reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr

15.11.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide Air 540: konečně svěží vítr
V záplavě tradičních Middle Towerů se občas objeví zajímavá skříň, kterou je radost prozkoumat. Jednou z takových je Corsair Carbide Air 540 typu kostka (Cube), jež se zaměřuje především na poskytnutí silného chlazení. Jde na to přitom velmi jednoduše.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Instalace komponent do této skříně je příjemným osvěžením. Vůbec se nemusíme rozmýšlet, co bychom asi tak měli dát dovnitř jako první, ono je to naprosto jedno. Můžete začít zdrojem, mechanikou, deskou, disky, jen ta grafická karta jako první v pořadí by asi byla problém. Nemusím snad ani zdůrazňovat, že pro naše komponenty tu bylo místa více než dost, protože to je vidět na první pohled.




- klikněte pro zvětšení -


Po instalaci zdroje se vyplatí vyhradit si jednu větev pro dvě diskové pozice a datové kabely vedoucí od nich si připravit tak, aby se pak mohly jen zapojit k základní desce. S touto kabeláží totiž budeme hýbat asi nejméně, stejně jako s kabely od předního panelu. Výměnu disku tak zvládneme velmi snadno a rychle, aniž bychom museli skříň otevírat i z pravé strany. Stačí otevřít panel s plexisklem, disk vysunout a v šuplíku nahradit novým. K tomu nejsou třeba žádné nástroje, pouze slabá minutka času.




- klikněte pro zvětšení -


Carbide Air 540 nám tedy dá velmi dobré možnosti k tomu, abychom se na své sestavě vyřádili a byl na ni skrz boční plexisklo pěkný pohled. A čím lépe budeme mít v hlavní komoře uklizeno, tím lépe bude skrz ni protékat vzduch.


Chlazení skříně


Corsair Carbide Air 540 je skříň, která není vybavena velkým množstvím ventilátorů či ventilátorových pozic jako jiné modely, ale i tak by měla zajistit velmi slušné chlazení. Chce toho dosáhnout svým designem a ne prostým plácnutím ventilátoru všude tam, kam se vejde.

Co se týče již umístěných ventilátorů, pak ty jsou všechny typu AF140L velikosti 140 mm. Jeden je vzadu a dva vepředu za perforovaným panelem a zde chci Corsair pochválit za zpracování roštu zadního ventilátoru. Tento rošt je vyrobený z drátu, čili nejde o mřížku vyraženou v panelu skříně jako obvykle a oproti ní se můžeme těšit na dobrou propustnost vzduchu. Toto používá také firma Lian Li a osobně mi není vůbec jasné, proč se s takovým řešením nesetkáváme častěji. Buďme tedy rádi alespoň za toto.

Vedle předních pozic tu máme také horní ventilátorové pozice, a to taktéž pro dva 120/140mm ventilátory. Rozdíl mezi nimi je, že vpředu je místo pro až tři 120mm nebo dva 140mm ventilátory a také magneticky přichycený prachový filtr. Nahoru máme možnost dát dva ventilátory a prachový filtr zde není, což je logické, když jejich práce bude vyfukovat vzduch ze skříně. Z tohoto vyplývají i vlastnosti skříně ohledně podpory radiátorů vodního chlazení, čili maximem přední pozice je 360mm model (3x 120) a vrchní pak 280mm (2x 140).


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v pokojové teplotě. Ventilátory byly ponechány na výchozích otáčkách, což v případě zadního a předních 140mm modelů znamená kolem 1100 RPM.

Tato skříň jistě bude schopna uchladit i velmi výkonné sestavy, to je jasné už z její konstrukce. My se můžeme pouze podívat na to, jaký přínos mají přední ventilátory, respektive jak se změní teploty hlavních komponent po jejich zapnutí.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, ovšem ještě předem je třeba zmínit se o chlazení pevných disků. Na to se naše skříň moc nezaměřuje, neboť disky nemají svůj vyhrazený ventilátor. Neznamená to však že by s jejich chlazením byl problém, protože disky jsou umístěny ve dně volného prostoru, kde se nemusíme obávat stojatého vzduchu. Navíc mohou využít spodního ventilátoru v přední části, jenž vzduch kolem nich ještě více rozvíří. Ve výsledku jim tak nemusíme věnovat žádnou zvláštní péči, neboť teplota se snadno drží hluboko pod 40 °C.


Zadní 140mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
60 °C
81 °C


Už pouhý zadní ventilátor dokáže naši sestavu efektivně uchladit, za čímž můžeme vidět fakt, že vzduch se může dovnitř snadno dostat mnoha cestami i bez přispění dalších ventilátorů. Nicméně, pokud je zapojíme, chlazení se ještě výrazně zlepší. Průtok vzduchu skrz skříň se s jejich pomocí bezpochyby usměrní tak, aby protékal z přední části dozadu, čemuž napomohou všechny čtyři ventilátory (tři skříňové plus jeden na chladiči procesoru) a vedle toho tu máme i chladič grafické karty, který fouká vzduch stejným směrem mimo skříň.


Zadní + 2x přední 140mm ventilátor
CPU
26 °C
46 °C
Chipset
37,5 °C
54 °C
GPU
58 °C
79 °C


reklama