reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Obsidian 700D: černý elegán

19.7.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair Obsidian 700D: černý elegán
Společnost Corsair se nedá považovat za tradičního výrobce počítačových skříní a také v jeho nabídce dnes figurují pouze tři. Mohutná 700D z Obsidian Series je jednou z nich a chystá se nás zaujmout čistým černým vzhledem i komorovým systémem chlazení.
Corsair Obsidian Series 700D je elegantně vyhlížející a velmi pěkně zpracovaná počítačová skříň, s níž se její tvůrce přibližuje takovým renomovaným firmám, jako jsou Lian Li či SilverStone. K tomu nás vede rovněž její minimalistický design s hranami místo křivek, díky čemuž vypadá téměř jako prostá černá krabice, která nebude na sebe strhávat pozornost, ale spíše tiše zapadne do interiéru.



Ke stavbě byla využita především ocel typu SECC (kolem 1 mm tloušťky) a celé čelo je vyrobeno z 2 mm tlustého hliníku. Konstrukce celkově je stabilní a pevná, za což může zčásti také strukturovaný interiér rozdělený na tři oddělené komory.

Propracovaný vnitřek skříně má za účel oddělit od sebe napájecí zdroj, pevné disky či SSD a hlavní komponenty připojené na základní desce, aby se jejich teplo vzájemně neovlivňovalo. K nasávání čerstvého vzduchu přitom slouží téměř výhradně spodní část skříně, což má své nesporné výhody (filtrování vzduchu od prachu, hlučnost), ale i nevýhody (složitá cesta vzduchu skrz skříň, menší prostor k jeho nabírání).

Dále se dočkáme velmi pěkně zpracovaného systému pro uspořádané vedení kabeláže, velmi rozsáhlého vnitřního prostoru, možnosti montáže radiátoru vodního chlazení pro až tři 120mm ventilátory, šuplíků pro až 6 pevných disků (2,5 i 3,5 palce) a možnosti otevření části traye, abychom se snadno dostali k zadní části základní desky pro montáž velkých procesorových chladičů. Ten je kryt plastovými dvířky, která by tu zde vůbec nemusela být. Vrchní pozice pro čtyři pevné disky je zase opatřena plechem, jenž znemožňuje instalaci starších disků s rozhraním Paralel ATA, a je tedy třeba v takovém případě využít dvě zbývající vespod.



To vše dostaneme za cenu kolem 6 000 Kč s DPH, za něž lze pořídit alternativy od firem Lian Li, SilverStone a popřípadě Thermaltake a dalších. Cena by měla být nižší, protože ony alternativy jsou vyrobeny i z 2mm hliníku, tedy dražšího materiálu, i když jsou i jiné aspekty. S čím musíme také počítat, jsou velké rozměry, hmotnost a také určení skříně, do níž nemá smysl montovat malé sestavy. To neberte vyloženě jako zápor, ale spíše jako věc, kterou je nutné vzít v potaz.

Kvalitní zpracování + prostor
Cena
Správa kabeláže
Velké rozměry a hmotnost?
Komorové a potenciálně tiché chlazení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair Obsidian Series 700D poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení skříně Obsidian Series 700D děkujeme společnosti Corsair




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Corsair Obsidian Series 700D is a very well made and elegant computer chassis which is very close to the production of such firms as Lian Li or SilverStone. This belief is based on its minimalistic design with angles, not curves, so the case looks rather as a simple black metallic box. Therefore it should almost disappear among other furniture, should one find enough of space for it, of course.

The case is built mostly from SECC steel (about 1 mm thick) and the whole front panel was created using 2mm aluminium plate. The whole construction is stable and firm, also thanks to the structured interior divided into three chambers. Their purpose is to separate power source unit, hard drives or SSDs and the main components on motherboard in order to provide independent cooling. Fresh air will flow inside (almost) only from the bottom of the case through a washable air filter, which has its pros (easy filtration, low noise from the inside) and cons (rather complicated airflow, small area for air intake).

Next, there is a very advanced system of cablemanagement with many grommets, more than enough of inner space for components, facility to install a large water cooling radiator for three 120mm fans, six snap-in drive carriers for 2,5" and 3,5" drives or easy access to the back side of motherboard for large CPU coolers' montage. The respective cutout in the tray is shielded with plastic panel that is rather useless or even obstructive and the upper bay for 4 hard drives has a back metal panel that prevents us from installing old drives with PATA interface. In this case we have to utilise one of the bottom HDD carriers.

Corsair 700D is available for about 6 000 CZK inc. tax and for such money one may choose from a variety of other cases by Lian Li, SilverStone, Thermaltake or other manufacturers. 700D should be a bit cheaper, since some of the alternatives are built from 2mm thick aluminium. On the other hand there are also other points to consider. A potential customer should also count in the overall dimensions, weight and the purpose of the case that is not designed for few low-end components.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama