nejlevnější svého druhu

30.6.2014, Jan Vítek, recenze
Core i3-4150: nejlevnější svého druhu
Intel nám zaslal k vyzkoušení zbrusu nový procesor Core i3-4150, který patří do generace Haswell Refresh a i když ve své řadě nestojí nejníže, byla mu stanovena nejnižší cena. Může tedy jít o vhodnou volbu pro domácí počítač.
U těchto testů máme výhodu, že můžeme naměřené výsledky snadno srovnávat s desktopovými kartami testovanými pod OpenCL.


Compubench CL


V tomto testu se ukazují až překvapivé rozdíly mezi starou a novou generací, která se ukázala ve velmi dobrém světle, a to ve všech třech disciplínách. Pokud mají tedy procesory AMD oproti Intelu v něčem vynikat, bude to výkon v GPGPU.









Core i5 v posledním testu dosáhlo poněkud podivného výsledku, ale o tento procesor konec konců dnes nejde. Core i3 už to napravil a dokázal se postavit i jednomu z nejvýkonnějších modelů generace Richland - A10-6790K. První várka výsledků testů GPGPU tedy vypadá dobře.


Luxmark 2.0


V testu Sala byly procesory trápeny všemi možnými způsoby, tedy nejdříve byla zatížena jen procesorová jádra, pak jen grafická jádra a nakonec obě najednou. Ve výkonu CPU pochopitelně exceloval Intel Core i5, jejž v dalším případě nahradily na prvních místech nové Kaveri, ovšem Intel nemá zrovna slabé grafické jádro, takže když se k němu přičte výkon jeho čtyř CPU, patří mu dle posledního testu celkové prvenství.









Testy Luxmarku dopadly tak nějak dle očekávání. První graf ukazující výkon GPU jednoznačně favorizuje Intel, kdežto druhý graf zase dává do popředí čipy AMD Kaveri. Když se to ale sečte, jsou výsledky vyrovnané, a to tak, že i Core i3 za nejvýkonnějšími APU příliš nezaostává.


Musemage


Integrovaný benchmark v grafickém editoru Musemage nám také může pomoci změřit sílu GPU. Zařadili jsme jej teprve nedávno, a proto nejsou k dispozici výsledky dříve testovaných APU. Pokud ale jde o A10-6790K, to by mělo dosáhnout kolem 5200 - 5300 bodů.





Zde se potvrdil chabý výsledek procesoru Intel Core i5, neboť Core i3 bylo ještě slabší a oba nedosáhly ani výsledku nejslabšího z testovaných APU - A8-6500T.


Sandra 2013


A nakonec je tu stará známá Sandra, která také má v zásobě pár testů týkajících se GPGPU. Co se týče výkonu, můžeme navázat na hodnocení výsledků Musemage. Procesory Intel zde dopadly špatně a APU od AMD naopak ukázaly sílu svých shaderových jednotek. Výjimkou je výkon v double precision, kde Intely nemají takový pokles výkonu jako AMD.










reklama