reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 400R: slušný základ

27.10.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 400R: slušný základ
Společnost Corsair momentálně nabízí tři série počítačových skříní, z nichž jsme si pro dnešní recenzi vybrali Carbide Series a z ní konkrétně model 400R. Ten patří do střední třídy Middle Towerů a na trh byl uveden teprve nedávno. Pojďme se na něj podívat.

Pohled dovnitř skříně


Obě bočnice jsou ke zbytku skříně připojeny pomocí páru přítlačných šroubků, přičemž si na své místo sednou s prominutím jako zadek na hrnec. Jejich nasazení i sejmutí jde proto velmi snadno, a to i díky tomu, že se bočnice nekroutí.

Uvnitř nenarazíme na nic neobvyklého. Máme tu tray pro základní desku, jenž má již připraveny distanční sloupky pro instalaci zástupce formátu ATX, pak je tu velký otvor pro přístup k socketu ze zadní strany a také čtyři kryté otvory pro protažení kabelů. Skrz jeden je již protažen svazek vedoucí od předních portů, tlačítek a kontrolek, přičemž jeho konektory byly pečlivě obaleny, aby se snad cestou nepoškodily (nebo nepoškrábaly skříň zevnitř). Máme tu již konektor pro interní porty USB 3.0 (ten můžeme nahradit za USB 2.0 pomocí dodávané redukce), pak obvyklý FireWire, HD Audio, piny pro tlačítka a LED a nakonec Peripheral Power, který se postará o přední ventilátory, abychom mohli zapnout či vypnout jejich bílé LED.




- klikněte pro zvětšení -


Z opačné strany je lépe vidět rozložení otvorů, takže si můžete všimnout i jednoho v samotném horním pravém rohu, kudy při instalaci v ideálním případě protáhnete +12V kabel pro posílení napájení procesoru. A aby ten lépe dosáhl, můžete využít také otvor vzniklý vyražením packy, která bude jistit napájecí zdroj seshora.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části se vyjímá 120mm ventilátor napájený pomocí třípinového kabelu, přítlačnými šroubky jištěné záslepky portů PC karet, čtyři kryté otvory pro hadičky a podobně a také pozice zdroje. Ta je vybavena čtyřmi stojany opatřenými měkkými podložkami, aby si zdroj pěkně sednul a nedrnčel. Pod sebou pak bude mít široké pole průduchů, kudy se může dostat dovnitř vzduch filtrovaný od prachu. Jen je třeba zajistit, aby skříň pak neseděla na tlustém koberci, který by ji vespod dobře ucpal, neboť nohy Corsairu nejsou příliš vysoké.





V přední části máme na vrchu šachtu pro 5,25" mechaniky, které budeme moci zajistit buď pomocí plastových zámků, nebo také s využitím klasických šroubků. Disková šachta je otočena o 90° a obsahuje celkem šest jednoduchých plastových šuplíků, které bude stačit ohnout a na připravené trny vyložené dalšími měkkými podložkami nasunout pevný disk, popřípadě do nich našroubovat SSD. Corsair se snažil zvýšit průchodnost pro vzduch pomocí otvorů, ovšem ty jsou ucpány právě diskovými šuplíky. Proto bude vhodné ty nevyužité vysunout a někam schovat.





Přední panel lze od skříně oddělit jednoduše jedním opatrným trhnutím a je dobré, že k němu pak nezůstanou připojeny žádné kabely. Můžeme pak onen panel klidně vzít a vyčistit od prachu. Velmi se mi také líbilo, že přední ventilátory nejsou zablokované zbytečnými mřížkami, takže nebude nic zbytečně snižovat průtok vzduchu. Ono i tak stačí, že mají před sebou perforovaný plech s prachovým filtrem a za sebou diskovou šachtu.




- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Dodávané příslušenství najdeme v malé bílé krabičce, jež se skví v jednom z diskových šuplíků. V ní se nachází šroubky, distanční podložky a prvky pro zkrocení kabelů, které výrobce rozdělil do šesti sáčků. Pak dostaneme samozřejmě i manuál a k tomu zmíněnou redukci pro vyvedení rozhraní USB 2.0 z headerů základní desky na přední USB porty. Ty ve výchozím stavu podporují USB 3.0.



reklama