reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair SP2500: výkonné a moderní repro

6.9.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair SP2500: výkonné a moderní repro
Společnost Corsair se jako dlouholetý výrobce především operačních pamětí pustila i do výroby reprosoustav i sluchátek, z nichž jsme si již vyzkoušeli model HS1A. A nyní je na řadě právě repro v podobě 2.1kanálového Gaming Audio Series SP2500.
Pro zapojení reprosoustavy Corsair SP2500 můžeme využít buď hlavní vstup s konektory RCA, nebo jeden z vedlejších vstupů AUX (3,5mm jack). Dále k subwooferu připojíme pomocí dodávaných čtyřpinových kabelů satelity a nakonec si do dosahu položíme ovladač, jehož konektor rovněž přijde do subwooferu.

Co se týče přesného umístění, Corsair doporučuje satelity umístit hned po boku monitoru, kde přijdou vhod dodávané podstavce, abychom si reproduktory lépe nasměrovali. Stejně tak bassreflex by měl dle manuálu směřovat k posluchači. A pokud ne, měli bychom zachovat aspoň to, aby měl před sebou aspoň 25 cm volného prostoru.



- klikněte pro zvětšení -



Dálkový ovladač


Nyní se zaměřme na ovladač, jenž je kromě portu USB, výstupu na sluchátka a vstupu pro signál vybavený displejem a vlastním menu s různými možnostmi nastavení. Pomocí něj budeme celou soustavu zapínat a vypínat, pro nastavení hlasitosti či úrovně basů (respektive hlasitosti subwooferu) poslouží velký knoflík a další funkce má na starosti trojice bíle podsvícených tlačítek. To pravé aktivuje ovládání celkové hlasitosti, prostřední vyvolá menu a pravé právě nastavení subwooferu. Ten pak můžeme stiskem velkého knoflíku také zcela vypnout a pokud jsme zrovna v nastavení celkové hlasitosti, vypneme tak zvuk celkově.





Barevný displej nám ve výchozím režimu ukazuje na stupnici nastavenou hlasitost, přičemž jeho podsvícení se po několika sekundách (tuto lhůtu lze upravit). Stejně vypadá ovládání basů a pak tu je ono menu. V něm narazíme na tři položky a zcela dole můžeme otevřít Setup menu, kde jsou také tři položky.





Na první obrazovce je jednak Program upravující nastavení zvuku pomocí DSP. K dispozici jsou: Late Night (vypne subwoofer a přesměruje basy do satelitů), Stadium, Concert Hall, Club, Theatre, Karaoke (potlačí vokály), Dynamic Pop, Wide (rozšíří zvuk více do prostoru) a None. Z velké části se tedy jedná o funkce pro úpravu zvuku podle nějakého virtuálního prostředí, což poslouží spíše pro legraci.

Dále tu je Input, kde si vybereme jeden ze tří zdrojů zvuku - Line In, AUX 1 a AUX 2. A nakonec EQ, tedy ekvalizer. Ten nabízí pouze pevná přednastavení s označením Reference (plochý), Classical, Pop, Jazz, Mod X (mód pro sledování Blu-ray a DVD filmů), Action, Drama, FPS, Action Gaming a Headphones.





Setup menu pak nese méně používané položky, a to nastavení jazyka (češtinu zde nehledejme), prodlevu, po které bude vypnuto podsvícení displeje (5 až 60 sekund) a nakonec barevné schéma displeje pro den či noc. A to je vše, co nám tento ovladač nabídne a rozhodně to není málo. S takovou výbavou (myšleno displej a řada tlačítek) by ale výrobce mohl nabídnout i grafický ekvalizér, jenž by byl dle mého názoru užitečnější než všechna pevná přednastavení dohromady.


reklama