reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku

17.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku
K nedávno recenzovaným myším Corsair M60 a M90 určeným pro FPS a MMO patří také klávesnice K60 a K90, které jsou určeny ke stejnému účelu. Jde tedy o herní klávesnice, jež k nám přišly vybaveny mechanickými tlačítky Cherry MX Red. A co dalšího nabídnou?
Kapitoly článku:
  1. Corsair K60
  2. Corsair Vengeance K90
  3. Zprovoznění a nastavení klávesnic
  4. Zkušenosti z provozu a závěr
Corsair Vengeance K60 jako jednodušší model nepodporuje nastavení maker a jiných funkcí, takže k ní výrobce nenabízí ani firmware a ani obslužný software. Není tedy o čem mluvit, takže ihned přeskočíme k modelu K90.


Corsair Vengeance K90 Performance MMO Mechanical Gaming Keyboard


Pro tuto klávesnici si již můžete na stránkách Corsairu stáhnout firmware a software v jednom zipu, respektive musíte, protože v balení žádné CD není. V našem případě šlo o firmware 1.18 a software 1.0.0.26. První na řadě je aktualizace firmware a až pak přijde na řadu Corsair K90 Gaming Keyboard Driver.


Corsair Vengeance K90 - uživatelské prostředí pro nastavení klávesnice


Uživatelské prostředí aplikace je stejné jako u myší Vengeance M60 a M90 (recenze) a dokonce se na jejich nastavení můžete případně přepnout pomocí šipek v horním pravém rohu. Pro nastavení klávesnice poslouží pouze dvě záložky, přičemž první je Assign Keys, kde budeme nastavovat funkce programovatelných kláves v jednom z profilů. Ty si klávesnice najednou nezapamatuje tři, ale pouze jeden, ovšem se třemi přepínači, takže celkem s až 54 makry. V aplikaci samotné si profilů můžete vytvořit kolik chcete.

Zde tedy můžete vytvářet makra, a to stejným postupem jako u myší. Stisknete tedy tlačítko MR (ať už na klávesnici nebo v aplikaci), vyberete jednu z kláves G, pod niž se makro uloží, následně zadáte samotné makro a nakonec akci potvrdíte opětovným stiskem MR. To je jediný postup, takže ani zde nefunguje, že si nejdříve označíte klávesu G a pak po stisku MR zadáte makro. Nechybí ani funkce hardware playback, což je přepínač volící mezi tím, zda bude klávesnice reagovat na makra vytvořená v aplikaci a zatím nezaznamenaná v paměti, nebo naopak bude ignorovat aplikaci a využije pouze svou paměť. Vytvořené profily totiž musíte ručně v druhé záložce uložit do paměti klávesnice.

Ještě co s týče maker, pak tu máme čtyři způsoby jejich provedení (provést jednou, provést několikrát (1x - 65535x), provádět po dobu stisku klávesy nebo systém start a stop). Pak se v Playback Options ještě volí fixní hodnota prodlev mezi jednotlivými akcemi v makru. To rozšiřuje menu Delay Options, kde můžete prodlevy vypnout nebo si vybrat náhodné od 0 do až 65,5 sekund. Advanced options pak umí klávesám G přiřadit jiné funkce než makra, a to stisk jedné klávesy, pak funkce jako copy, paste, new, open, save a podobné a nakonec třeba zobrazení plochy, uzamknutí systémového účtu, spuštění programu či zavření okna.

Nakonec už první záložka zvládne jen nastavení jasu podsvícení, přičemž možnosti jsou stejné jako u tlačítka klávesnice - vypnuto a tři úrovně intenzity.


Corsair Vengeance K90 - uživatelské prostředí pro správu profilů klávesnice


S profily to je již jasné. Máme možnost vytvořit až 50 profilů a ty mazat, kopírovat, exportovat, importovat a také si jeden z nich vybrat a uložit jej přímo v paměti klávesnice. Místo je v ní pouze pro jeden, byť se třemi sadami maker či jiných funkcí. To ale ani moc nevadí, protože aplikace nabídne automatickou aktivaci daného profilu při spuštění definovaného souboru, čili třeba hry.

Profil je také ještě možné zamknout, aby jej nešlo automaticky přepnout, třeba díky aplikaci přiřazené nějakému jinému. Užitečná je také funkce On-Screen Display, která v případě přepnutí na nějaký jiný profil, o tom informuje uživatele v dolním pravém rohu obrazovky.
reklama