reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO

6.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO
Pokud nevíte, co zkratky FPS a MMO znamenají, asi pro váš testované myši M60 a M90 nebudou to pravé. Jedná se totiž o myši určené pro 3D akční hry, respektive pro masivně multiplayerové online hry a především také jde o premiéru firmy Corsair v této oblasti.
V současnosti jsou tedy myši M60 a M90 z řady Vengeance jediné dostupné myši od společnosti Corsair, takže dnes pokryjeme celou její nabídku. Corsair je totiž tradičním výrobcem počítačových pamětí RAM, který časem přibral flash disky, chladiče, napájecí zdroje, SSD, počítačové skříně, audio produkty a kdo ví, co ještě. Portfolio této firmy je tedy dnes již široké a nejspíše se bude dále rozšiřovat.


Corsair M60 a M90 - balení


Nás však bude zajímat nabídka herních produktů Vengeance Gaming, kam patří klávesnice, headsety, skříně a také naše myši M60 a M90. Model M60 je tedy určen především pro střílečky a M90 vedle multiplayerových online her také pro RTS, čili real-time strategie. Od první bychom tedy měli očekávat, že práce s ní bude velmi rychlá, pohotová a přesná, zatímco druhá myš by měla poskytnout nadstandardní počet tlačítek, pod něž schováme řadu užitečných funkcí a maker. Pojďme tedy na ně, a nejdříve tedy na FPS myš.


Corsair Vengeance M60 Performance

 
Začneme tedy modelem, který dle označení stojí níže, i když tomu tak v podstatě není. Má jen méně tlačítek a jiné tělo, což je pochopitelné kvůli jeho zaměření na akčnější hry. Výrobce slibuje, že nám myš M60 poskytne pohotovou odezvu a velmi dobré ovládání s ohledem na hry typu FPS. Stejně jako u M90 pak nabídne senzor Avago ADNS-9500 (ten si osvojily také například myši od Sharkoonu), rychlé připojení přes USB s dotazovací frekvencí 1000 Hz a nějaká ta programovatelná tlačítka. Corsair se už však nezmiňuje, zda i tento model má pro uložení jejich nastavení vlastní paměť, či ne.



Corsair M60 - základní pohled

- klikněte pro zvětšení -


Dle toho můžeme očekávat, že ji mít nebude, ale to není tak jisté, protože Corsair je jednou z firem, které na vyčerpávající podání specifikací zrovna nedbají. A zde ony specifikace jsou:

Model
Corsair Vengeance M60 Performance
Rozměry myši
117 x 72 x 39 mm
Hmotnost myši
126 gramů (včetně závaží, bez kabelu)
Tlačítka
8 programovatelných
Senzor
Avago ADNS-9500 LaserStream
5700 dpi
max. zrychlení 30 G
max. rychlost pohybu 165 IPS (palce za sekundu)
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita a ostatní
Windows 7, Windows Vista, Windows XP
tři 4,5gramová závaží pro úpravu hmotnosti

Corsair toho o svých myších moc neprozradil, ale to, co ve specifikacích chybí, si naštěstí můžeme změřit doma (rozměry a hmotnost). Další specifikace jako zrychlení nebo rychlost pohybu jsou roztahané po obalech myší.



Zpracování myši


Myš Corsair Vengeance M60 byla vytvořena z kombinace hliníku a plastů. Hliníková je základna, přičemž jde v podstatě pouze o různě zohýbaný 2mm plech, v němž sedí polootevřená konstrukce vytvořená z plastů se změkčeným povrchem (vrchní část) nebo se smirkově drsným povrchem (boční panely), o nějž si pro ukrácení dlouhé chvíle můžete klidně brousit nehty. Jednotlivé části do sebe tedy vůbec nezapadají, což bychom mohli brát jako jasné minus, kdyby to ovšem nebyl jasný záměr výrobce.


Corsair M60 - pohled zezadu


Celé tělo je díky silným plastovým a plechovým částem pevné, pouze konce panelů, které se nemají o co opřít, se samozřejmě pod tlakem prohýbají, ale to není žádný problém. Myš tedy vypadá velmi odolně a její design je velmi moderní a připomíná třeba myš Thermaltake Level 10 M nebo podobné myši. Zde je ale takové provedení čistě samoúčelné, takže jde především o vzhled a ne o funkčnost. Tím mám na mysli tvarovou přizpůsobitelnost, kterou nabízí nedávno představená myš Razer Ouroboros těžící právě z nejednolitého těla).


Corsair M60 - pohled zepředu


Co se týče ovládacích prvků, pak nás hned na první pohled zaujme lesklé kovové kolečko opatřené páskou z měkké a drážkované gumy. Toto kolečko nemá žádnou setrvačnost a naopak tedy má výrazné krokování doprovázené jemným vrčením. Otáčí se s ním lehce, ale osobně bych uvítal lehčí stisk, aby při něm nehrozilo, že kolečkem omylem pootočíte. K hlavním tlačítkům nemám výhrady a bylo by velmi špatné, kdyby tomu bylo jinak, protože dnešní moderní myši takovéto kategorie již v tomto ohledu nemívají problémy.


Corsair M60 - pohled z boku


Nad kolečkem v klínu mezi hlavními tlačítky jsou dvě další, mezi nimiž je třístupňový ukazatel. Jako obvykle jde o ovladač dpi, který zde umí nastavit tři stupně reprezentované třemi čárkami. Ty jsou stejně jako samotná tlačítka podsvíceny modrými LED (modrá prosvítá také skrz škvíry u kolečka), přičemž svit není přehnaně jasný, spíše tedy tlumený. Poslední tlačítka jsou na levém boku, a to další je známá dvojice na samotné hraně bočního panelu, jejíž výchozí funkce v OS Windows je přesun zpět a vpřed mezi stránkami, a pak tu je tzv. Sniper Button.

Ten už také není ve světě herních myší novinkou. Jeho úkolem je po dobu stisku snížit dpi, a umožnit tak uživateli preciznější ovládání ukazatele/směru pohledu, aby mohl třeba přesně zaměřit na cíl. Jeho využití si ale můžeme dobře představit i jinde, třeba v grafickém editoru.


Corsair M60 - pohled zespod


Na zmíněný zohýbaný hliníkový plech se můžete podívat na poslední fotografii. Sedí na něm jednak pětice velmi hladkých černých teflonů, přímo uprostřed je malé oblé oko laserového senzoru a nakonec tu jsou tři zašroubovaná závažíčka. Pokud by nám tedy myš připadla příliš těžká, můžeme je odstranit, a polepšit si tak až o 3x 4,5 gramu.


Příslušenství


Corsair bohužel k myši nedodává náhradní sadu teflonů, i když ty originální jsou dost tlusté a jen tak brzo je nesjedete. V balení se tak skrývá už jen stručný manuál a pak informace o záruce. Oba materiály můžete tedy zase klidně schovat do obalu a raději jít na stránky výrobce, odkud je třeba si stáhnout obslužný software.


Corsair M60 - manuály


My se ale dříve podíváme na myš Vengeance M90 a její provedení...
reklama