reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair H70: návrat kompaktního vodníka

12.11.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair H70: návrat kompaktního vodníka
Corsair nepatří zrovna mezi tradiční výrobce chladičů komponent a co se týče vodních chladičů pro procesory, pak zde má za sebou pouze jeden model s označením H50. My si dnes vyzkoušíme jeho vylepšenou verzi s označením H70, která také patří do Hydro Series.

Nastavení testů a hlučnost


V teplotních testech budou s novým Corsair Hydro Series H70 soupeřit starý Hydro Series H50 a jako zástupce vzduchových chladičů se objeví velmi výkonná Noctua NH-D14 se dvěma ventilátory a jednoventilátorová Noctua NH-U12P. Zde však narážíme na několik problémů, které bylo třeba před samotným testováním vyřešit. Jde především o to, že H70 a NH-D14 jsou vyloženě určeny pro provoz se dvěma ventilátory, zatímco H50 a NH-U12P s jedním. A u Noctua NH-D14 je provoz s jedním ventilátorem vzhledem k jejímu provedení vyloženě hloupost, jak ukazují tyto testy.

Při srovnání výkonu s využitím jednoho ventilátoru proto chladič NH-D14 vynecháme, neboť ta jednoduše pro takový provoz určena není, zatímco ostatní chladiče pouze přijdou o výkon dalšího ventilátoru. Vyzkoušíme si také, jak se nový Corsair Hydro Series H70 zachová při použití v počítačové skříni, a to způsobem doporučeným výrobcem. Ten jej totiž doporučuje nastavit tak, aby skrz svůj radiátor tahal vzduch dovnitř, což není obvyklé a má to bezesporu své plusy a minusy, jak bylo již uvedeno v první kapitole.

Testovat budeme při čtyřech nastaveních otáček - 1600, 1300, 1100 a 900 RPM, přičemž chladičů Noctua se budou týkat jen tři nižší rychlosti, které jim umožňují její adaptéry. Okolní teplota vzduchu byla kolem 21 - 22 °C, což kontrolovalo nedaleké čidlo digitálního teploměru, které bylo samozřejmě umístěno tak, aby ho teplo ze sestavy přímo neovlivňovalo. Testovalo se jak na stole, tak případně i uvnitř skříně Cooler Master Mystique 632S a s využitím jednoho či obou ventilátorů. Pro zatížení všech čtyř jader procesoru byl využit Prime95 a teploty byly odečítány utilitou Core Temp. Otáčky jsme nastavovali manuálně pomocí zátěžových potenciometrů a ověřovali je v známé utilitě SpeedFan.

Hlučnost vodní pumpy u H70 zůstala na úrovni H50, takže není přes hukot ventilátorů slyšet, ale občas si kvůli procházejícím bublinám zašvitoří. Každopádne ventilátory u vodních chladičů jsou v porovnání s těmi u modelů Noctua přímo uječené a uklidní se až na 1100 RPM. Tudíž H70 na 1600 RPM není zrovna tichý a to máme ještě možnost nastavit plných 2000 RPM, aby bylo dosaženo maximálního výkonu, ale vedle takového PC by snad nikdo sedět nechtěl.


Teplotní testy


Nejdříve se tedy podíváme na testy chladičů využívajících jeden ventilátor. Ten byl v každém případě přimontován tak, aby vzduch tlačil a ne nasával, neboť axiální ventilátory mají větší výkon právě při tlačení vzduchu. Představí se chladiče Corsair Hydro Series H50, H70 a Noctua NH-U12P při již zmíněných otáčkách.









Výsledky v tomto případě neukazují na velkou nadvládu nového chladiče H70 nad starší verzí, protože rozdíly mezi nimi jsou často jen minimální a při nejnižším nastavení otáček jsou teploty dokonce zcela stejné. A to zrovna neukazuje na to, že by výrobce použil ventilátory s "šokujícím" průtokem vzduchu, protože pak by H70 byl schopný lépe využít tlustší radiátor. Na druhou stranu může být chyba také v jiném a výkonnostně slabším bloku, či vodním čerpadle, kdo ví.

V další sérii testů se ukáží chladiče se dvěma ventilátory, a tak bude Noctua NH-U12P nahrazen vlajkovou lodí firmy v podobě NH-D14. Tento chladič má mírnou výhodu v tom, že jeho středový ventilátor je 140mm, ovšem na druhou stranu není s pasivní částí tak dobře prostorově sladěn.









Nyní již přichází řádná katastrofa pro vodní chladiče Corsair, neboť si je pěkně podal vzduchový NH-D14, který mimochodem také minule porazil silnou konkurenci v podobě Cooler Master V10 a Thermalright IFX-14. Předčil je především při nízkých otáčkách, což jen ukazuje na vysokou kvalitu jeho ventilátorů, které si udržují relativně vysoký statický tlak.

Navíc se i zde ukázalo, že rozdíly mezi H50 a H70 jsou opět minimální, čemuž graf s desetistupňovým rozdílem na stránkách Corsairu příliš neodpovídá, ale opakovaná měření tyto výsledky potvrdila, takže se nedá nic dělat. Na druhou stranu Corsair pravděpodobně srovnával H50 s jedním 1700RPM ventilátorem a H70 se dvěma 2000RPM, což však (pro mě nepřekvapivě) nikde neupřesňuje.

Následně byly chladiče Corsair H70 a Noctua NH-D14 využity ve skříni Cooler Master Mystique 632S a cílem bylo ukázat, jak se změní teploty při reálném, ale na druhou stranu specifickém prostředí. Corsair H70 byl využitý dle doporučení výrobce, tedy na místě zadního ventilátoru, odkud tahal vzduch dovnitř skříně a využil se k tomu boční ventilátor pro dodatečné odvětrání. Noctua byla na druhou stranu umístěna klasicky tak, aby posílala vzduch na zadní ventilátor, takže nemohla tak dobře těžit ze zcela čerstvého vzduchu.

Corsair H70 pak dokázal srazit rozdíl mezi ním a NH-D14 na minimum, takže teploty si v podstatě odpovídaly. Na druhou stranu se ale chlazení ve skříni obrátilo zcela naruby a zcela se zrušil klasický průtok vzduchu, na nějž jsou skříně se svým vnitřním rozložením stavěny. Odnesla to grafická karta s vyšší teplotou o 2-3 °C v zátěži a nemůžeme pak ani spoléhat na to, že pevné disky budou dobře chlazeny bez využití předního ventilátoru pouze tím, že bude přes ně proudit vzduch vysávaný zadními ventilátory. Toto ovšem bude u každé skříně jiné, takže nemůžeme paušalizovat.

Když to tedy sečteme a podtrhneme, pak za vyšší cenu si můžeme koupit vodní chladič Corsair H70, který se při stejných podmínkách nevyrovná levnějšímu Noctua NH-D14 a v našem případě jej v počítačové skříni sice dohonil, ale na druhou stranu narušil celkový systém chlazení. Navíc se k tomu přidává nutnost provozu vodní pumpy, tedy dalšího prvku, který může selhat a který tvoří nějaký hluk. Zkrátka to pro H70 nevypadá vůbec dobře.


reklama