reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

cRadia Flex Mini - chlazení i stojan pro váš laptop

5.2.2009, Jan Vítek, recenze
cRadia Flex Mini - chlazení i stojan pro váš laptop
Nepříliš známá korejská společnost cRadia nabízí napohled zajímavý produkt starající se o chlazení notebooků i jejich komforní užívání. K dispozici jsme tedy dostali rozkládací stojan s označením Flex Mini, jenž oplývá ještě další výhodou - skládacím tělem, díky němuž je snadné jeho přenášení společně s notebookem.
Kapitoly článku:
K otestování stojanu cRadia Flex Mini byl využit notebook Lenovo řady N200 s procesorem Pentium Dual-Core T2310 (Merom-2M) o frekvenci 1463 MHz. Notebook je to tedy sice slabší, ale procesor se i tak snadno dostane při stoprocentní zátěži obou jader nad 70 °C. Stojan tedy bude mít co ukázat.



Chlazení je zde provedeno tím horším způsobem. Vzduch je nasáván pouze přes spodní průduchy na levé straně přístroje a vyfukuje se do strany. Tím se chlazení položením notebooku na klín příliš nepomůže a je zřejmé, že účinek chladiče se musí o něco zlepšit už pouhým nadzvednutím nad desku stolu. Proto jsem provedl celkem čtyři testy.

První z nich proběhl s notebookem položeným na dřevěném stole, poté jsem jej umístil na podstavec s vypnutým ventilátorem a pak zbývalo již jen vyzkoušet jak se ukáže ventilátor při 1000 RPM a 1500 RPM. To vše při okolní teplotě 21 °C.



Notebook byl zahřívaný pomocí aplikací Prime95 a opakovaného aplikačního testu disku benchmarku h2benchw. Notebook reportuje pouze teploty jader procesoru a pevného disku a ty si nyní uvedeme v tabulce.


Test
CPU
HDD
Notebook na stole
76 °C
38 °C
Notebook na stojanu
72 °C
38 °C
Ventilátor 1000 RPM
72 °C
38 °C
Ventilátor 1500 RPM
72 °C
37 °C

Tabulka je tedy celkem výmluvná. Už jen postavení notebooku na stojan zajistí pro procesor teplotu nižší o 4 °C, což bude zákonitě platit i pro čipovou sadu, jež je chlazena spolu s ním. Ventilátor ale tomuto notebooku nepřinesl zhola nic, pokud zapomeneme na teplotu disku, jež se snížila u posledního testu o 1 °C, což není žádné terno.

Co se týče ventilátoru, pak ten se nedá při 1500 RPM označit jako tichý a dokáže přehlučit vlastní chlazení tohoto notebooku. Při 1000 RPM je již klidný a neotravuje, pouze si občas škobrtne, což bych viděl jako vadu ložisek. Ovšem vzhledem k jeho výsledkům jej stejně (alespoň v našem případě) není vůbec nutné zapínat.


Závěr


Máme zde tedy unikátní zařízení, jež nabízí celkem tři funkce. První z nich je funkce stojanu, jenž nadzvedne notebook tak, aby se displej dostal do ergonomické polohy, tedy horním okrajem proti očím. Tuto funkci cRadia Flex Mini splňuje velmi dobře, nabízí několik poloh a bezpečnou podporu notebooku, jenž se na stojanu ani nehne i pokud na něm při tom píšete.

Druhou funkcí je USB rozbočovač s celkem čtyřmi porty. Díky tomu může Flex Mini sloužit i jako velmi znatelně chudší náhrada dokovacího zařízení, ale díky své mobilitě jej můžete i snadno přenášet. A poslední funkcí je chlazení. Musíme si uvědomit, že už prostým zvednutím nad stůl se u notebooků se spodním nasáváním vzduchu chlazení výrazně zlepší. Integrovaný 80mm ventilátor se však v testech ukázal jako neúčinný, avšak není vyloučeno, že u některých modelů notebooků by smysl mít mohl.

Cena tohoto zařízení činí cca 400 Kč, což není mnoho, ale ani málo. Můj názor je ten, že za svou cenu si uplatnění rozhodně najde a vůbec bych se nezlobil, kdyby výrobce nabídl levnější verzi bez ventilátoru.


Stabilní podpora notebooku
Velmi diskutabilní přínos ventilátoru
4x USB port v rozbočovači
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 400 Kč s DPH (www.porte.cz)


Za zapůjčení stojanu cRadia Flex mini děkujeme firmě 100MEGA distribution



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

cRadia Flex Mini is a unique appliance which offers three different functions. First, it acts as a support for notebooks and it can lift them in order to get their displays into ergonomic position. That is with their upper edge facing users' eyes. Flex Mini offers many positions and safe support, so it fulfills its first function very well. Notebook does not move or tremble even when you write on its display.

The second function is USB hub with four ports. With its help Flex Mini can act as a very simple substitute for docking station at home, but it can also be easily carried away with notebook. And the last function is cooling. Here we have to realise that cooling can be easily improved simply by lifting the notebook above the table, in case it draws air from underneath. Its 80mm fan however did not have almost any positive impact on cooling, but it should be noted, that with a different notebook the results could have been also different.

Flex Mini costs about 400 CZK, which is not much, but also not little. In my opinion it is a useful piece of hardware and I also would like to see a cheaper version without fan.
reklama