reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.

Přetaktování procesorů


Předposlední kapitola se bude věnovat přetaktování obou procesorů, přičemž oba byly chlazeny pomocí Noctia NH-U12. Co se týče AMD Phenom II X6 1100T, pak u něj jsem zvolil strop napájení 1,57 V a rovnou jej zkusil na frekvenci 4,1 GHz. Na té jsme také skončil (přesněji tedy na 4120 MHz), neboť procesor odmítal i na 4,2 GHz dokončit test Cinebench R11. Výsledkem tedy je přetaktování o 800 MHz, pokud tedy nepočítáme funkci Turbo Core pro nastavení až 3,7 GHz.

Pak nastal čas pro Core i7-990X, jenž by dle ohlasů z internetu měl jít i přes 4,5 GHz. U něj jsem byl ochoten nastavit maximálně 1,46 V, je to přeci jen 32nm procesor. Tento procesor podobně jako Phenom II pracoval i na vyšší frekvenci, než na jaké jsem jej nakonec nastavil, ale nebyl stabilní. Výslednou se stala frekvence 4,4 GHz, kterou ještě Turbo Boost zvýšil o dalších 133 MHz, tedy na 4,53 GHz. To znamená přetaktování o cca 1000 MHz.

A co takové přetaktování udělá s výkonem?









Není pochyb o tom, že přetaktované procesory poskytly výrazně lepší výkony a především Intel s větším nárůstem frekvence ukázal znatelně větší nárůst výkonu než AMD. Za tím ale může stát také funkce Turbo Core u AMD, neboť ta v základním nastavení zvyšuje jeho frekvenci až o 400 MHz, zatímco u Intelu to je maximálně 266 MHz.


Spotřeba při přetaktování


Pak je zde ale ještě také otázka ohledně nárůstu spotřeby přetaktovaných procesorů a odpověď na ní není bohužel vůbec radostná.







Nárůst spotřeby procesoru Intel Core i7-990X byl ještě akceptovatelný, a to také s přihlédnutím k jeho pořizovací ceně. AMD Phenom II X6 1100T je však s cenou 5000 Kč s DPH procesor pro běžné uživatele, a ti se na spotřebu asi budou ohlížet daleko více než potenciální kupci nejdražšího Core i7.

reklama